Prázdninové stavění v Domě Scheybalových nabídne dětem dva tisíce kousků dřeva

Ať už jste místní nebo trávíte v Jizerských horách jen pololetní prázdniny, v Jablonci nad Nisou pro děti připravili hravý den se dřevem. V pátek 1. února v Domě národopisců Scheybalových se bude stavět! K dispozici jsou dva tisíce dřevíček a vítán je každý stavitel bez rozdílu věku.

V rámci výstavy “Z voňavého polínka…” organizátoři připravili pro děti dřevěnou certifikovanou stavebnici Kapla (http://www.kapla.cz/). “Už jsme ji vyzkoušeli při návštěvě škol. Kdo jednou začne stavět, nechce se odtrhnout. Máme k dispozici dva tisíce dílků, takže stavitelské možnosti jsou opravdu velké. Záleží na fantazii a zručnosti. Menším dětem samozřejmě mohou pomáhat rodiče,” popisuje Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které program připravilo. “Zájemci mohou přijít kdykoliv v pátek 1. února v době od 10 do 17 hodin. Mohou si zkusit vytvořit např. co nejvyšší věž nebo stavbu v daném čase či s daným počtem dílků. Každý účastník bude odměněn,” upřesňuje Petra Handlířová.

Dřevo je příjemný a nadčasový materiál. Což dokazuje i výstava probíhající v prostorách Domu Scheybalových, kde bude Prázdninové stavění probíhat.  “Dřevo je jedním z nejstarších materiálů, které se člověk naučil zpracovávat. Zejména v oblastech s hlubokými lesy, jako u nás v Jizerských horách či sousedních Krkonoších, provázelo dřevo člověka celým jeho životem – od kolébky a první hračky až po truhlu posledního odpočinku. Náš prázdninový program ho přibližuje i dětem. Mohou si nejen něco postavit, ale i vyrobit ovečku zdobenou pilinami, sestavit dřevěné jo-jo nebo prohlédnout jak vzniká z polínka třeba Krakonoš, dodává Petra Handlířová.

PRÁZDNINOVÉ STAVĚNÍ

Dům národopisců Scheybalových, Kostelní ⅙, Jablonec nad Nisou

10–17 hodin

Hravá soutěž pro děti bez rozdílu věku se stavebnicí Kapla, ze které je možné vytvořit úžasné dřevěné stavby (materiál k dispozici na místě, odměna pro každého

stavitele), akce v rámci výstavy prací lidových řezbářů Z voňavého polínka…

Vstup zdarma