Praha zažila XVI. všesokolský slet


XVI. všesokolský slet 2018

XVI. všesokolský slet

zakončil v pražském Edenu dvoudenní program hromadných cvičení. Na ploše se vystřídalo na 15 000 cvičenců. Byl  oslavou sokolské myšlenky i důstojný příspěvek k oslavám 100. výročí samostatné republiky.


Diváci měli možnost vidět celkem 11 skladeb připravených Českou obcí sokolskou, včetně jedné skladby Česko-slovenské (symbolicky pojmenované Spolu). S jednou skladbou se představila také Česká asociace Sport pro všechny, další přidaly gymnastky z Dánska. V Edenu vystoupili sokolové nejen z České republiky a Slovenska, ale třeba i z USA, Kanady, Německa, Rakouska nebo Austrálie. Nejmladšímu cvičenci sletu byly dva roky, dvěma nejstarším pak 96 let!

 

 

Historie všesokolských sletů

S historií Sokola jsou nedílně spjaty i všesokolské slety. První veřejné cvičení se konalo již 1. června 1862 při příležitosti svěcení praporu Sokola Pražského. Za zárodek budoucích sletů je však považováno veřejné cvičení konané 19. května 1867 na Rohanském ostrově – zde se poprvé cvičilo na hudbu. I. všesokolský slet se uskutečnil v červnu 1882 na Střeleckém ostrově; Konal se při příležitosti 20. výročí založení Sokola. Zúčastnili se ho zástupci ze 76 sokolských jednot a také hosté z Polska a Ameriky. Cvičilo 700 mužů pod vedením náčelníka dr. Miroslava Tyrše. V průvodu pochodovalo 1572 krojovaných sokolů s 57 prapory.

Všesokolské slety se většinou se konaly po zhruba šesti letech, kromě období, kdy Sokol oficiálně nemohl působit – v době 1. světové války, za německé okupace a v době komunistického režimu.

 


 

Stránky organizátora akce Sokol