Poznejte kamské řemeslnice z Číny v Náprstkově muzeu

Zajímají vás stará řemesla, která už dnes umí jen málo lidí, a která v sobě nesou odkaz k minulým generacím? Pak si nenechte ujít panelovou výstavu Národního muzea s názvem Kamské řemeslnice z Číny, která je k vidění v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur od 10. září tohoto roku. Součástí výstavy budou navíc i doprovodné akce jako například workshopy kamských řemesel nebo tematická přednáška.

V obtížně přístupných horách jihozápadní Číny žijí Kamové, příslušníci jedné z čínských národnostních menšin. Původně to byli zemědělci, kteří se snažili žít co nejvíce soběstačně. Mají svůj vlastní jazyk, oděv a tradice. Dnes se však jejich způsob života mění. Mladá generace odchází do vzdálených měst, kde pracují v továrnách. Ve starých vesnicích zůstává jen nejstarší generace a děti. Jsou to především staré ženy, které udržují tradice a snaží se je předávat těm nejmladším. Umějí tkát na tradičních tkalcovských stavech, barvit tkaniny v barvách získaných z rostlin a vyšívat na oděvy barevné motivy, které jsou nejen krásné, ale mají hluboký symbolický význam. Fotografická výstava v Náprstkově muzeu přestavuje život několika kamských žen, jejichž výrobky se díky projektu autorky výstavy stávají inspirací pro evropské zájemce o rukodělnou výrobu. Na workshopech k této výstavě si navíc vyzkoušíte například tkaní brokátové stuhy na unikátním zádovém stavu nebo si vytisknete tradiční kamský motiv na papír.

Autorka výstavy, paní Marie Anna Lee působí na Pacifické univerzitě ve Stocktonu v Kalifornii. Od roku 2007 spolupracuje s kamskými řemeslnicemi na podpoře tradičních řemesel a na jejich výuce v zahraničí. Její projekt byl v letech 2013 a 2014 oceněn čestným uznáním agenturou SEED (Social Economic Environmental Design), která hodnotí sociální, ekonomický a ekologický dopad výtvarných projektů. Je též autorkou knihy o tradičních řemeslech Kamů, která vyšla v nakladatelství Cambridge Scholars Publishing.

Doprovodný program:

 

čtvrtek | 12. 9. 2019 | 18.00 h

Přednáška: SKRYTÍ KAMOVÉ TEHDY I NYNÍ

Známí jako Dongové mezi chanskou většinou Číňanů, Kamové mluví vlastním jazykem a mají charakteristickou kulturu a tradice. Jedním ze smyslů slova “kam” je skrývat se nebo tajit, což odráží preferovaný způsob sebezáchovy skupiny: skrytí se do vzdálených oblastí. Přednáška doplněná videoklipy přiblíží tradiční kamský způsob života, přenos vědomostí skrze písně i zasvěcení do unikátních řemeslných dovedností. Dozvíme se i o odchodu a nezájmu mladých lidí a způsobech, jak se kamské řemeslnice přizpůsobily moderním hodnotám a jak zachovávají svoji kulturu.

Přednáší: Marie Anna Lee

Vstupné: 30 Kč