Pomník J. V. Stalina na Letné a výstava v podzemí


Výstava „Paměť národa“ na Letné připomene návštěvníkům i příběh pomníku Josifa Vissarionoviče Stalina, který odráží absurditu a zrůdnost komunistického režimu.

Historie pomníku

Budoval se přes pět let a sedm let stál, jednalo se o největší skupinové sousoší v Evropě, které dostalo přezdívku fronta na maso. Podle zadání byl pomník umístěn na nejvíce viditelné místo – na pražskou Letnou, které se ale z geologického hlediska pro tak těžký monument nehodilo. Proto jeho součástí byla sloupová síň pod pomníkem, která měla pouze statickou funkci pro roznesení ohromné váhy Stalinova pomníku na co největší plochu. Výstava zahajuje 1.10.2018 od 18 hodin

Autor: Miroslav Vopata, taken by my grand father, uploader Krokodyl – my own scan, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2148246

 

Autor pomníku sochař Otakar Švec

Autor pomníku sochař Otakar Švec, který na stejném místě před válkou pracoval na soše T.G. Masaryka, se slavnostního odhalení Stalinova pomníku 1. května 1955 nezúčastnil – čtyři týdny předtím spáchal sebevraždu. Pomník stál na Letné necelý rok, když nástupce Stalina, Nikita Sergejevič Chruščov, v únoru 1956 odsoudil tzv. Stalinův kult osobnosti a českoslovenští komunisté rozhodli pomník zlikvidovat. Stalo se tak až v listopadu roku 1962 a odstřelován byl několik týdnů; celá akce byla přísně střežena, bylo zakázáno oblast fotografovat, detonace však byly slyšet po celé Praze. Destrukční práce si vyžádaly 4,5 milionu korun, dlažební kostky a nepoužitelný materiál byl odvezen do slepého ramene Vltavy u Rohanského ostrova.

Po likvidaci pomníku

Po likvidaci Stalinova pomníku následovalo několik návrhů na vznik nového letenského památníku, ale žádný z projektů nakonec nebyl realizován. Od roku 1991 je na Stalinově podstavci pohyblivý metronom „Stroj času“, který vytvořil sochař Vratislav Novák. Dosahuje výšky pětadvacet metrů a na Letnou byl dopraven a usazen pomocí obřího vrtulníku. Podzemí pod pomníkem je veliké takřka jako náměstí Jana Palacha a má několik částí, z nichž největší je tzv. sloupová síň. Po listopadu 1989  byl pod Stalinem rockový klub a z těchto prostor dokonce vysílala první soukromá rozhlasová stanice, Radio Stalin, která byla přejmenována na Radio 1.


Základní informace :

otvírací doba:

délka prohlídky je cca 60–90 minut

základní vstupné :

Zdarma :

út–pá 8:30–19:00

so–ne 10:00–19:00


prodej vstupenek končí v 18:00

dospělí 100 Kč

děti a mládež do 18 let
studenti nad 18 let
senioři nad 65 let
ZTP a ZTP/P + průvodce
členové Klubu přátel Paměti národa

Vstupenka je platná pro expozici Obrazy na jednorázovou návštěvu, v čase uvedeném na vstupence. Pro expozici Svědectví platí po dobu celého dne, kdy byla zakoupena.


8:30–14:30 ve všední dny mají registrované školní skupiny přednost před individuálními návštěvníky

Vstupenky je možné koupit v místě konání výstavy pouze v čase otevírací doby.

školní skupiny s pedagogy (maximálně 30 osob)
vstup pouze po předchozí registraci

Výstava trvá od 1. října do 9. prosince 2018.

doporučení

Návštěvu doporučujeme dětem od 10 let.

Expozice není vhodná pro epileptiky a osoby s respiračními problémy.


 

Web organizátora