Polský režisér Jan Klata uvede Fausta v Divadle pod Palmovkou

Oceňovaný polský režisér Jan Klata uvede 2. března na prknech Divadla pod Palmovkou Fausta. Jako hostující režisér bude inscenovat vlastní adaptaci tohoto kanonického díla, která zpracovává obě dvě části dramatické básně Johana Wolfganga Goetha. Do Libně se  Klata vrací přesně po roce; v lednu loňského roku zde měla premiéru jeho inscenace Shakespearova Něco za něco, která vzbudila i mezinárodní ohlas.

Režisér Jan Klata byl ředitelem Národního divadla Stary Teatr v Krakově. Režíroval s velkým úspěchem mj. ve Štýrském Hradci, Düsseldorfu, Berlíně, Bochumi, Drážďanech, moskevském MCHATu. Jeho inscenace jsou zvány na významné evropské i světové festivaly Biennale v Benátkách, festival Pařížský podzim, Světový divadelní festival v Shizuoka pod horou Fuji, WuZhen festival, festivaly v Madridu, Dublinu, Soulu, Buenos Aires, Minsku, Berlíně, Pekingu a další. Českým divákům se představil např. v roce 2016 na Palm Off Festu s inscenací Nepřítel lidu, která byla vysoce ceněna jak diváky, tak odbornou kritikou.

Jan Klata uvede Fausta v Divadle pod Palmovkou

Jan Klata je znám svým osobitým přístupem ke klasickým textům. Jeho výklady reflektují aktuální problémy společnosti a světa. Faust je jedním z nejdráždivějších a nejzásadnějších děl evropské kultury. Klatova inscenace se pokusí se prozkoumat otázku dobra a zla v našem současném světě. „Inscenace Divadla pod Palmovkou vzniká podle překladu Otokara Fischera, který je zatím posledním úplným českým překladem obou dílů Goethovy dramatické básně. Osobitá a radikálním scénickým jazykem se vyjadřující inscenace Jana Klaty tak bude vyrůstat z překladu, který je ve vztahu ke Goethově básni stále hodnocen jako jeden z nejpřesnějších na světě,“ dodává podrobnosti ke zvolenému překladu dramaturg inscenace Ladislav Stýblo.

Jan Klata si ke spolupráci přizval i polský tým. Scénograf Miroslaw Kaczmarek od svého debutu v roce 2001 vytvořil vizuální podobu více než 150 divadelních inscenací. Svá výtvarná díla prezentoval na individuálních i skupinových výstavách v Polsku a Německu – mj. v Poznani, Lodži, Varšavě, Bonnu, Stuttgartu či Frankfurtu nad Mohanem. V roce 2012 byl nominován v rámci prestižní ceny Paszport časopisu Polityka v kategorii divadlo. Od roku 2015 vyučuje multimediální umění na Akademii divadelních umění (dříve PWST) v Krakově. Choreograf Maćko Prusak debutoval jako herec v polovině devadesátých let v divadle Wrocławski Teatr Pantomimy Henryka Tomaszewskiego, se kterým byl poté umělecky spjatý téměř deset let. Od roku 2003 se zabývá především choreografií a scénickým tancem v činoherních inscenacích. S Divadlem pod Palmovkou spolupracoval poprvé v roce 2017, kdy vytvořil choreografii pro inscenaci Jana Klaty Něco za něco. Poté se v Divadle pod Palmovkou jako choreograf podílel také na inscenacích Michala Langa Žítkovské bohyně (2018) a Rok na vsi (2019).

Divadlo pod Palmovkou v posledních letech iniciuje zajímavé mezinárodní spolupráce – ať jsou to uplynulé tři ročníky festivalu Palm Off Fest či vlastní inscenace s přizvanými zahraničními tvůrci. Fenomén hostujících režisérů ze zahraničí se neobjevuje na české činoherní scéně příliš často. „Je mi velkou ctí, že mohu v Divadle pod Palmovkou v sezóně, kterou jsme nazvali Visegrádskou, přivítat po Eduardu Kudláčovi Jana Klatu,“ říká k zahraničním návštěvám ředitel Divadla pod Palmovkou, Michal Lang.

Jan Klata uvede Fausta v Divadle pod Palmovkou

 

Režie a divadelní adaptace:             Jan Klata

Překlad:                                             Otokar Fischer

Výprava:                                            Mirek Kaczmarek

Choreografie:                                    Maćko Prusak

Dramaturgie:                                     Iva Klestilová a Ladislav Stýblo

 

Hrají: Jakub Albercht, Tomáš Dianiška, Tereza Dočkalová, Vendula Fialová, Martin Hruška, Jan Hušek, Milan Mikulčík, Jan Teplý, Ondřej Veselý, Kamila Trnková, Ivana Wojtylová, Adam Vacula, Jan Vlasák