Pietní akt na Pražačce připomene oběti 2. světové války

Před 74 lety skončil jeden z nejhorších globálních válečných konfliktů novodobé historie. Dne 3. května proběhne v 11:00 hodin pietní akt na nádvoří Základní školy Pražačka, kterým Praha 3 uctí památku obětí 2. světové války.

Každý rok si připomíná městská část Praha 3 za přítomnosti veřejnosti, příslušníků odboje, vojáků, skautů, žáků školy a zástupců žižkovské radnice začátek Pražského povstání, které urychlilo konec 2. světové války v Československu. Ne náhodou se pietní akt koná na Pražačce. Žižkov a jeho obyvatelé zažívali nejtěžší boje právě zde, kde sídlily útočné oddíly jednotky „V. Sturmbann der SA – Standarte Feldherrnhalle“ pod velením Adolfa Horsta Zimmermanna. Mladí fanatičtí nacisté věznili v areálu gymnázia několik desítek rukojmích, včetně žen a dětí, jež Němci mučili a následně popravovali na školním dvoře. Oběti posledních okamžiků války dodnes připomíná řada pamětních desek na žižkovských domech a také na budově školy.

Pražské povstání v roce 1945 ukázalo, že mnoho lidí se ve jménu svobody a obnovy československého státu dokázalo obětovat za cenu nejvyšší. Je nesmírně důležité, aby jejich činy nikdy nezmizely z naší paměti,“ uvedl starosta Jiří Ptáček. (Martin Hošna)