Otevření Červeného kostela odstartuje v Olomouci národní zahájení Festivalu muzejních nocí

V době od 19. května do 16. června se po celém Česku otevřou večer muzea, galerie a kulturní prostory. Letos se Muzejní noc uskuteční v 622 institucích, ve 187 městech. Národní zahájení se koná v Olomouci při otevření nového kulturního stánku – Červeného kostela.

Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který připadá na 18. května.

„Festival zastřešuje aktivity muzeí a galerií, které svým návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuálních výstav nabízejí řadu doprovodných programů,“ naznačil náměstek olomouckého primátora pro kulturu Viktor Tichák.

Dobrovolný termín i vstupné

Ačkoli termín konání je přesně stanoven, některá muzea a galerie se k festivalu připojí i po jeho oficiálním termínu. „Přestože má každá organizace na výběr, zda a jakou částku bude na symbolickém vstupném vybírat, až na výjimky volí tradiční bezplatný vstup, případně vstupné dobrovolné,“ podotkla za hlavní organizátory ředitelka Asociace muzeí a galerií České republiky Anna Komárková.

Červený kostel v Olomouci

Červený kostel, který od roku 2020 procházel velkou revitalizací, je součástí Vědecké knihovny Olomouc. Bezprostředně po dokončení oprav se kostel stane dějištěm Národního zahájení Festivalu muzejních nocí. „Získali jsme tak reprezentativní prostory pro kulturně-vzdělávací činnost, a to i s celorepublikovým přesahem. Národní zahájení Festivalu muzejních nocí je pro nás ctí,“ prohlásila ředitelka knihovny Iveta Ťulpíková. Přestřižení pásky je na programu v pátek 19. května ve 14 hodin. Komentované prohlídky nově otevřené budovy kostela si budou moci návštěvníci užít od 20 do 22 hodin v rámci Muzejní noci.

 

Olomoucká muzejní noc

Mezi hlavní olomoucké aktéry muzejní noci patří Muzeum umění a Vlastivědné muzeum. Muzeum umění je navíc tvořeno dvěma budovami, Muzeem moderního umění a Arcidiecézním muzeem, které se v dubnu otevřelo po dvouleté rekonstrukci. „Návštěvníkům zpřístupníme expozici Století relativity, výstavu mapující architektonický unikát – elektrárnu a vilu v Háji u Mohelnice a také výstavu Flashback: Hermit 1992–1999. V Arcidiecézním muzeu mohou lidé poprvé spatřit dosud uzavřené části středověkého Zdíkova paláce, uvidí také umělecké poklady ve stálé expozici Ke slávě a chvále a nová stálá expozice nabízí historii sedmi tisíciletí osídlení olomouckého Svatováclavské návrší,“ uvedl ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal.

Jak zdůraznil ředitel sousedního Vlastivědného muzea Jakub Ráliš, po celou dobu muzejní noci budou návštěvníkům v expozicích i výstavách k dispozici kurátoři. „Ve Vlastivědném muzeu se mohou lidé těšit na výstavy Dětský svět, Mušle Středomoří nebo Národní soutěž fotografie a otevřeny budou i stálé expozice,“ uvedl ředitel Ráliš.

Důležitá je i beseda, která v pátek 19. května začíná v 18 hodin s názvem „ReVize Olomouc 12: Muzejní čtvrť – Co nabízí prstenec kulturních institucí okolo náměstí Republiky?“ Zabývat se bude potenciálem olomoucké muzejní čtvrti.

Koncerty a videomapping

V Olomouci se do Festivalu muzejních nocí letos zapojí pět desítek institucí. Hlavní část programu se odehraje na náměstí Republiky, kde bude připraven videomapping na budovu Vlastivědného muzea a koncerty.

Fenomén Muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví zvláště atraktivním způsobem. Muzea se přes noc stávají místy mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání. V Česku se na festivalu podílí i ministerstvo kultury.

V Olomouci se letos galerie, muzea a další kulturní instituce otevřou lidem ve večerních hodinách již podesáté. Muzejní noc začíná v šest hodin večer a končí s půlnocí.

Přehled jednotlivých Muzejních nocí po celé republice je na webu muzejninoc.cz, zapojení olomouckých kulturních institucí pak na webu olomouckamuzejninoc.cz.