Otevírání letní turistické sezóny na Zvičině 2018


V sobotu 5. května 2018 byla v Podkrkonoší otevřena letní turistická sezóna. Turistickou sezónu symbolicky zahájil spolek Podzvičinsko společně s dalšími partnery. Akce probíhala za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

Akce se jako obvykle konala na vrchu Zvičina s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. Kromě tradičních soutěží pro děti, které připravili pracovníci Domu dětí a mládeže Jednička ze Dvora Králové nad Labem, živé hudby v podání skupiny Melodik z Hořic, stánků s propagačními letáky, s občerstvením i s regionálními výrobky Podkrkonoší mohli přímo na místě návštěvníci zhlédnout také výstavu vítězných prací Výtvarné soutěže Podzvičinsko očima dětí 2018. Pan Ivan Doležal, předseda spolku Podzvičinsko, vyhlásil výsledky již čtvrtého ročníku této soutěže a předal soutěžícím hodnotné ceny. Ty do soutěže věnovali ZŠ a MŠ Bílá Třemešná, Podzvičinsko, z.s. a Královéhradecký kraj. Letos bylo do soutěže přihlášeno rekordních 221 výtvarných děl z celého Podkrkonoší. Odborná porota, která se sešla v pátek 27. 4. 2018, tak měla nelehký úkol vybrat z každé ze čtyř kategorií (předškolní, 1. – 3. třída, 4. – 6. třída, 7. – 9. třída) první tři místa a několik čestných uznání.
Na Otevírání sezóny a doprovodném programu se podílela ZŠ a MŠ Bílá Třemešná. Žáci vystoupili s hudebním programem v podobě minikoncertu. Na Otevírání turistické sezóny se dále účastnila MAS Podchlumí, DDM Jednička ze Dvora Králové nad Labem, Raisova chata, obec Horní Brusnice, stánkaři a výrobci, kteří vyrábí produkty pod označením PODKRKONŠÍ regionální produkt®. Ochutnat či zakoupit zde bylo možné nejrůznější regionální produkty z Podkrkonoší, jako například mýdla z kozího mléka, medovinu, preclíky, hořické trubičky či pivo Tambor. Tradičně nechyběl ani stánek, kde návštěvníci mohli nasbírat propagační materiály z Podkrkonoší i z celého Královéhradeckého kraje.

Jak bývá každý rok zvykem, byla i tentokrát vyhlášena Fotosoutěž Podkrkonoší 2018 na téma „Podzvičinsko očima fotografa“ a „První republika v Podkrkonoší očima fotografa“. Více informací, pravidla a přihlášku naleznete na stránkách www.podkrkonosi.eu.

V popoledních hodinách se tradičně stala Zvičina cílem oblíbeného turistického závodu Memoriálu Václava Dobeše – Šárovcova Lhota – Zvičina (Běh na Zvičinu).
Děkujeme tímto všem hostům, návštěvníkům a spolupořadatelům za příjemně strávený jarní den a těšíme se na další setkání.

DM Podzvičinsko