Opera Šaldova divadla již pošesté získala hlavní cenu festivalu Opera 2020.

Mít na svém kontě šest absolutních vítězství na nejprestižnějším tuzemském festivale hudebního divadla s mezinárodní účastí, se dosud nepodařilo žádné z našich scén, včetně divadel Národních. Opera Šaldova divadla nicméně opět triumfovala a za inscenaci jednoaktovek Sergeje Rachmaninovova Francesca da Rimini a Lakomý rytíř získala popáté „Libušku“, hlavní Cenu kritiků za nejlepší inscenaci. Navíc ještě přibyla Cena diváků za individuální výkon, kterou získala představitelka Francesci, členka libereckého souboru, Lívia Obručník Vénosová. Dvě výrazné nominace získal rovněž představitel hlavní barytonové role obou oper, Pavol Kubáň.

Nikdo nezůstává na pochybách, že „opera pod Ještědem“, kterou od roku 2002 vede dirigent Martin Doubravský, drží pevně pozici na špičce současného českého hudebního divadla a díky úspěchům, které pravidelně sklízí, se tak stává nejlepší operním souborem v České republice.

„Bravo Martine Doubravský, Lindo Keprtová, sólisté, orchestr a sbor DFXŠ a zaměstnanci umělecko-technického provozu. Jsem pyšná ředitelka a pyšná občanka Liberce! Liberecká opera je dlouhodobě ve formě, bravo, bravo, bravo!,“ uvedla v první reakci na vítězství Jarmila Levko Pešlová, ředitelka Divadla F. X. Šaldy.

Liberecká inscenace dirigenta Martina Doubravského a režisérky Lindy Keprtové propojuje dvě opery společným tématem a dějovou linkou, která analyzuje zákulisí lidské duše. Operní soubor DFXŠ je v současnosti jediné divadlo na světě, které takto unikátní projekt realizuje.

„Kromě toho, že jsem samozřejmě velmi potěšen, mohu zároveň i prohlásit, že jsem na celý liberecký soubor právem pyšný. Jedinečnost spočívá dle mého názoru v bezprostřednosti a zároveň komplexnosti sdělení. To pokládám za mimořádný artikl tohoto souboru,“ doplnil Martin Doubravský, šéf opery a šéfdirigent DFXŠ

Divadlo F. X. Šaldy:
V letošním roce 2020 divadlo F. X. Šaldy připravuje celkem čtrnáct premiér. Z toho tři hry budou dokonce uvedeny ve světové premiéře.

Jednou z operních premiér letošního roku, která se uskuteční již 6. a 8. března, bude Mozartův Don Giovanni. Geniální hudební dílo, které bývá nazýváno „opera oper“ patří k nejoblíbenějším operním inscenacím vůbec. Wolfgang Amadeus Mozart ji složil na objednávku pro pražské Nosticovo divadlo. V Liberci v ní bude účinkovat velký talent operního a muzikálového prostředí Radim Schwab.

Více informací o festivalu OPERA 2020:
Festival hudebního divadla OPERA je jedinou přehlídkou, která pravidelně (každé dva roky) nabízí ucelený pohled na operní divadlo v celé České republice a na Slovensku. Festival se od svého vzniku v roce 1993 stále rozrůstá, v rámci 14. ročníku festivalu se uskutečnilo devatenáct představení a navštívilo je téměř 8500 diváků. Opera Šaldova divadla se počínaje rokem 1995 účastnila všech ročníků.