Open House Praha a EuroArt Praha zvou na koncert k poctě architekta Pavla Janáka

Organizace Open House Praha pořádá ve spolupráci s mezinárodním festivalem komorní hudby EuroArt Praha a za laskavé spoluúčasti Autoklubu České republiky koncert k oslavě 140. výročí narození architekta Pavla Janáka a současně i Bohuslava Martinů, od jehož narození uplyne 8. prosince 132 let. V podání Stamicova kvarteta zazní skladby Janákových současníků – Bohuslava Martinů, Vítězslava Nováka a Josefa Suka. Koncert Jednota času a místa v hudbě se uskuteční ve středu 7. 12. 2022 v 19.30 hodin v klubovém domě Autoklubu České republiky. Úvodní slovo o architektuře budovy a Janákově tvorbě pronese výkonný ředitel Autoklubu ČR Richard Gironi.

Pavel Janák

Pavel Janák (1882–1956) patří mezi nejvýznamnější architekty první poloviny 20. století u nás. V době studií byl žákem Josefa Zítka v Praze a Otty Wagnera ve Vídni. Spolupracoval s architektem Janem Kotěrou, mostním inženýrem Františkem Menclem nebo architektem Josefem Gočárem. „Mezi Janákovy nejznámější realizace v Praze patří Palác Adria, hotel Juliš nebo Husův sbor na Vinohradech, stavby které jsme otevírali veřejnosti i letos v rámci 8. ročníku festivalu Open House Praha,“ říká ředitelka Open House Praha Klára Veselá a dodává: „Z důvodu velkého zájmu jsme prohlídky některých budov zařadili i do celoročního programu komentovaných procházek a těší nás, že můžeme prostřednictvím koncertu nechat zájemce znovu nahlédnout i do nádherných reprezentativních prostor Autoklubu ČR.“

Právě Pavel Janák je také autorem klubového domu Autoklubu ČR, moderního společenského paláce, který je dnes kulturní památkou.

„Janák navrhl ve 20. letech rekonstrukci budovy v puristickém stylu, která zahrnovala přístavbu dalšího patra, suterén nebo Smetanův sál. Autoklub ČR, jehož historie sahá až do roku 1904, sídlí v těchto reprezentativních prostorách již od roku 1929,“ doplňuje Michal Šedivý, spoluorganizátor akce z Open House Praha. Mimo Prahu pak jistě stojí za zmínku krematorium v Pardubicích. Na konci 30. let byl Janák také jmenován architektem Pražského hradu.

Koncert k poctě architekta Pavla Janáka

Akce připomene také výročí Bohuslava Martinů, právě 8. prosince uplyne 132 let od skladatelova narození.

„Základní ideou koncertu bylo nejenom připomenutí významných výročí architekta Pavla Janáka a skladatele Bohuslava Martinů, ale i myšlenka nabídnout posluchačům jako přidanou hodnotu i možnost objevovat poklady naší architektonické tvorby ve vzájemném dialogu s hudbou,“ říká ředitel festivalu EuroArt Praha Josef Kekula a dodává: „Martinů sedmý smyčcový kvartet je dokonalým příkladem skladatelova neoklasického snažení, zřídka uváděný Novákův druhý smyčcový kvartet vychází z jiných hudebních východisek, je však nevšedním mistrovským kusem a od Josefa Suka zazní rané kompozice, kterými stvrzoval svůj nevšední talent.“

Vstupenky na koncert Jednota místa a času v hudbě – k poctě Pavla Janáka lze zakoupit prostřednictvím Goout.net.

Program večera:

  • Josef Suk: Barkarola a Balada d moll
    • Barkarola / Andante con moto,
    • Balada pro smyčcové kvarteto d moll.

 

  • Bohuslav Martinů: Smyčcový kvartet č. 7, „Concerto da Camera“
    • Poco allegro,
    • Andante,
    • Allegro vivo.

 

  • Vítězslav Novák: Smyčcový kvartet D dur, op. 35, č. 2
    • Fuga (Largo misterioso),
    • Fantasia:
    • Allegro passionato, ma non troppo, presto,
    • Quasi scherzo. Allegretto moderato, ben ritmico,
    • Tempo del comincio. Largo misterioso.

Zdroj: Autoklub ČR

Foto: Eva Kořínková a Tomáš Sysel