Noc v chotkovské knihovně s hraběnkou Marií Sidonií Chotkovou

Pilotní ročník Noci v chotkovské knihovně na zámku Kačina přiblíží nejhonosnější část zámku formou rozšířené prohlídky obohacené o hudební vystoupení a především o umělecký přednes vybraných úryvků z deníku hraběnky Marie Sidonie Chotkové v podání herečky Lucie Trmíkové. Noc v chotkovské knihovně se koná v sobotu 13. května od 18 do 20 hodin.

Noc s hraběnkou Marií Sidonií Chotkovou na Kačině

Knihovna na zámku Kačina se svou architektonickou hodnotou i obsahem knižního fondu řadí mezi významné kulturní památky v Česku. Návštěvníci zámku mohu sice knihovnu navštívit v rámci standardních prohlídek, ale pokud chtějí prostor knihovny také prožít, zve NZM Kačina na akci Noc v chotkovské knihovně, která nabídne dvouhodinový kulturní program s rozšířenou prohlídkou. Návštěvníci budou moci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor, například bytu knihovníka.

Herečka Lucie Trmíková posluchačům přiblíží, jak se hraběnka Chotková cítila, když poprvé spatřila na plese svého budoucího manžela Jana Rudolfa Chotka, jak reflektovala v deníku své pocity, když se před 200 lety nastěhovala s rodinou do nově dostavěného zámku, a jak posléze ve zralém věku vnímala svou úlohu hraběnky-matky i dlouhé odloučení od drahého manžela.

Zámek Kačina – Chotkovská knihovna

V prostoru studovny bude k vidění výstavka vzácných knih se stručným odborným komentářem. Program doplní hudební intermezza.

Akce probíhá v rámci oslav 200. výročí zahájení pobytu hraběcího rodu Chotků na Kačině.

Více informací naleznete ZDE