Noc divadel 2022 Divadlo F.X. Šaldy: Nové otáčivé hlediště a výstava fotografií

Divadlo F. X. Šaldy chystá bohatý program na Noc divadel 2022, devátý ročník celorepublikové akce, letos proběhne v sobotu 19. listopadu. Součástí této celovečerní akce bude vernisáž Výstavy S NADHLEDEM fotografií Radka Drbohlava. Diváci také budou mít naprosto unikátní možnost usednout do nového otáčivého hlediště Malého divadla.

Noc divadel 2022

V sobotu 19. listopadu2022  proběhne po celé republice tradiční Noc divadel. Činohra DFXŠ se jako  každoročně rozhodla k této akci připojit a připravila jedinečný, originální a doslova neopakovatelný program speciálně pouze na tento večer v Malém divadle. Pro tyto účely v sále divadlo zřídilo první zastřešené otáčivé hlediště v republice.

Otáčivé hlediště v Malém divadle

Celý program se bude odehrávat od páté hodiny odpolední, kdy mohou diváci přijít do baru Jedno v Malém, pokračovat bude vernisáží, čtyřmi inscenacemi proloženými hudebním doprovodem až do desáté hodiny večerní. Hudební vstupy zajistí Lukáš Smrkovský na klavír a David Le Cam na saxofon.

Kapacita otáčivého hlediště je pouhých 25 míst, tudíž inscenaci, kterou si činohra pro večer připravila, sehraje ve čtyřech samostatných blocích: od 18h, 19h, 20h a 21h. Sedadla v otáčivém hledišti jsou již rezervována, ale v případě, že se nějaký divák nedostaví, místo se uvolní pro někoho přítomného v přilehlém baru.

„Diváci se mohou na letošní Noc divadel těšit z mnoha důvodů. Samo uvedení otáčivého hlediště v Malém divadle do provozu bude velkou událostí a věříme i tomu, že nahlédnutí pod pokličku divadelní tvorby bude pro všechny, kteří přijdou, poučné a zábavné,“ prozradil dramaturg činohry Jiří Janků.

Pokud jde o obsah, půjde o svéráznou adaptaci fejetonů Karla Čapka, které později vyšly knižně pod názvem Jak se dělá divadlo. Diváci se s velkou nadsázkou a svérázným čapkovským humorem dozvědí o tom, co vše se odehrává v zákulisí, než nová divadelní hra spatří světlo světa. Budou se moci přesvědčit, kolik důležitých profesí a zaměstnanců každé divadlo potřebuje, a zjistí, že se jedná o velmi složitý mechanismus, kde se jeden bez druhého zkrátka nemůže obejít.

Autorem divadelní adaptace je Vojtěch Balcar, student brněnské JAMU, který je v našem divadle na stáži a seznamuje se u nás s divadelním provozem v praxi. Scénář, který připravil velmi pečlivě ctí předlohu a nabízí spoustu prostoru k rozehrávání jednotlivých situací. Režie se ujala umělecká šéfka činoherního souboru Kateřina Dušková.

Vernisáž Výstavy S NADHLEDEM

Před samotným programem proběhne od 17.30 také krátká vernisáž Výstavy S NADHLEDEM. Nad barem Malého divadla – Jedno v Malém, budou do začátku roku 2023 k vidění vizuály k loňským premiérovým plakátům. Pro všechny soubory Divadla F. X. Šaldy je nafotil liberecký fotograf Radek Teope Drbohlav a graficky zpracoval Martin Taller. Při této příležitosti budou mít diváci možnost setkat se s autorem fotografií osobně. Divadelní bar Jedno v Malém bude celý večer zajišťovat občerstvení a nápoje.

 

Zdroj: Divadlo F.X. Šaldy