Noc divadel 2019 v Národním Divadle

Letošní Noc divadel 2019 se uskuteční 16. listopadu 2019, a koná se tedy v těsné blízkosti 30. výročí sametové revoluce. I proto organizátoři Noci divadel zvolili pro letošní ročník téma divadlo a svoboda.

Noc divadel 2019

Národní divadlo se již 7. rokem účastní této celoevropské kulturní akce, díky níž mají její účastníci možnost zažít „Národní divadlo“, jeho budovy, prostory, umělce a umělkyně, pracovníky a programy tak „trochu jinak“.

Můj divadelní deník

Pro děti od 8 let je připravena tvůrčí dílna s názvem Můj divadelní deník. Tento si děti dotvoří, sestaví a následně odnesou, aby si do něj mohly zapisovat své dojmy a myšlenky týkající se navštívených představení v Národním divadle.

V průběhu dílny získají děti svůj jedinečný Divadelní deník. Nejprve to budou desky, které si výtvarně dotvoří. Do desek si budou přidávat jednotlivé listy týkající se Baletu, Činohry, Laterny magiky a Opery Národního divadla. První série listů se týká aktuálního repertoáru Národního divadla a obsahuje hádanky, křížovky, ilustrace k domalování, místa pro zápisky vlastních zážitků z navštívených představení apod.

Dílnu připravily a vedou lektorky ND+, které jsou autorkami jednotlivých listů a pro zúčastněné děti si připravily ještě několik bonusových „zážitků“.

Místo konání: baletní sál II, Anenský areál, Anenské náměstí 2, Praha 1

Čas: 12.00 a 13.00

Doporučený věk dětí: 8+ , jelikož dítě získá svůj Deník, je potřeba, aby umělo samo číst a psát. Děti by se dílny měly zúčastnit samostatně, neboť kapacita míst je omezena.

Délka dílny: 50 min.

Max. počet osob ve skupině: 40

Cena vstupenky = cena za blok Můj divadelní deník = 99 Kč – platba proběhne na místě

Rezervace nutná na adrese: nocdivadel@narodni-divadlo.cz

 

Můj divadelní deník
Foto: archiv ND

 

Komentované prohlídky

Fanoušci divadelní i hudební historie zajisté ocení komentované prohlídky jak Archivu Národního divadla, tak Hudebního archivu Národního divadla, které umožní návštěvníkům podívat se zblízka na zajímavé archiválie z bohaté historie Národního divadla. Pro hravě jedince je připraven interaktivní, jazykově rozverný špacír po nádvoří, který je dovede až do veřejně nepřístupného sklepení bývalého kláštera.

S účastníky činoherního kurzu ND Young vzniká performance, kterou budou moci diváci shlédnout přímo v sídle Činohry ND ve velké, podkrovní zkušebně.

Večerní backstage prohlídky

Program uzavřou večerní backstage prohlídky Nové scény, které zavedou účastníky až na jeviště, kde na vlastní kůži zažijí pocity tanečníků Laterny magiky v záři projekčních reflektorů.

Detailní informace o programu, včetně adres pro registraci jsou zveřejněny na webových stránkách : www.nocdivadel.cz/program/

Program v Anenském areálu

I v letošním roce připravily lektorky doprovodných programů ND+ ve spolupráci s kolegyněmi a kolegy obou Archivů Národního divadla a Laterny magiky rozmanitý program. Jeho stěžejní část proběhne v Anenském areálu na Starém městě (Anenské náměstí 2, Praha 1). Již několik let se snaží publiku zdarma zpřístupňovat i nedivadelní budovy, které Národní divadlo využívá. V případě Anenského areálu se jedná o historický komplex budov, který však není uzpůsoben na návštěvu velkého množství návštěvníků. Proto je počet míst na jednotlivé programy omezen a je nutné si místa dopředu písemně rezervovat. 

Detailní informace, včetně adres pro registraci jsou uvedeny u popisů jednotlivých akcí.

Anenský areál
Foto:archiv ND

Podoby svobody

Jazykově rozverný špacír nádvořím Anenského areálu, při kterém rozpleteme historické nitky mezi budovou a slovem SVOBODA …nejpozději ve středověkém sklepení. Pro všechny hravé osoby.

Místo konání: Anenský areál

Čas: od 17.00, 17.45, 18.30, 19.15, 20.00

Délka: max. 30 min.

Max. počet osob ve skupině: 30

Cena: zdarma, bez registrace

Podoby svobody
Foto: archiv ND

 

 

Laterna magika a noc divadel 2019

se připojila do společného programu Noci divadel, která letos připadá na sobotu 16. listopadu 2019.

Chcete poznat divadlo „z druhé strany“? Připraveny jsou pro vás prohlídky zákulisí Nové scény i s interaktivní ukázkou představení Laterny magiky Cube, které je právě tento večer na programu.

Laterna Magika Cube
Foto: Benjamin Pequero

Backstage Laterny magiky

Přijměte pozvání  na výjimečnou sérii prohlídek Nové scény a jejího zákulisí po stopách Laterny magiky. Cesta vás zavede do míst, která jsou divákům běžně nepřístupná, tam, kde vládnou technici, garderobiérky, maskérky a kde se umělci připravují na vystoupení. Můžete si také vyzkoušet, jak se tanečníci cítí během představení, ocitnete se totiž přímo na scéně, kde je vše připraveno na představení Cube. Jestlipak se vám z pohyblivé projekce pod nohama také zatočí hlava?

Délka exkurze je 40 minut, skupiny mohou mít maximálně 20 účastníků. Registrace je nutná předem na e-mailové adrese laternamagika@narodni-divadlo.cz

Skupiny vycházejí ve 21:00, 21:20, 21:40 a 22:00 hodin od pokladen ve vstupní hale Nové scény.

 

Více informací naleznete ZDE