Nenechte si ujít 28. Dny evropského filmu – zprostředkují vám výlet po Evropě

16. – 20. 6. 2021 | PRAHA | kina Lucerna, Světozor, Kino Pilotů a Přítomnost

17. – 20. 6. 2021 | OSTRAVA | kina Art a Minikino

18. – 20. 6. 2021 | BRNO | kina Scala a Art

19. – 23. 6. 2021 | Ozvěny v regionech:

Hradec Králové | Bio Central, Jablonec nad Nisou | Letní kino, Boskovice | Panorama, Hodonín | Kino Svět, Havířov | Centrum, Vrchlabí | Kino Střelnice, Červený Kostelec | Kino Luník

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. 2021 v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný evropský film a i letos nabízí téměř 50 snímků z různých koutů Evropy. „Na diváky čekají vzrušující zážitky, velké množství debutů i novinek renomovaných filmařů a především oslava existence kina jako takového. V tom je síla 28. DEF. Zahájení festivalu bude patřit Laetitie Dosch a Sergeji Poluninovi v provokativním erotickém dramatu režisérky Danielle Arbid Prostě vášeň,“ dodává dramaturg DEF, Šimon Šafránek.

ZAHAJOVACÍ FILM

Festival zahájí drama Prostě vášeň od Danielle Arbid, jež byl zařazen do výběru v Cannes a byl uveden na festivalech v San Sebastiánu či Torontu. Komorní drama vypráví o poměru rozvedené francouzky (Laetitia Dosch) a tajemného ruského diplomata, jehož ztvárnil slavný tanečník Sergej Polunin. Sexuálně otevřený snímek se vyznačuje intenzivními milostnými scénami i hlubokým, citlivým prožitkem vztahových změn, jak ho vnímá svébytná režisérka Danielle Arbid.

 

AMBASADOŘI A HOSTÉ FESTIVALU

Meky na plátně a NAŽIVO! Legenda pop music Miro Žbirka doprovodí svým vystoupením dokument MEKY od držitele Českého lva za předchozí film King Skate Šimona Šafránka. Komorní koncert odehraje po projekci přímo v sále Lucerny. Mezi projekcí a koncertem proběhne také rozhovor Šimona Šafránka a Mira Žbirky. Svůj snímek Bílá na bílé osobně představí režisérka Viera Čákanyová. Po projekci VR – Tata Bojs & PSH & Hrubá Hudba pozve gamerka Naomi Adachi diváky k debatě s tvůrci – dorazí režisér Petr Hanousek, člen kapely Tata Bojs Milan Cajs a další.

Po filmu Potíže s přírodou, plném krásných horských scenérií, následuje rozhovor filosofky a spisovatelky Anny Hogenové a Lukáše Rumleny o blahodárných účincích samotky na duševní zdraví. Rozhovor bude také živě streamován na FB DEF. Snímek Ti poslední o střetu civilizací v pusté laponské tundře, který se stal nejlepším baltským filmem roku 2020 na festivalu v Talinu, provede prostřednictvím diáků krásami Laponska cestovatelská dvojice Kateřina Krejčová a Petr Ptáčník. Film Kala Azar o poslední službě zvířatům doprovodí debata s dobročinným spolkem Hlas zvířat, manželi Plickovými a herečkou Kateřinou Kairou Hrachovcovou o ochraně zvířat a boji za jejich práva. Jeden z nejoceňovanějších dokumentů loňského roku Kolektiv, vrhající nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky, doprovodí debata s vedoucí Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity paní Lenkou Waschkovou Císařovou. Debata se bude věnovat investigativní novinařině, propojení politiky s byznysem i dezinformacím. Po filmu Chlast proběhne debata s režisérem českého snímku Úsměvy smutných mužů, který se zabývá také tématem závislosti na alkoholu, Danem Svátkem. Hosty 11. setkání filmových profesionálů Kino 2021 budou Petr Vítek (Digitální kino), Martin Pošta (Asociace provozovatelů kin), Aleš Danielis (Unie filmových distributorů), Petr Veruňek (Asociace českých filmových festivalů) a Vlaďka Chytilová (Kreativní Evropa – MEDIA).

Vybrané programové sekce a jednotlivé projekce DEF podporují ambasadoři z řad českých influencerů a známé osobnosti. V kině se tak diváci potkají s herečkou Kateřinou Kairou Hrachovcovou, která se zúčastní projekce filmu Kala Azar, o poslední službě zvířatům, a debaty s Hlasem zvířat o ochraně zvířat a boji za jejich práva. Herečka a moderátorka Tereza Kostková se zúčastní speciální projekce filmu Gaugin určené pro seniory – s diváky si poté bude povídat o filmu, divadle i tanci. VR pro rodiny s velkými dětmi bude zase v péči gamerky Naomi Adachi – ta se po projekci VR – Tata Bojs & PSH & Hrubá Hudba zúčastní debata s tvůrci. Hostem dílny pro rodiny s malými dětmi bude Kateřina Vintrová, herečka, social media managerka a především maminka dvou malých dětí. Sekci Media: Mezi řádky podpoří na projekcích  knižní influencerka Lucie Zelinková.

PROGRAMOVÉ SEKCE

Programová nabídka 28. DEF míchá žánry, obsahuje filmy, které braly ceny na festivalech nebo odvážné debuty. DEF představují evropský film tradičně pomocí témat a žánrů, a to v 6 programových sekcích s širokým tematickým záběrem. Nebudou chybět novinky světových tvůrců, ani tradiční sekce hudebních filmů anebo filmy ve virtuální realitě.

K VĚCI: SAMOTKA

Kvůli koronaviru se naše životy zpomalily, změnily. Zmizelo z nich setkávání, nahradila jej často odloučení, samotka. Nechceme se na ni ale dívat tragicky – izolace od společnosti nám umožňuje obnovit hlubší vztah k přírodě, ke krásám světa mimo civilizaci, stejně tak jako nám umožňuje snáze meditovat, obracet se k vlastnímu nitru. K věci je již tradiční sekce připravovaná ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v České republice. „Doporučuji komediální historickou road movie Potíže s přírodou, v níž se zadlužený filozof Edmund Burke vydává objevovat Alpy. Takovouhle kostýmovku jste zaručeně neviděli,“ dodává dramaturg Šimon Šafránek. Výjimečnou podívanou je též nizozemské drama Kala Azar debutující režisérky Janis Rafa. Milenecký pár se v Řecku živí pohřbíváním domácích mazlíčků, ovšem brzy se mají přesvědčit o tom, že hranice mezi životem a smrtí je tenčí, než dělící čára na silnici. Emocionální a srdceryvný film bral ceny na festivalech v Rotterdamu, Hong Kongu i v Thessaloniki. Mimořádným estetickým zážitkem je i bulharský Únor, zařezený do programu festivalu Cannes. Rozjímání nad životem a vztahem muže s prostředím, jež jej formuje, natočil Kamen Kalev na okouzlující filmový materiál. Estonský režisér Veiko Õunpuu v dramatu Ti poslední staví konflikt mezi pastevci sobů a horníky o kus panenského Laponska. Ještě mrazivěji je potom v Antarktidě, kde Viera Čákanyová natočila dokumentární deník Bílá na bílé, jakýsi doplněk svého předchozího filmu FREM. Zločin a skrývání v portugalské divočině popisuje portugalsko francouzský film Alva.

HVĚZDY

Výběr aktuálních filmů, které by vám neměly uniknout. Vyhrály na renomovaných festivalech, natočili je světoznámí tvůrci, hrají v nich osobnosti evropského filmu. Laetitia Dosch a Sergej Polunin v provokativním erotickém dramatu o pramenech vášně – to je zahajovací film festivalu Prostě vášeň. Jde o osvobozující snímek, který se na spalující vášeň dívá čerstvýma, feministickýma očima. DEF promítnou také portrét slavného německého filmaře RW Fassbindera Enfant Terrible od Oskara Roehlera. „Zaujal mě poživačný výkon Olivera Masucciho  (Už je tady zas) i přesunutí děje do divadelních kulis,“ sděluje Šimon Šafránek a dodává „na programu je i nejnovější dokument italského mistra tiché observance, a držitele cen z festivalů v Cannes či Berlína, Gianfranca Rosiho Nokturno a též několik českých předpremiér:  francouzské komedie Přípitek (Aerofilms) a Na palubu! (Artcam), stejně jako německé drama Undine (Film Europe).“ V programu Hvězdy je i český oscarový kandidát a držitel pěti Českých lvů, historický Šarlatán Agnieszky Holland, v němž společně s lidovým léčitelem publikum prožívá turbulentní události 20. století. Reflexe poválečné doby se týká i maďarského dramatu Ti, kteří zůstali od režiséra Barnabáse Tótha, který se dostal do užšího oscarového výběru za rok 2019 a vypráví o vztahu dívky, která čeká na zprávu o svých rodičích a muži, jenž se vrátil z koncentračního tábora.

Sekce Hvězdy nabízí hned dva filmy, které byly nominovány na Cenu diváků LUX udělovanou Evropským parlamentem a European Film Academy. „Pít či nepít?” – zasadní otázka oceňovaného dánského filmu Chlast, který mimo jiné získal Cenu Akademie 2021 – OSCAR za Nejlepší zahraniční film. Dalším oceňovaným filmem, s nominací na Oskara, je Corpus Christi – dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet.

STRACH A SNY

Sekce, v níž DEF spojuje emoci a zážitek nabízí krimi, duchařinu, horory i neobyčejná vztahová dramata. Vyzdvihujeme snímky, které překračují žánry a ukazují evropský film jako vzrušující, živý organismus. „S fascinací jsem sledoval lotyšskou parafrázi Sněhurky z prostředí fitness V zrcadle, který v ostré černobílé natočila Laila Pakalnina. Filmařka se inspiruje věčnými selfies a nechává postavy dívat se přímo do kamery. Drama Kapitálky je pak předposlední film slavného rumunského režiséra Radu Judea, který letos vyhrál Berlinale  se Smolným pichem. V Kapitálkách Jude sleduje osud mladíka, který pouličními nápisy protestoval proti Ceausescově diktatuře v Rumunsku,“ zve Šimon Šafránek. Mezi dalšími taháky sekce najdeme western ze současného Řecka Bagr, o boji jedince proti těžařské společnosti.

Bagr je debutem nadaného Georgise Griogakise, oceněný na festivalech v Berlíně anebo v Thessaloniki. Také Poslední dny jara jsou prvotinou – berlínská rodačka Isabel Lamberti tu dramatizuje události z vyklízení slumové osady na okraji Madridu. Snímek vyhrál sekci Noví režiséři na festivalu v San Sebastianu. Strach a sny dále nabídne černou irskou komedii Vykoupení bouřlivákovo – debutující dramatik Philip Doherty inscenuje pokus o poslední rozloučení na irském venkově, jež se pro hlavního hrdinu stává vlastní očistou. Štrapáce obyčejné robotky ve Vídni blízké budoucnosti – to je rakousko německý film Když už se jeden narodí, uvedený na Berlinale 2020. N. P. je zase belgický němý příběh z léta v Japonsku, v němž jedna kniha spojí osudy čtyř mladých lidí. Měla to být krásná neděle, jenže pak se stala nehoda – polský film Supernova získal také Cenu Asociace polských filmových kritiků 2019 za Nejlepší polský film. Na programu je také VR pásmo, v němž DEF promítnou tři krátké snímky, které podivuhodným způsobem kombinují virtuální realitu s nejrůznějšími žánry: První krok od Jörga Courtiala nechá obecenstvo prožít výpravu na Měsíc, zatímco v Dreamin’Zone od režisérky Fabienne Giezendanner se díky animaci dostáváme do demilitarizované zóny mezi Severní a Jižní Koreou. Ash Khatibi se pak vypravil do Černobylu, aby v dokumentárním zastavení Oheň v Černobylu znovu prožil osudovou noc poblíž jaderné elektrárny.

BEZ RODIČŮ

Mobily, přátelství a první vztahy. Filmy zaměřené na dospívání a na současný život mladých. Například vztahová mozaika Lovecut reflektuje současnou posedlost sociálními sítěmi. „Pro mě je objev sci-fi crossover Fortuna z vysokých střech neapolského sídliště. Hrdinkou filmu je malá holčička, snímek bych ale doporučil spíš odvážnějším divákům,“ sděluje Šimon Šafránek. Teenagerům je určené britské drama Rocks od Sarah Gavron o dívce z Londýna, která se náhle musí postarat o mladšího sourozence. Energický film táhne brilantní obsazení, za které byla Rocks oceněna cenou BAFTA 2021, v dalších šesti kategoriích pak film získal alespoň nominaci. Nejistý život dospívajících zpracovává i švýcarský režisér Christian Johannes Koch ve svém celovečerním debutu Provaz. Věnuje se středoškolačce Uljaně, jejíž ambici baletní tanečnice zhatí neopatrná chyba – dívka je totiž s otcem ve Švýcarsku nelegálně, a teď ji místo nacvičování sestav čeká napínavá schovávačka. Esteticky vybraná hororová pohádka viděná z dětské perspektivy je itlaská Fortuna. Pro kluky a holky, kteří by se rádi něco dozvěděli, nabízí DEF vizuálně neobyčejný dokument Nalaď se na budoucnost od experimentátora Erica Schockmela. Jde o poutavé zpracování osudu lucemburského spisovatele, vynálezce a vydavatele sci-fi Huga Gernsbacka. Dětské publikum DEF také pozvou na tuzemské Mlsné medvědí příběhy od Alexandry Májové a Kateřiny Karhánkové.

FILM A HUDBA

Hrané filmy, VR filmy i dokumenty, v nichž hraje výraznou roli rytmus, melodie a hudba vůbec. Diváky zvou mimo jiné na odvážné spojení moderního tance a techna v dokumentu Kéž by to byla láska, o práci avantgardní choreografky Gisèle Vienne. Snímek byl oceněn jako nejlepší dokument na MFF Berlín 2020. Pozoruhodně hravý je dokument Záhada růžového plameňáka Javiera Gandíi, v němž režisér rozebírá přitažlivost a význam tohoto symbolu ultimátního výtvarného kýče. DEF promítnou také komediální, ovšem srdceryvný režijní debut populárního švédského herce a scénáristy Henrika Schyfferta Utíkej, Uje, utíkej! Tato autobiografická hudební komedie o životních zvratech je oceněna třemi švédskými výročními cenami při Guldbagge Awards 2021.

Hudební dokument Rytmus: Tempos je zase příběhem Patrika Rytmuse Vrbovského a jeho 30ti-leté dráhy rappera. Nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky v té nejlepší podobě nabídne oceňovaný Kolektiv, který získal mimo jiné cenu za Nejlepší evropský dokument za rok 2020 i nominaci na Oscara 2021 za nejlepší zahraniční film i dokument. Je také nominován na Cenu diváků LUX udělovanou Evropským parlamentem a European Film Academy. Nebude chybět pásmo VR hudebních klipů v režii Petra Hanouska. Na programu budou čtyři písně kapely Tata Bojs. Jejich klávesista Jiří Hradil se účastní též projektu Hrubá hudba na pomezí jazzu a horňáckého folkloru.  Posledním příspěvkem pak bude nezvyklé zpracování písně Debut od PSH společně s částí souboru La Putyka. Speciální akcí DEF bude promítání dokumentu Meky o legendě slovenské pop music Mekym Žbirkovi, který vzápětí doplní koncert hlavního hrdiny filmu.

MEDIA: MEZI ŘÁDKY

Kolekce starších, nicméně vzrušujících a napínavých příběhů. Vzešly ze stránek románů a povídek, kde si našly první fanoušky. Stejně tak ale zarezonovaly jejich úspěšné filmové adaptace, jež uvádíme v panelu MEDIA: Mezi řádky. Uvedené filmy byly podpořené evropským programem Kreativní Evropa MEDIA. V této sekci DEF vrací distribuční filmy zpět do kin na velké platno – právě to jim sluší a umocní zážitěk, který TV obrazovka nebo PC monitor nikdy nenabídnou. Na velkém plátně bude k vidění například špionážní kus Jeden musí z kola ven (Aerofilms) Tomase Alfredsona s Garym Oldmanem a Colinem Firthem anebo Julietu od Pedra Almodóvara (Bioscop). Ve francouzském film Gauguin dominuje naprosto strhující a intenzivní výkon Vincenta Cassela. DEF promítnou cenami ověnčený norský film Lovci hlav (podle známé předlohy knihy Jo Nesba) nebo finskou komedie Mrzout o nevrlém starci, který se vydává do města, aby v rodině svého syna rozpoutal menší osobní peklo.

Raoul Taburin je zase milá komedie podle stejnojmenné knihy geniálního ilustrátora, humoristy a autora Mikulášových patálií Jeana-Jacquese Sempého. Dobrodružná komedie Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je natočena podle stejnojmenného bestselleru Jonase Jonassona. Román byl vydán ve 40 zemích, prodalo se ho více než 8 milionů výtisků. Film režiséra Felixe Herngrena s Robertem Gustafssonem v hlavní roli je snímkem s největším rozpočtem v historii švédské kinematografie.

DEF ve svých sekcích Hvězdy a Film a hudba primítnou všechny tři filmy – letošní finalisty Ceny diváků LUX (LUX Audience Award) udělovanou Evropským parlamentem a European Film Academy: Chlast, Corpus Christi a Kolektiv. O nejlepší film mohli hlasovat diváci napříč celou Evropou. Vítězný snímek bude vyhlášen v rámci LUX Award Ceremony 9. 6. Více informací zde.

 

DEF 28 ONLINE

DEF jsou poprvé také online! V termínu konání festivalu od 16. do 23. 6. tak mají diváci jedinečnou možnost sledovat vybrané filmy z pohodlí svého domova. Speciální výběr filmů za jednotlivé vstupné 80 Kč je však dostupný pouze v čase od 18.00 do 24.00 hod. Více informací  naleznete ZDE

DOPROVODNÝ PROGRAM

„V letošním doprovodném programu čeká diváky několik novinek. Osobně se nejvíce těším na rozhovor přední české filozofky Anny Hogenové s moderátorem DEF Lukášem Rumlenou o blahodárných účincích samotky na duševní zdraví, který proběhne po dánském filmu Potíže s přírodou. S estonský snímkem Ti poslední se zas vydáme na výlet do laponské tundry, zážitek po filmu umocní Diáky z cest po Laponsku. Pokud máte rádi letní kino, nepropásněte naši exkluzivní projekci švédského hudební komedie Utíkej, Uje, Utíkej ve dvoře Betlémské kaple. A jestli se nemůžete dočkat atmosféry na koncertech, poznamenejte si do diáře 18. 6., sejdeme se v Lucerně, kde po filmu Meky vystoupí na živo Miro Žbirka!,“ říká ředitelka DEF, Barbora Golatová.

 

Více informací naleznete ZDE