Na zámku v Litni se odehraje koncert na podporu ukrajinských umělců. Zazpívá i Adam Plachetka

DĚKUJEME HUDBOU. Tak zní název benefičního koncertu klasické hudby v podání ukrajinských umělců, kteří k nám uprchli před válkou. Osm mladých hudebníků rozezvučí své nástroje či rozvibrují své hlasivky v pátek 20. května 2022 v sále historické Čechovny v areálu zámku Liteň. Na programu bude rozmanitý repertoár Mozarta, Chopina, Beethovena, Piazzoly, Faurého a dalších světových, ale i ukrajinských skladatelů. Jako exkluzivní host svým vystoupením umělce podpoří bravurní pěvec Adam Plachetka. Koncert pořádá nezisková organizace zámek Liteň, která jej mimořádně zařadila na program 11. ročníku Festivalu Jarmily Novotné. Vstupenky jsou v prodeji.

Benefiční koncert „Děkujeme hudbou“

Koncert se koná 20. května 2022 v 19 hodin. Vstupenky je možné objednat na emailu tickets@zamekliten.cz nebo na telefonním čísle 737 650 497 v ceně 300 Kč. Celý výtěžek koncertu bude věnován účinkujícím z Ukrajiny. Více informací je k dispozici na www.zamekliten.cz.

„Téma pomoci Ukrajině nyní ve společnosti rezonuje. My jsme se rozhodli dát příležitost ukrajinským umělcům, kteří uprchli ze své země před válkou, aby oni sami svou hudbou mohli poděkovat za podporu, které se jim v České republice dostalo. Koncert „Děkujeme hudbou“ je benefiční a doufáme, že zaujme široké publikum,“ vysvětluje ředitelka Zámku Liteň Ivana Leidlová a dodává:

„Tuto myšlenku jsme sdělili i členovi našeho poradního sboru Adamovi Plachetkovi a požádali ho, zda by i on tyto umělce podpořil tím, že na koncertu rovněž vystoupí. Okamžitě souhlasil, z čehož máme velkou radost! Všechny zveme na příjemný páteční večer plný hudby do Litně!“

Mladí hudebníci, jimž bude tento večer patřit, byli nuceni ze dne na den opustit svou vlast, a tak neskrývají svůj vděk nad tím, že našli útočiště právě v České republice, stejně jako že mohli navázat na svá hudební studia na Pražské konzervatoři a k tomu veřejně vystoupit v Litni:

„Začátek války rozdělil můj život na „před“ a „po“, stejně jako životy milionů dalších Ukrajinců. Zmizel obvyklý řád věcí a fráze „žij každý den jako poslední“ se stala doslovnou. Je mi líto, že nemohu jít bránit vlast v první linii, ale snažím se pomáhat i jinak. Nemůžu nečinně sedět, zatímco umírají nevinní lidé. Proto je tento koncert pro mě a pro mou zemi, která momentálně trpí nekonečným ostřelováním, velmi důležitý,“ říká sedmnáctiletá violistka Viktoria Kovaka.

Pěvecké kurzy v Litni ve spolupráci s Operním studiem Slovenskéná národního divadla

Jen necelý měsíc po odeznění koncertu ožije zámecký areál zpěvem mladých hudebníků profesionálů, kteří jako každoročně přijedou studovat na Pěvecké kurzy v Litni. Ty se tentokrát uskuteční pod vedením prvotřídních pěvkyň, holandské pěvkyně a mentorky Margreet Honig a české sopranistky Simony Houda Šaturové. Dámskou dvojici doplní operní režisér Marek Mokoš. Kurzy budou výjimečné rovněž exkluzivní spoluprací s Operním studiem Slovenského národního divadla. Závěrem kurzů se jako tradičně odehraje společný koncert, a to v sobotu 18. června 2022 , tentokrát v kulisách zámeckého parku. Scénický open air koncert s názvem Dotek lásky nabídne árie o lásce v různých podobách. Vstupenky v ceně 500 a 300 Kč je možné objednat na emailu tickets@zamekliten.cz nebo na telefonním čísle 737 650 497.

Festival Jarmily Novotné 2022 se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Martina Baxy a hejtmanky Středočeského kraje Mgr. Petry Peckové. 

 

ZÁMEK LITEŇ, z.s. a  FESTIVAL JARMILY NOVOTNÉ

Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.

Organizace mimo jiné vydala reedici memoárů Jarmily Novotné Byla jsem šťastná, spolupodílela se na vydání hudebního CD Jarmily Novotné Opera Recital, organizuje mistrovské pěvecké kurzy pro mladé pěvce a postupně rozšiřuje vzdělávací kurzy o další obory. V roce 2014 pořádala open air koncert Pocta Jarmile Novotné pod vedením Jiřího Bělohlávka a za účasti světově uznávaných českých operních pěvců. V roce 2013 Zámek Liteň, z.s. inicioval a financoval osmnáctiměsíční mezinárodní historický výzkum a vydání knihy o Jarmile Novotné pod vedením historika, spisovatele a scenáristy Pavla Kosatíka. Hlavním výstupem tohoto výzkumu a současně vrcholnou událostí Festivalu Jarmily Novotné 2015 bylo vydání historicky první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře.

V roce 2017, u příležitosti 110. výročí narození pěvkyně, organizace uspořádala operní gala Pocta Jarmile Novotné 2017 s předními tuzemskými i zahraničními pěvci, ve spolupráci se SOČRem. V roce 2018 se uskutečnily první Liteňské hornové dny, které tak položily základ nové zdejší hudební tradici. Na podzim 2019 vyšla pod hlavičkou Zámku Liteň kniha Skutečný zpěv, v originále True Singing o technice zpěvu, z pera světově uznávané pěvkyně a mentorky Margreet Honig, v překladu významné české mezzosopranistky Markéty Cukrové. Počínaje stejným rokem, našel v zámeckém areálu v Litni své pravidelné dějiště happening základních uměleckých škol s názvem ZUŠ Open.

Vedle osobnosti Jarmily Novotné Zámek Liteň, z.s. podpořil dosud žijící a stále plně tvořící uměleckou legendu, pana Jiřího Suchého. Organizace se stala koproducentem dokumentu režisérky Olgy Sommerové s názvem Jiří Suchý – Lehce s životem se prát  a v roce 2016 produkovala a finančně zaštítila dokument Jiří Suchý: Moje souboje a boje, který vznikl z iniciativy režiséra Jiřího Vondráka a Jiří Suchý jej dostal jako netradiční dárek k 85. narozeninám. 

Rusalka v parku.

Vrcholnou událostí jubilejního 10. ročníku Festivalu Jarmily Novotné 2021 byl mimořádný open air projekt Rusalka v parku. Šlo o koncertní provedení opery Rusalka Antonína Dvořáka v multimediální produkci bratrů Cabanů. V hlavních rolích se představili elitní pěvci Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník a Jana Kurucová pod vedením Roberta Jindry, ve spolupráci SOČRu.

Festival Jarmily Novotné 2022

Jedenáctý ročník festivalu otevřely 23.–24. dubna 2022 v pořadí druhé Liteňské hornové dny. Hráči se zde společně setkali při účastnických koncertech, workshopu či přednášce. Přehlídka pozvala k návštěvě také veřejnost.

Zařadili jsme na program festivalu mimořádný koncert na podporu ukrajinských umělců, kteří odešli do České republiky před válkou ve své vlasti. Benefiční koncert DĚKUJEME HUDBOU se odehraje v Čechovně, a to v pátek 20. května. Jako exkluzivní host vystoupí Adam Plachetka. 22. května se v zámeckém areálu uskuteční přehlídka základních uměleckých škol v rámci celorepublikového projektu ZUŠ Open. Pěvecké kurzy v Litni vsadily po loňském úspěchu opět na lektorskou dvojici Margreet Honig a Simona Houda Šaturová. Dámské duo doplní operní režisér Marek Mokoš. 9. ročník kurzů se uskuteční mezi 14. a 18. červnem a bude výjimečný rovněž exkluzivní spoluprací s Operním studiem Slovenského národního divadla. Dějištěm tradičního závěrečného koncertu se stane v podvečer 18. června zámecký park.

 

Více informací naleznete ZDE

Foto: P. Hejný a J. Žirovnický