Na Vivaldiho je unikátní koncertní a divadelní pořad, kde se hudebníci stávají herci a herečka hudebníkem

Antonio Vivaldi, fenomenální houslista, nadčasový skladatel, výstřední duchovní nebo i život milující muž….?

Na Vivaldiho!

Na Vivaldiho! Je unikátní koncertní a divadelní pořad, ve kterém se hudebníci stávají herci a herečka hudebníkem. Autorský projekt houslisty Jaroslava Svěceného a herečky Zdeňky Žádníkové Volencové přináší zážitek plný nádherných skladeb, humoru a netušených příběhů…..

 

Na Vivaldiho!

K ojedinělému hudebně-divadelnímu projektu vznikl i hudební klip, který se nepřímo odkazuje k leitmotivu celého představení – vztahu Antonia Vivaldiho a jeho celoživotní múzy Anny Giró. Za kamerou stál zkušený Martin Hes.

Oba umělci jej spolu s jeho kmotry v nádherném a nadčasovém prostředí Obecního domu 30. června 2021 vyslali do světa.

„Pro klip jsme využili z představení dialogy Vivaldiho a jeho celoživotní múzy Anny Giró a obrazově se dotkli jeho dětství. Jsem opravdu rád, že v projektu Na Vivaldiho! Mohu představit úžasnou, v originále hranou muziku tohoto italského barokního génia. Autentické jsou i špičkové italské housle z 18. století, které vznikly ještě za Vivaldiho života (1678-1741).“ uvedl Jaroslav Svěcený.

Hudebně divadelní klip

Hudebně divadelní klip se točil v prostředí Smiřického zámku a kaple. Je netradiční, radostnou a energií nabitou hudební pozvánkou na představení Na Vivaldiho!

„Na historii je mimo jiné krásné to, že o ní nikdy nevíme všechno. A za vším hledej ženu“, podotkla Zdeňka Žádníková Volencová, která měla nelehký úkol, dramaturgicky spojit hudbu, divadlo a herecky zapojit Jaroslava Svěceného a členy orchestru. Sama se mimo role scénáristky zhostila i dvojrole žen, které hudebního skladatele v průběhu života nejvíce ovlivnily.

Jaroslav Svěcený k tomu dodává:

„Zdeňka nesmírně kompaktně a zajímavě propojila interpretaci Vivaldiho hudby s moderní a vtipnou dramatickou formou. Nicméně všechna fakta jsou pravdivá. Zavřela se v knihovně a přečetla snad všechno, co kdy kdo věrohodně o Vivaldim napsal. Posluchači si tak nejen poslechnou slavné i méně známé skladby slavného italského velikána, ale také se dozví informace o Maestrovi, a to velmi zábavnou a překvapivě neobvyklou formou. Vznikl tak „divadelní koncert“ Já hraji nejenom Vivaldiho skladby jakožto houslista, ale Vivaldiho samotného…. A rád bych zmínil, že různé herecké party mají všichni členové komorního orchestru. “

Na Vivaldiho! Máte možnost shlédnout v následujících termínech:

Na Vivaldiho!

Unikátní koncertní a divadelní večer, ve kterém si umělci vyměňují role aneb Co jste o Vivaldim možná ještě neslyšeli! Scénář a režie Zdeňka Žádníková, Komorní orchestr Virtuosi Pragensis, v roli Antonia Vivaldiho Jaroslav Svěcený.

Na Vivaldiho! Tak se jmenuje originální, autorský projekt houslisty Jaroslava Svěceného a herečky Zdeňky Žádníkové Volencové. Unikátní představení, které lze stručně nazvat jako „hudba v divadle, divadlo v hudbě“, mělo svou úspěšnou premiéru na pražském Žofíně.

„Jsem opravdu rád, že v projektu Na Vivaldiho! Mohu představit jak úžasnou v originále hranou muziku tohoto italského barokního génia, tak i prostřednictvím divadelních prvků samotného mistra jako člověka z masa a kostí. Děkuji za spolupráci své herecké kolegyni Zdeňce, se kterou jsme koncertní a divadelní obor propojili v jeden celek. Vivaldi je leitmotivem mého života, jeho hudba vyvolává emoce a nabízí intenzivní prožitek“  říká k projektu virtuóz Jaroslav Svěcený.

Závěrem Zdeňka Žádníková s úsměvem dodává:

„Pan Svěcený mně „na oplátku“ dopřál adrenalin v podobě živého hraní s orchestrem. Nastudovala jsem part Vivaldiho flétnového koncertu, neboť jsem byla řadu let žačkou české flétnistky Magdaleny Tůmové Bílkové, první ženské vítězky soutěže Pražského jara. Když dohraji třetí větu, mám tepovku zralou na příjem na kardiologii. Tímto zvu na parádní barokní jízdu!“

 

„Festival hudby zámek Dobříš“ představení prvního ročníku