Na retro dovolenou s ROH a Pokáče vyražte do Jablonce!

Počátky rekreace v Jizerských horách a západní části Krkonoš mapuje nová výstava Rekreace za ROHem, kterou můžete po celé léto navštívit v kostele svaté Anny v Jablonci nad Nisou. Zahájí ji oblíbený český písničkář Pokáč svými svižnými songy v úterý 18. června.

Sedmdesátá léta 20. století přinesla do Jizerských hor masový turistický ruch. Socialistická rekreace pod hlavičkou ROH zůstává ve vzpomínkách dodnes, stejně jako tehdejší zotavovny a rekreační chaty. A právě proměnu Jizerských hor a části Krkonoš zachytí výstava s názvem “Rekreace za ROHem”, která tvoří jednu z aktivit česko-polského projektu „30 ro(c)ků bez opony“ a připomene 30. výročí pádu komunismu v obou zemích. Kurátor výstavy Lubor Lacina ze Severočeského muzea v Liberci o výstavě říká: „Chceme lidem ukázat, jaký byl rozdíl mezi trávením volného času v dobách socialismu a teď. Jizerského hory i Krkonoše jsou vyhlášenou turistickou destinací, ale ne vždy byly tak otevřené svým návštěvníkům jako dnes. Před revolucí byla rekreace organizována Revolučním odborovým hnutím (ROH), nebylo možné si prostě jen tak někde zaplatit ubytování a vyrazit. Například v Bedřichově bylo jen velmi málo chat, které sloužily veřejnosti, a třeba na jídlo si výletník mohl zajít jen na Dolinu nebo do Lesní chaty…. Což je podstatný rozdíl oproti dnešní nabídce penzionů,“  popisuje Lubor Lacina.
Návštěvníci se mohou těšit na originální expozici v interiéru kostela svaté Anny, kde se objeví kromě historických fotografií i trojrozměrné instalace, maketa horské chaty nebo dobové artefakty, které odvál čas.

“Retro výstavu se vzpomínkovými fotografiemi jsme v kostele svaté Anny uspořádali už k 25. výročí sametové revoluce. Tehdy s názvem Jablonec reálně socialistický. Zájem i ohlasy byly pozitivní, tak jsme se rozhodli navázat, a zpracovat téma neméně populární – fenomén turismu v Jizerkách a Krkonoších. Mnoho z nás ještě pamatuje tragikomičnost odborářské rekreace nebo ji zná alespoň z kultovního filmu Dovolená s Andělem. Díky tomu, že na projektu k 30. výročí sametové revoluce pracujeme dlouhodobě, se podařilo získat finanční prostředky z Evropské unie a nabídnout návštěvníkům i zajímavý doprovodný program,” upřesňuje za organizátory Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Letní výstava Rekreace za ROHem začíná vernisáží v úterý 18. června v 17 hodin. Od 18 hodin zahraje oblíbený český písničkář Pokáč. Předprodej vstupenek na koncert je v turistickém infocentru v Kostelní ⅙ (150 Kč dospělý, 50 Kč dítě). Vstup na výstavu je zdarma a otevřená bude až do 30. listopadu. Ve všední dny 10–12 a 13–17 hodin, v sobotu 10–13 hodin, v červenci a srpnu navíc i v neděli 10–13 hodin.
Akce je realizována Jabloneckým kulturním a informačním centrem z česko-polského mikroprojektu „30ro(c)ků bez opony“, financovaného z  programu programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika-Polsko z Evropského fondu pro regionální rozvoj, prostřednictvím Euroregionu Nisa. Partnerem projektu je kulturní centrum „Przystań Twórcza“ v Jelení Hoře.