Na podzim přivítají návštěvníky Muzea východních Čech v Hradci Králové nové expozice

Ve druhém a třetím patře budovy Muzea východních Čech pokračují práce na nových městských expozicích, které přivítají své návštěvníky už na podzim letošního roku. Týkat se budou města Hradce Králové a jeho královské historie. Kromě stálé výstavy zde dodavatelská firma zajišťuje osvětlení, audiovizuální a IT techniku a další potřebné prvky za téměř 20 milionů korun bez DPH.

Výstavy K městu českých královen a Cesta k pevnosti.

Stálé expozice vznikají ve čtyřech sálech. Ve druhém patře jsou ve dvou sálech připravovány výstavy s názvem K městu českých královen a Cesta k pevnosti. Ve třetím podlaží se v dalších dvou sálech bude nacházet výstava K Salónu republiky.

„Většina prací je již dokončená, během srpna se ještě budou dosazovat koncové prvky silnoproudého a slaboproudého vedení, instalovat se bude také mobiliář. Na září už jsou nachystané dokončovací práce zasklívání vitrín nebo instalace a nasvětlení sbírkových předmětů. Stejně tak bude ještě potřeba seřídit a vyzkoušet technické prvky výstav,“ říká Pavel Marek, náměstek primátora pro oblast správy majetku města. Dodavatel zpracoval dílenskou dokumentaci, zajistil výrobu, dodávku, montáž a kompletaci celé výstavy. Otevřít by se návštěvníkům měla během podzimu.

 

Na vybudování expozic město plánuje využít evropské dotace prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace, díky kterým se nedávno podařilo opravit i samotnou budovu Muzea východních Čech. „Z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu jsme již získali dotaci ve výši téměř 75 milionů korun, kterou jsme z části použili na dofinancování rekonstrukce budovy muzea. Zbývajících necelých 14 milionů chceme využít právě na realizaci stálých městských expozic,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová.

Zdroj : https://www.hradeckralove.org/

 

Výlet vlakem do východočeské metropole Hradce Králové