Móda osmiček: Trendy let 1918−1988


Na dvou nových výstavách ve Slezském zemském muzeu v rámci letošních oslav stého výročí vzniku Československé republiky  zjistíte jak se žilo lidem ve Slezsku 
a na Ostravsku mezi dvěma světovými válkami a jakým směrem se ubíraly módní trendy v Československu.

Termín výstav:

Do 4. listopadu 2018

Místo konání výstav:

Historická výstavní budova Slezského zemského muzea

Komenského 10

Opava

Módní přehlídka Elegance a styl první republiky

Přehlídka představuje „zlatou“ éru tzv. první republiky. Chcete vědět, jak se v této době oblékaly nejen hvězdy stříbrného plátna? Jak přísná byla etiketa odívání? Na přehlídce vám předvedeme modely zhotovené přesně podle dobových střihů a módních katalogů, ale také originály ze soukromé sbírky, včetně klobouků, kabelek a dalších doplňků. Součástí přehlídky budou rovněž dobové účesy a líčení. Můžete se těšit nejen na běžné denní a odpolední oděvy, ale také na velké plesové toalety.

Elegance a styl první republiky

Akce se uskuteční v sobotu 12. května 2018 v 15 hodin v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea.

První výstava nese název Slezsko a Ostravsko 1918–1938 a zájemci se na ní seznámí se specifickými poměry v jednotlivých částech českého Slezska a Ostravska. Představí rovněž nelehký zápas o podobu státních hranic po rozpadu rakousko-uherské monarchie, stejně jako rozvoj kultury a volnočasových aktivit. Pozornost je kromě jiného věnována také předním postavám politického a kulturního života tohoto regionu.

Slezské muzeum v Opavě. Výstava Móda osmiček: Trendy let 1918-1988

Dvacáté století je plné rychle po sobě jdoucích událostí, které se bezpodmínečně odrážely v každodenním životě jedince. A protože jedním ze spolehlivých ukazatelů společenského dění je i způsob odívání, výstava s názvem Móda osmiček: Trendy let 1918–1988 vám přiblíží souvislosti mezi politickou atmosférou, hospodářskými poměry, kulturně-společenských děním a vývojem módy. Představí také proměnlivost módních stylů v období trvání Československa, respektive v období let 1918–1988. „Součástí výstavy bude i ukázka módních oděvů a doplňků, které byly Slezskému zemskému muzeu věnovány či zapůjčeny během sběrných dnů konaných v loňském roce.

 

Více informací  naleznete ZDE