Milan Enčev a jeho životní láska nejen k divadlu

Milan Enčev je známý je známý nejen příznivcům televizních seriálů a filmů, ale můžeme ho často vidět na prknech která znamenají svět.

 

Milane, co bylo ve Tvém životě dřív televize nebo divadlo?

Divadlo. Mám pocit, že divadlo je v mém životě od vždy.

 

Kdo Tě na tuto cestu přivedl?

Ve 12 letech jsem nastoupil do Divadélka u Zvonu pod vedením Zdenka Fouska a tehdy jsem se do divadla zamiloval. Ta láska trvá do dnes. Později jsem poznal herce Petra Haničince a ten mě občas bral na představení… a bylo jasno.

 

Cítíš se lépe jako divadelní herec nebo máš raději role filmové a seriálové? Viděla jsem Tě například v Divadle Radka Brzobohatého ve hře Lakomec, Tvoje role Harpagona, byla nezapomenutelná?

Děkuji. Cítím se lépe na divadle, protože tam jsou živí lidé a okamžitá odezva. Ale i film má kouzlo, ovšem na něj se čeká měsíce a teprve potom zjistíte, zda ho divák přijal pozitivně nebo naopak. Ale i tak film miluju. Nejhezčí natáčení bylo asi s Viktorem Tausem minisérie Vodník a nyní poslední film v režii Vandy Fybnerové Můžem i s mužem. To byl přímo nádherný čas. Díky za něj!

Role Lakomec bylo takové moje vyvrcholení velkých divadelních rolí (Richard III, Hejtman v Revizorovi, Vávra v Maryše, Maršál v Bílé nemoci). Bylo to krásné zkoušení pod vedením Lukáše Buriana v Divadle Radka Brzobohatého. Když mi role Lakomce nabídla Romana Gosciková, měl jsem radost i strach zároveň. Je to ohromná zodpovědnost a člověk v sobě musí najít ohromnou pokoru, aby člověk té roli sloužil a ne naopak. Ale děkuji za pochvalu… Taky mě Lakomec stojí mnoho sil.

V tomto roce jsme si prošli a bohužel znovu procházíme složitým koronavirovým obdobím. Jak moc Tě toto období zasáhlo?

Moc! Ani ne tak finančně jako lidsky. Potřeboval jsem lidi. Po večerech jsem povídal na facebooku dětem pohádky. Mělo to velkou odezvu. Dále jsem maloval obrázky pro Pecovatel.cz. Za utržené peníze jsme pak kupovali asistenční péči lidem. A vlastně díky i pohádkám mě oslovila paní Jana Škopková a děláme pro českou televizi cestopis o rybách a městech.

 

Věřím, že divadelní sezona nebude tentokrát zasažena v takém rozsahu jako v předcházejícím obdobím, na co můžeš čtenáře pozvat do divadla?

Pozval bych je na komedie. Myslím, že je potřeba se smát. Máme v divadle Radka Brzobohatého dost komedií můžete zajít a určitě se zasmějete. Samozřejmě zvu i na Lakomce!

V srpnu začalo natáčení Za rybami po Česku, který budeš moderovat. Jaký máš vztah k rybám a na jaká místa se společně podíváme?

Podíváme se prakticky po celé ČR. Ryby mám rád, ale metodou chyť a pusť.

Rád se na rybu podívám a pak pustím. Na talíři ji nemusím.

Do kin příští týden přichází film Bábovky, kde máš nepatrnou erotickou roli s Janou Plodkovou. Jak se Ti tato role hrála?

No role… spíš štěk! Režisér potřeboval herce, který bude mít erotickou scénu a padlo to na mě. Byl jsem v rozkroku ovázán fáčem a stahovadlem. Říkal jsme, že je to zbytečné… prý pro jistotu. U natáčení byla moje manželka tak nic nehrozilo. Ale už bych takové scény nedělal, nejsem od pohledu milovník. (smích)

Závěrem se Tě zeptám, co dalšího do budoucna chystáš a na co můžeš naše čtenáře pozvat?

Jak už jsem říkal, pořad o rybách v březnu přijde do kin Můžem i s mužem. Divadlo je zatím nejisté. Čekáme co situace dovolí. Pokud bude vše v pořádku, začneme zkoušet hru Don Quijote a roli Sancho Panny.

 

Děkuji za rozhov a přeji mnoho krásných rolí