Mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT začíná Festival AKCENT 18. – 24. 11.

Mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT, který pořádá Divadlo Archa, začíná dnes. Festival zahájí mezinárodní online konference No More Social Kissing zabývající se novými podobami umělecké spolupráce v době post-covidové. Unikátní produkce, které vznikly přímo pro online verzi festivalu, budou k vidění na festivalové stránce https://www.festivalakcent.cz/.

 

Lze vytvářet divadlo bez fyzického kontaktu? Jakou podobu bude mít umělecká spolupráce v době post-covidové? Mezi panelisty konference No More Social Kissing budou divadelní režisér a umělecký vedoucí souboru Forced Entertainment Tim Etchels, spisovatel a dramatik Pieter De Buysser, tanečnice, choreografka a dokumentaristka Wen Hui, Kira Kirsch, umělecká ředitelka divadla Brut ve Vídni, Kristof Blom, umělecký ředitel divadla CAMPO v Gentu, režisér Jan Mocek, umělkyně a divadelní režisérka Lola Arias, James Ijames, umělecký ředitel divadla Wilma ve Filadelfii, Hester Chillingworth, nebinární performer a režisér z Londýna a další. Tématem diskusí s umělci a odborníky v Edinburghu, Vídni, Gentu, Sheffieldu, Filadelfie, Buenos Aires, Budapešti, Bruselu a Pekingu budou nové možnosti vzájemného sdílení, umělecká mobilita v příštích letech, proměna kulturních institucí i interakce s diváky. Konferenci moderuje z Edinburghu Robert Palmer, mezinárodní kulturní expert a člen správní rady Divadla Archa.

O den později 19. listopadu přivede AKCENT diváky do paralelního světa online videoher (MMOG), do kterých se každý den po celém světě logují miliony lidí. Originální gamingová performance Jana Mocka Virtual Ritual_home nenabídne prostý streaming divadla do online prostoru, ale o důslednou “live” analýzu digitální společnosti v jejím vlastním prostředí.

 

Kolektiv Nesladim a tvůrci inscenace Dům bez spánku připravují pro AKCENT divadelní videoukolébavku. Tento návod, jak se zklidnit a připravit svůj organismus na spánek, bude mít svou premiéru 20. listopadu ve 22.00.

 

Co z roku 2020 bude nezbytné za 10 let? Nebo za 500 let? Zbytečná přítomnost, nebo budoucnost? Tyto otázky klade Spielraum Kollektiv ve své performativní instalaci Zbytečnosti. Volné divadelní uskupení tvůrců kolem Lindy Straub a Mathiase Strauba charakterizuje inovativní zapojení diváků. 21. listopadu k němu dojde prostřednictvím telemostu mezi prázdným divadlem a přeplněnými domácnostmi.