Mezinárodní den tance proběhne i letos on-line

Mezinárodní den tance proběhne on-line formou dne 29. 4. 2021 . Nebude chybět taneční flashmob, společný trénink u baletní tyče ani večerní gala profesionálních divadelních souborů.

Mezinárodní den tance 2021 online

Vzhledem k epidemiologickým opatřením jsme už druhým rokem nuceni tento krásný svátek oslavit v on-line prostředí. Můžete se těšit na celodenní program nabitý vystoupeními nejlepších českých tanečníků, tanečními workshopy pro širokou veřejnost, celorepublikovým flashmobem, společným baletním tréninkem pod vedením šéfů uměleckých souborů a baletních mistrů, večerní gala představení profesionálních tanečních souborů, taneční párty na závěr a mnoho dalšího!

Účast na akci je zdarma.

 

Program a další informace budou postupně aktualizovány. Sledujte na  www.mezinarodnidentance.cz a FB Art 4 People.

(Vysílání ve FB události ZDE)

Video z loňského ročníku

 

Mezinárodní den tance

Mezinárodní den tance je mezinárodní událost, která má za cíl propojovat a oslavovat tanec jako univerzální formu vyjádření – jazyk, kterým hovoří všichni a který dokáže spojit lidi bez ohledu na jazykové, politické, kulturní bariéry. Svátek byl poprvé vyhlášen Mezinárodním divadelním ústavem v roce 1982 a od té doby každoročně připadá na 29. dubna v připomínku narozenin slavného průkopníka a reformátora tance Jeana-Georgese Noverrea.

Jean-Georges Noverre

 (29. dubna 1727 – 19. října 1810) byl francouzský tanečník. Je považován za tvůrce ballet d´action, předchůdce výpravných baletů 19. století.  Den jeho narození byl vyhlášen jako Mezinárodní den tance.

Poprvé profesionálně vystoupil jako mladík v Paříž i v Opéra-Comique, ve Fontainebleau, v Berlín ě před Fridrichem II. a jeho bratrem princem Henrym Pruským v Drážďanech a Štrasburku. V roce 1747 se přestěhoval do Štrasburku, kde zůstal až do roku 1750, než se přestěhoval do Lyonu. V roce 1751 vytvořil své první skvělé dílo Les Fêtes Chinoises for Marseilles. V letech 1758 až 1760 vytvořil v Lyonu několik baletů a vydal své dílo Lettres sur la danse et les ballets. K tomuto období se datuje revoluce v baletním umění. Před Noverrem byly balety velkolepým představením zaměřeným hlavně na složité kostýmy a scénu, nikoli na fyzické a emoční vyjádření tanečníků. Až do roku 1774 byl poté angažován vévodou Karlem Eugenem z Württemberska a později rakouskou císařovnou Marií Terezou. V roce 1776 byl na žádost královny Marie Antoinetty jmenován maître des balets Pařížské opery. Na jaře 1776 se vrátil do Vídně, aby tam představil balety, ale v červnu 1776 se vrátil znovu do Paříže. Zemřel 19. října 1810 v Saint-Germain-en-Laye.

 

Mezinárodní den tance letos protančíme on-line