Mezinárodní den tance 2023 roztančí Střelecký ostrov

Mezinárodní den tance je celosvětově uznávaný svátek zapsaný pod UNESCO, který každoročně připadá na 29. dubna na památku narození tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea.

Mezinárodní den tance

K této příležitosti Art 4 People už po desáté v řadě připravuje oslavy tance v podobě programu pro veřejnost, zahrnující vystoupeními nejlepších českých tanečníků, tanečními workshopy pro širokou veřejnost a vrcholící společným baletním tréninkem, celorepublikovým flashmobem a GALA představením profesionálních tanečních souborů.

Program

Sobota 29. dubna Střelecký ostrov

11:00 – 14:00 Vystoupení a workshopy

14:00 – 15:00 Vystoupení a workshopy u baletní tyče

15:00 – 15:30 Festivalový FLASHMOB

15:30 – 17:00 GALA Tanečních konzervatoří

17:00 – 19:00 GALA profesionálních tanečních souborů

19:00 – 21:00 Afterparty a tančírny

Pop Balet

 

Baletní akademie Adély Polertové

 

Dance4People

 

 

School of Dance N. Márová – M. Štípa

Neděle 30. dubna Nová scéna Národního divadla

od 13:00 GALA tanečních konzervatoří

od 20:00 GALA profesionálních souborů

V letošním roce svátek poprvé oslavíme hned dva dny za sebou a kromě tradičního programu 29. dubna na Střeleckém ostrově proběhne také GALA profesionálních tanečních souborů na Nové scéně Národního divadla 30. dubna

Vstup na akci je ZDARMA.

Již tradiční součástí oslav Mezinárodního dne tance je  celorepublikový flashmob. Choreografii pro ročník 2023 pro vás připravila tanečnice a choreografka Sabina Daniela Bažantová na píseň It´s Got a Power od kapely Funky Monx. Podívejte se na letošní spot flashmobu a naučte se choreografii podle instruktáže!

Přidejte se a pojďte spolu s námi roztančit celou Českou republiku 29. dubna v Praze na Střeleckém ostrově, kde navíc zahraje kapela Funky Monx naživo!

SOUTĚŽ O NEJORIGINÁLNĚJŠÍ FLASHMOB VIDEO!

Stačí natočit video s choreografií letošního flashmobu, které následně nahrajete na Facebook či Instagram a označíte naše účty Art 4 People (instagramové účty @art4people_cz a @mezinarodnidentance) a přidáte hashtagy #MDT2023 a #mezinarodnidentance.

Video zároveň pošlete na info@mezinarodnidentance.cz s odkazem ke stažení.

Tři nejlepší vybraná videa budou promítnuta na LED obrazovce na hlavní stage během festivalu a zveřejníme s nimi příspěvek na naše sociální sítě Mezinárodního dne tance!

Soutěžit můžete do neděle 23. dubna 2023,

Více informací naleznete ZDE

Jean-Georges Noverre

byl francouzský tanečník a baletní mistr, který je obecně považován za tvůrce žánru ballet d’action, předchůdce narativních baletů 19. století. Jeho narozeniny jsou nyní slaveny jako Mezinárodní den tance.

Již jako mladý vystupoval Noverre v Paříži v Opéra-Comique, ve Fontainebleau, v Berlíně před Fridrichem II. a jeho bratrem Jindřichem Pruským, dále v Drážďanech a Štrasburku. V roce 1747 se přestěhoval do Štrasburku, kde zůstal až do roku 1750, než se přestěhoval do Lyonu. V roce 1751 složil pro Marseille své první velké dílo Les Fêtes Chinoises (Čínské slavnosti). V Paříži bylo pak uvedeno v roce 1754 s velkým ohlasem. V roce 1755 byl Noverre pozván Garrickem do Londýna, kde zůstal dva roky.

V letech 1758 až 1760 Noverre nastudoval několik baletů v Lyonu a vydal své Lettres sur la danse et les ballets (Dopisy o tanci a baletu). V tomto období začala revoluce baletního umění, kterou zahájil Noverre. Před Noverrem byly balety velké podívané, které se zaměřovaly hlavně na propracované kostýmy a scenérie, ale nikoli na fyzický a emocionální projev tanečníků.

Poté Noverre až do roku 1774 pracoval pro vévodu Karla Evžena Württemberského a později pro rakouskou císařovnu Marií Terezií. V roce 1776 byl na žádost královny Marie Antoinetty jmenován baletním mistrem pařížské Opery. Na jaře roku 1776 se vrátil do Vídně, aby tam nastudoval balety, ale v červnu 1776 se vrátil zpět do Paříže. Znovu obdržel své předchozí místo, ale pak ho francouzská revoluce ožebračila. Zemřel 19. října 1810 v Saint-Germain-en-Laye.

Zdroj: Wikipedie

Foto: Cysnews

 

Mezinárodní den tance 2021 aneb „Kdo tančí, nestárne!“