Městská část Praha 3 připravila k 100. výročí vzniku Československa mnoho zajímavých akcí, které zahájí již v měsíci září.

Dobové odpoledne vás zavede do časů našich pradědů a prababiček a navodí atmosféru přelomových dní na sklonku Velké války, kdy monarchie umírala a rodila se republika. Program je sestavený jako pestrá zážitková pozvánka na unikátní výstavu – 1918 Žižkov „My, národ Československý…“, která bude pro všechny k vidění od 7. září v žižkovském Atriu, a která představí vývoj Žižkova v letech 1918 – 1938.

V legendární žižkovské hospodě U Vystřelenýho oka tak zažijete Žižkov, jak mohl vypadat na podzim roku 1918, ochutnáte pokrmy z válkou ochuzených receptů žižkovských hospod, na zdraví mladé republice připijete třeba i nefalšovanou kontušovkou. Potkáte se s autory zmiňované výstavy, poslechnete si úryvky z Haškova Švejka, které bude předčítat moderátor Pepa Lábus s hudebním doprovodem harmonikáře Pepy Čečila. Dobová řemesla zastoupí například dráteník a jeho malé muzeum, atmosféru dobového prostředí zajistí Pin up & Vintage Studio a klub vojenské historie Gardekorps Praha, který navíc představí výstavu vojenské výzbroje a výstroje c. a k. mocnářství. A svůj zážitek z těchto nezapomenutelných historických kulis máte šanci zvěčnit v dobovém foto koutku, nebo uchovat v podobě vlastnoručně vyražené pamětní mince.