Masopustní rej masek na Trojce

Již po šestadvacáté ovládne ulice Žižkova a Vinohrad masopustní veselí, které vypukne v sobotu 2. března maškarním odpolednem pro děti v hotelu Olšanka. O den později bude pokračovat zabijačkovými hody v hospodě U Vystřelenýho oka. Vrcholem bude v úterý 5. března žižkovský masopustní průvod, který začne a poté i skončí na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Maškarní odpoledne pro děti začne v hotelu Olšanka v sobotu 2. března od 14 hodin. Budou připraveny výtvarné workshopy a dílny pod dramaturgickou taktovkou Divadla V Pytli. Na místě se budou vyrábět masky, bude se tančit a zpívat, dorazí Upír Krejčí se svojí speciální show, který připraví obecenstvo pro závěrečný maškarní rej opět v podání Divadla V Pytli. Vstupenky jsou již nyní zdarma k vyzvednutí v Informačním centru Praha 3, Milešovská 1. Na náměstí Jiřího z Poděbrad budou tentýž den farmářské trhy, které budou ve svých stáncích od 8 do 14 hodin nabízet masopustní pochoutky. Ve 13. hodin potěší kromě chuťových pohárků vaše smysly hudební doprovod v podání kapely Řešeto.

V neděli vypuknou od 11 hodin tradiční masopustní hody v hospodě U Vystřelenýho oka. Na všechny budou čekat zabijačkové laskominy jako jelita, voňavé jitrnice, ovar, guláš, či „prdelačka“. K posezení zahraje cimbálovka Bécalicca. Od 14 hodin je připravena komentovaná procházka, která provede přítomné po žižkovských zákoutích a místních památkách.

Masopustní průvod

 V úterý 5. března vyvrcholí Žižkovský masopust tradičním průvodem. Už od 11 hodin budou k dostání na náměstí Jiřího z Poděbrad zabijačkové pochutiny, jimiž se můžou všichni posilnit na očekávaný rej masek, který je svolán na 16. hodinu, aby o hodinu později mohl průvod vyrazit ulicemi Vinohrad a Žižkova. Nebudou chybět kejklíři, chůdaři, akrobaté, polykači ohně,  velké loutky z dílny Střední uměleckoprůmyslové školy na Žižkově náměstí, nadživotní masky a další. Hudební doprovod obstará formace Tam Tam Batucada nebo pochodová kapela Lovesong Orchestra. Masopustní průvod povede jak jinak Žižkovský Pepík, který si půjde na radnici vyžádat klíč od Žižkova, poté dav vyrazí zpátky na Jiřák, kde se vyhlásí nejlepší maska průvodu. Tečku za Žižkovským masopustem udělá ohňová show.

 

Trasa průvodu: nám. Jiřího z Poděbrad – Laubova – Blodkova – Škroupovo nám. – Pospíšilova – Fibichova – Kubelíkova – Táboritská – Lupáčova – Havlíčkovo nám. – Lupáčova – Ondříčkova – Milešovská – nám. Jiřího z Poděbrad

Nadživotní masky

Program 26. Žižkovského masopustu:

Sobota 2. března
14.00−17.00 hotel Olšanka
Maškarní odpoledne pro děti

8.00−14.00 nám. Jiřího z Poděbrad
Masopustní farmářské trhy

Neděle 3. března
11.00−17.00 Hospoda U Vystřelenýho oka
Masopustní hody; 14.00 komentovaná vycházka po Žižkově

Úterý 5. března
16.00 nám. Jiřího z Poděbrad
Masopustní průvod, po celý den masopustní zabijačkové hody