Letní Letná – festival nového cirkusu a divadla

Letní Letná – festival nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálního umění. Do Prahy přiváží ty nejlepší soubory z celého světa

Termín konání

  1. 8. 2018 – 2. 9. 2018

Místo konání

Letní Letná – Praha – Letenské sady

Letní Letná je jedinou přehlídkou svého druhu a rozsahu v České republice. Festival se poprvé konal v roce 2004 a během čtrnácti let se stal nedílnou součástí nejen české, ale i evropské kulturní mapy. Od svého založení uvedl festival 1.477 představení, které celkově navštívilo přes 324.000 diváků. Program vždy uvádí aktuální inscenace, které jsou v České republice a mnohdy i ve Střední Evropě uváděny premiérově, představuje soubory s vynikajícím renomé, patřící ke špičce a ověnčené mezinárodními cenami.

Pro roky 2015-2018 získala Letní Letná značku EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, kterou iniciovala organizace European Festivals Association. Celkově byly v Evropě vybrány na základě hodnocení odborníků a mezinárodní poroty festivaly z 31 zemí.Festival se intenzivně a dlouhodobě snaží o rozvoj a propagaci novocirkusové scény, pravidelně proto podporuje a pořádá setkání odborníků i setkání umělců s veřejností.

Program festivalu naleznete ZDE

 



Nový cirkus

je mladý žánr, který vznikl v 70. letech 20. století ve Francii. V dnešní době je nový cirkus „nový“ hlavně ve srovnání s tradičním cirkusem, ze kterého vychází. Divák, který půjde na novocirkusové představení, uvidí show, která testuje umělecké i fyzické hranice projevu. Mísí se v ní a propojuje akrobatické umění, žonglování, moderní tanec, pohybové divadlo, rytmus a hudba. Představení tvoří celistvý tvar a nese sdělení (někdy i příběh). Nejde tedy o pouhé řazení čísel, špičková technika je prostředkem uměleckého projevu umělce.