Kytarový festival Mikulov 2019

Mikulov se ve druhém červencovém týdnu opět stane centrem kytarového dění – ve dnech 7. – 13. 7. se zde uskuteční 33. ročník mezinárodního kytarového festivalu „Mikulov 2019“. Mikulovský kytarový festival patří již tři desítky let k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu. Tak jako v minulých letech nabídne i letos řadu přednášek, seminářů a workshopů s kytarovou tématikou, výuku v mistrovských třídách a také 9 koncertů vynikajících světových interpretů i účastníků festivalu.

Hlavním cílem festivalu je představit domácímu publiku i zahraničním účastníkům špičkové osobnosti světa nejen klasické kytary a zpřístupnit naší odborné i laické veřejnosti informace o nejnovějších trendech v oblasti tvorby a interpretace kytarové hudby. Této možnosti každoročně využívají desítky aktivních účastníků především z řad studentů konzervatoří a vysokých hudebních škol. Odpolední a večerní koncerty v prostorách mikulovského zámku jsou určeny široké veřejnosti.

 

Letošní festival zahájí „miláček festivalu“ světoznámý chorvatský kytarista Zoran Dukić. V následujících dnech se na pódiu mikulovského zámku vystřídají vítěz mezinárodní soutěže ve Vídni a v Kutné Hoře Cyprien N‘tsaï (Francie), polský kytarista Łukasz Kuropaczewski, španělská kytaristka Margarita Escarpa či české houslo-kytarové duo Leoš Čepický a Petr Saidl. Nezapomenutelným zážitkem by měl být i „neklasický“ koncert multižánrového německého kytaristy Reentka Dirkse, který bude sdílet pódium s mladým českým kytaristou Ladislavem Pazderou. Na závěrečném koncertě se představí Giampaolo Bandini a Cesare Chiacchiaretta (Itálie), zazní převážně argentinské tango v ojedinělém spojení kytary a bandoneonu.

 

Odpolední koncerty budou letos výhradně patřit účastníkům festivalu a kytarovému orchestru „Mikulovská filharmonie“ pod vedením Martina Schwarze (Rakousko). Mezi lektory mistrovských tříd budou vedle výše jmenovaných umělců působit Thomas Offermann (Německo) a Jens Wagner (Německo). Kurzy Alexandrovy techniky povede Michael Parkinson (Velká Británie/Rakousko). Akreditované kurzy pro pedagogy základních uměleckých škol letos povede Libor Fišer (ČR) a Martin Schwarz. Výsledky své práce představí řada evropských stavitelů mistrovských koncertních kytar.

 

Festival pořádá organizace Kytarový festival Mikulov / Guitar Festival Mikulov, z. s. ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mikulově za významné podpory města Mikulov, Ministerstva kultury ČR a Jihomoravského kraje. Podrobné informace o letošním ročníku získáte na internetových stránkách www.gfmikulov.com.

Program odpoledních koncertů (17.17 hodin, Zámek – Nástupní sál):

 

12.7. Koncert účastníků festivalu

13.7. Koncert účastníků festivalu a kytarového orchestru účastníků Mikulovská filharmonie (dirigent Martin Schwarz, Rakousko)

 

Program večerních koncertů (20.20 hodin, Zámek – Nástupní sál, 10. a 13. 7. – Velký zámecký sál):

 

7.7.   Zoran Dukić (Chorvatsko), kytara

8.7.   Cyprien N’tsaï (Francie), kytara

9.7.   Łukasz Kuropaczewski (Polsko), kytara

10.7. Reentko Dirks & Ladislav Pazdera (Německo & ČR), kytara/ kytarové duo

11.7. Margarita Escarpa (Španělsko), kytara

12.7. Leoš Čepický & Petr Saidl (ČR), housle & kytara

13.7. Cesare Chiacchiaretta & Giampaolo Bandini (Itálie), bandoneon & kytara

 

Na odpolední koncerty je vstup zdarma, na večerní koncerty činí vstupné 150/80 Kč s výjimkou koncertu 10. 7., kde výše vstupného činí 200 Kč (rezervace doporučena).

Foto:

1) Reentko Dirks (zdroj: http://reentko.com)

2) Giampaolo Bandini & Cesare Chiacchiaretta (zdroj: www.bandinichiacchiaretta.com)
3) Lukasz Kuropaczewski (zdroj: www.lukaszguitar.com)