Křest knihy věnované projektu Kořeny osobností


V Trojské botanické zahradě proběhl křest knihy Kořeny osobností

Projekt Kořeny osobností se dočkal knižního vydání. Kniha, která projekt představuje, obsahuje seznam osobností, které se do projektu zapojily  v letech 2009 – 2017. Křest knihy proběhl 14. června 2018. Kmotry se stali prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc, houslový virtuos Pavel Šporcl,  kajakářka a vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, herec Jan Potměšil, výtvarník Teodor Pištěk, spisovatel Ivan Klíma, prezidentka NF Kapka naděje Vendula Svobodová Pizingerová, Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy, Michal Klásek s Martinem Bartákem z Divadla Spejbla a Hurvínka.

Projekt Kořeny osobností

Příběh světově ojedinělého projektu Kořeny osobností započal v Botanické zahradě hl. m. Prahy v roce 2009. Cílem tohoto vzdělávacího projektu je spojení nejvýznamnějších českých a světových osobností se vzácnými či významnými druhy rostlin ze sbírek Botanické zahrady hl.m. Prahy. Do projektu se zapojilo v uplynulých letech zapojilo 85 osobností například Václav Havel, Madeleine Albrightová, Miloš Forman, Antonín Panenka, Věra Čáslavská, Manolo Blahník a mnozí další, kteří tak symbolicky zanechali své kořeny v botanické zahradě. Vysazeno bylo 88 rostlin či dřevin. V červnu 2017 byla pro veřejnost otevřena v prostorách Botanické zahrady hl. m. Prahy Stezka osobností  jako součást projektu Kořeny osobností. Tvoří ji několik desítek vzácných dřevin a rostlin, jež zde vysadili významní představitelé českého, ale také světového kulturního, sportovního, vědeckého či politického života.

 Štěpánka Hilgertová a Spejbl a Hurvínek

Trojská botanická zahrada v roce 2018

21. července bude slavnostně otevřena expozice Medonosných rostlin a včel. Její součástí bude ukázka historických úlů, tématické herní prvky, výsadba medonosných rostlin, ovocný sad i domek včelaře. I další části zahrady projdou v blízké době dostavbou či rekonstrukcí. Novou tvář získá například Japonská zahrada, kterou čeká rekonstrukce pod vedením bývalého císařského zahradníka pana Kawaseho. V rámci partnerství měst Praha a Kjóto vznikl záměr na rekonstrukci stávající Japonské zahrady. Zahájení prací se předpokládá v roce 2019 a dokončená zahrada by měla být veřejnosti představena v roce 2023. Cílem projektu je autentickým způsobem představit japonské zahrady včetně architektonických prvků formátově srovnatelných s císařskými a knížecími zahradami v Kjótu. Projekt této preciznosti bude unikátní v rámci České republiky i Evropy. V průběhu léta bude dokončena zcela nová expozice na vinici sv. Kláry věnovaná korku.  Návštěvníci zde získají zajímavé informace o historii a způsobu zpracování materiálu, který je s vínem úzce spjatý.



Booking.com

Doprovodný program

V létě je pro návštěvníky připraven bohatý program. O víkendu 14. – 15. července by si milovníci dobrého jídla neměli nechat African food festival. Na své si přijdou i milovníci africké hudby či tradičních pestrých látek. Příznivce umění zaujme prodejní výstava afrických soch. Milovníci vína by si neměli nechat ujít přehlídku českých i zahraničních vinařů s doprovodným programem na festivalu, který proběhne 28. července. Podzim bude patřit dýním a vínu. V září se můžete těšit na Vinobraní svaté Kláry s burčákem z místních hroznů a hudebním programem. 22.září proběhne oblíbená výstava dýní, která vyvrcholí 20. a 21. října víkendovými Dýňovými hrátky.

Více informací naleznete ZDE

Botanická zahrada má už 85. přírůstek v projektu Kořeny osobností Vzácný strom zasadil kosmonaut Vladimír Remek