Kouř na Fidlovačce

 Divadlo Na Fidlovačce zahájí novou sezónu divadelní úpravou kultovního filmu Kouř z roku 1991. Kouř je zásadním počinem Pražské Pětky, spojil se tu režisér Tomáš Vorel s hlavní postavou recitační skupiny Vpřed Lumírem Tučkem a spolu s vynikajícími herci stvořili jedinečnou poetiku prolínání vážného s nevážným, ironie s obdivem, reality s bizarností, skutečnosti s absurditou.

Kultovní rytmikál z roku 1991 tak ožije na divadelních prknech.

Každý, kdo v devadesátých letech vnímal kulturní vývoj, Kouř zná. Kdo se narodil až po Kouři, zná slavný Arnoštkův hit “Je to fajn fajn fajn, je to fajn.” Mirek se opět s cigaretou v ruce a trochu znuděně stává tváří malé revoluce, Kotě je opět projekcí všech možných i nemožných mužských fantazií o femme fatale, ředitel je opět ideologickým nabubřelcem, máničky negují, svazáci naopak servilně přikyvují, nikdo nepracuje, ale plán se plní na 110 procent. A na režijní stoličku nezasedne nikdo jiný než původní Arnoštek. Postavu Arnoštka, dýdžeje a kulturního referenta účinkujícího v klubu Socialistického svazu mládeže, kterého jako nevkus diskotékové hudby 80. let ztvárnil ve filmu právě Šimon Caban. Arnoštek pořádá diskotéky na nichž mimo jiné zpívá píseň „Je to fajn“.

Třicátiny této kultovky se oslaví jejím převedením na jeviště v režii Šimona Cabana a v úzké spolupráci s Lumírem Tučkem, který si v divadelním Kouři zahraje disidenta/kotelníka Křížka. Adaptace Šimona Cabana pracuje s tím nejlepším, co materiál kolem Kouře vydal. Šimon měl k dispozici svůj vlastní rozsáhlý archiv, archiv Tomáše Vorla a živou paměť Lumíra Tučka a Michala Vícha. Michal Vích je autorem hudby k původnímu filmu.

Zazní zde tak řada písní, které se do filmu nevešly, dořekne se tak řada situací, které jsou ve filmu jen naznačené. Šimon Caban ke Kouři dodává: „Když Kouř vznikal – a točil se vlastně opravdu těsně před revolucí v posledních dnech minulého režimu, nikdo z nás nepředpokládal, že se z něj stane asi nejikoničtější počin Pražské pětky. A nejen kvůli Arnoštkovi, roli, která se mnou už asi navždy bude spojená. Kouř má v sobě totiž kromě unikátní atmosféry antimuzikálu – rytmikálu – i zhuštěné svědectví o normalizačním duchu pozdního socialismu. A my jako bychom se určitých prvků normalizace pořád nemohli zbavit. I proto to má cenu. I proto je Kouř stále aktuální.“

Tvůrci představení

Šimon Caban kromě režie navrhl i scénu. Choreografii vytvořila Petra Parvoničová, kostýmy Jitka Fleislebr Hudební nastudování: David Solař
a dramaturgie: Kateřina Jonášová.

Herecké obsazení

Mirek: David Kraus/Václav Jílek, Kotě: Sara Sandeva/Martina Pawerová, Běhalová: Jitka Schneiderová/Klára Cibulková, Šmíd: Michal Slaný/Jan Sklenář, Béda: Přemysl Pálek/Lukáš Rous Glosner: Tomáš Měcháček/Petr Jeništa, Arnoštek: Vojtěch Vodochodský/Martin Písařík, Křížek: Lumír Tuček/Tomáš Matonoha, Ředitel: Zdeněk Maryška
a další.

Premiéra inscenace bude 15. a 16. září

 Pár slov o autorech:

Tomáš Vorel (* 1957) Režisér, scenárista a příležitostný herec. Vystudoval pražskou FAMU, obor režie. Od roku 1976 působil v satirickém divadle Sklep a pantomimické skupině Mimóza.
Absolvoval FAMU s filmy: Ing. a Chemikál. Pro Českou televizi natočil: Klipy divadla Sklep,Divadelní ostrov, Smělé verše, Historky od krbu. Iniciátor divadla Akropolis a Letního kina na Střeleckém ostrově. Režisér celovečerní filmů: Začátky filmových hvězd, Pražská pětka, Kouř, Kamenný most, Cesta z města, Z města cesta, Skřítek, Gympl, Ulovit  miliardáře, Cesta do lesa, Vejška. Autor románu Kamenný most.

Lumír Tuček (* 1953) Civilním povoláním architekt prošel nejrůznějšími profesemi: principál Divadelního souboru R. S. Vpřed, člen Pražské 5, herec, divadelní režisér, také moderátor Rádia Mama /1991-1996/ a Rádia Limonádový Joe /známý jako Lucian Krutomluff /1996-2000/, bavič, autor námětů pro filmy i TV pořady, teoretik zábavy a také publicista.

Michal Vích (* 1952) Absolvent VŠE, ZUŠ (klavír, kytara, zpěv). V sedmdesátých a osmdesátých letech člen Recitační skupiny Vpřed. Složil hudbu k filmům Pražská 5, Oldův večírek, Kouř, Cesta z města, Cesta do lesa, Co chytneš v žitě. Spolupracoval s režisérkou a výtvarnicí Michaelou Pavlátovou. V roce 1994 byla, jako zahajovací projekt Divadla Archa,uvedena Opera La Serra, ke které složil hudbu a ve spolupráci s Jaroslavem Duškem napsal libreto. Od devadesátých let spolupracuje s básníkem Jiřím Weinbergerem. Z písní jejich kabaretních produkcí vzešla CD Povídá pondělí úterku, Ach ty plachty, Víte, co leželo za městem a Ubývá mi mezer mezi zuby. V roce 2010 vydal autorské CD Povísně s texty upravených povídek českých literátů. V současné době vydává další autorské CD Nakoso.

 

Jaromír a Věra Hamplovi