Kocianovo Ústí je poctou 60. ročníku Kocianovy houslové soutěže


Rodiště Mistra Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí žije Kocianovou houslovou soutěží.

Termín konání:

26.dubna – 20. května 2018

Festival Kocianovo Ústí

Patronem soutěže je houslista Pavel Šporcl, který je zároveň uměleckým ředitelem takřka souběžně probíhajícího XIII. ročníku hudebního festivalu Kocianovo Ústí. Festival uvede sedm koncertů, na kterých ve dnech vystoupí řada významných umělců: Pavel Šporcl, Andrea Tögel Kalivodová, Bratři Ebenové a další. Festival zakončí Pražská komorní filharmonie a Kühnův smíšený sbor uvedením Slavnostní mše Jaroslava Kociana.

Kocianova houslová soutěž je nejstarší soutěží svého druhu v Evropě. Díky vysoké umělecké kvalitě a šedesátileté historii patří mezi nejvýznamnější a nejprestižnější soutěže na světě. Letošní jubilejní 60. ročník koná v ZUŠ Jaroslava Kociana ve dnech 8. až 11. května. Do soutěže se přihlásilo dvaadvacet houslistů z České republiky a dalších čtyřicet ze Slovenska, Rakouska, Německa, Španělska, Belgie, Švédska, Ruska, Estonska, Litvy, Mongolska, Turecka, Bulharska, Srbska, Černé hory, Číny, Kanady a USA

Čtyři věkové kategorie bude ve čtyřech soutěžních dnech hodnotit porota v mimořádném složení. Jejími členy budou velmi významní laureáti této prestižní soutěže. Předsedou poroty je dlouholetý primárius Kocianova kvarteta Pavel Hůla. Letošní novinkou je dětská porota. Její členové byli vybráni ve spolupráci se všemi základními školami a gymnáziem v Ústí nad Orlicí

Patronem Kocianovy houslové soutěže je již třetím rokem houslista Pavel Šporcl. Virtuóz si titul laureáta ústecké soutěže odnesl jako dvanáctiletý v roce 1984. Pavel Šporcl byl také iniciátorem koncertu s názvem Houslové gala, který se u příležitosti výročí soutěže konal 25. dubna v Obecním domě v Praze. Spolu s Pavlem Šporclem na jednom pódiu vystoupilo dalších osm bývalých laureátů Kocianovy houslové soutěže za doprovodu Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK.

Od loňského roku je novinkou seminář pro pedagogy. Ten letošní na téma české houslové školy povede Pavel Šporcl. Účastníkům v něm představí to nejzajímavější ze svého šestidílného dokumentárního cyklu České houslové legendy, který právě vysílá Česká televize. V další části odpoledne povede Master Class jako lektor hry na housle.

Šedesátý ročník Kocianovy houslové soutěže zakončí koncert laureáta a vítězů, který se uskuteční v sobotu 12. května v Roškotově divadle.


Doprovodný program 60. ročníku Kocianovy houslové soutěže

Výstava šest desetiletí Kocianovy houslové soutěže

U příležitosti 60. ročníku Kocianovy houslové soutěže se uskuteční v Hernychově vile výstava dokumentů a fotografií „Šest desetiletí KHS“. Výstava mapuje šedesátiletou historii mezinárodní soutěže. Součástí vernisáže bude křest knihy Jana Pokorného a Pavla Hůly „S hudbou, houslemi, Kocianem““, kterou vydává Nadační fond Mistra Jaroslava Kociana k letošnímu soutěžnímu jubileu.

Oceněné fotografie soutěže CZECH PRESS PHOTO 2017

Město Ústí nad Orlicí bude v souvislosti s 60. ročníkem Kocianovy houslové soutěže prezentovat soubor fotografií Petra Wagenknechta. Reportáž ze zákulisí loňského ročníku mezinárodní soutěže mladých houslistů získala 1. cenu v soutěži CZECH PRESS PHOTO 2017 v kategorii Umění a kultura – série. Výstava, která bude instalována na ústeckém náměstí, potrvá od 2. do 13. května 2018.

Historické fotografie v Roškotově divadle

Výstava v Roškotově divadle představí dochované historické fotografie týkající se Kocianovy houslové soutěže. K vidění budou zaznamenané momenty z prvních ročníků soutěže, dále pak tematicky rovnané fotografie, např. sourozenci na KHS, členové poroty, nejmladší laureáti, osobnosti soutěže apod. Výstava pojme více jak třicet fotografií, k vidění bude během května v rámci akcí v Roškotově divadle

 Program naleznete ZDE