Klášterní hudební slavnosti: Prolog v Mikulově ohlásil zahájení v Šumperku

Koncert rezidenční umělkyně Klášterních hudebních slavností, klarinetistky Anny Paulové, byl 14. května v Mikulově první v řadě 17. ročníku festivalu. Prolog se tak letos poprvé přesunul do partnerského města města Šumperk.Laureátka mezinárodní soutěže Pražské jaro Anna Paulová v mikulovské Dietrichsteinské hrobce uvedla díla J. S. Bacha, G. Donizettiho, O. Messiaena, B. Kovácse, J. Pauera, J. Hlaváče a také Petera Grahama, který byl na koncertu osobně přítomen a vyslechl svou skladbu „Jiná geometrie“.

„Jsem velice rád, že jsme přišli na tuto zajímavou myšlenku propojování měst a regionů, obzvláště když jsou obě města partnerská. Prostředí Dietrichsteinské hrobky je krásné a inspirativní, koncerty jsou zde velkým duchovním zážitkem. Letošní rok nám ukázal, že spolupráce může být začátkem krásné tradice. Rádi pozveme horaly z podhůří Jeseníků na jižní Moravu, a naopak vinaře do hor, “ komentoval počin ředitel festivalu Roman Janků.

Klášterní hudební slavnosti Anna Paulová

Klarinetistka Anna Paulová

Dalších 17 koncertů se již přesune do tradičních destinací Klášterek v podhůří i samém srdci Jeseníků.

Slavnostního zahájení se 10. června 2023 v Šumperku zhostí český operní pěvec Adam Plachetka. Koncertem s Czech Ensemble Baroque Orchestra vzdá hold šumperskému rodákovi a ve své době slavnému tenoristovi Leo Slezakovi. Jeho osobnost v dramaturgii festivalu připomíná rovněž výstava, přednáška ve Vlastivědném muzeu Šumperk a několik dalších pěveckých koncertů – „Andělské hlasy“ v Bílé Vodě, „Rozjímání“ Czech Ensemble Baroque Quintet v Klášteru na Hedeči či „Il Castrato“ Vojtěcha Pelky v Maršíkově. Koncert „Pocta Hortensii von Zierotin“ v Bludově, kde vystoupí sopranistka Olga Jelínková, připomene další pěveckou osobnost spjatou s regionem.

Inspirace Vídní

Festivalem se prolíná také téma „Inspirace Vídní“, neboť domovskému městu festivalu Šumperku, se od 19. století přezdívá „Malá Vídeň“. Na architektonickou podobnost obou měst poukáže v programu festivalu přednáška, série komentovaných prohlídek „Po stopách Malé Vídně“ a cíleně zakomponované koncerty. Především hudební večer Terezy Mátlové a Doležalova kvarteta v lázeňském Jeseníku „Když Vídeň tančila valčík“, dále „Obrázky z výstavy“ PhilHarmonia Octet Prague ve Šternberku, „Soaré s kytarovým duem“ Siempre Nuevo v Bruntále, akordeonové Duo Absoluto v Tančírně, recitál Lubomíra Brabce v Lázních Karlova Studánka či rozverné Cello Republic v programu „Mezi proudy“. Celý festival pak tematicky uzavře závěrečný koncert Anny Paulové a Pražského komorního orchestru v Šumperku „Vídeň, Praha, Šumperk“.

V duchu názvu a tradice pořádají Klášterní hudební slavnosti řadu koncertů ve vzácných sakrálních stavbách. Kromě již uvedených to budou například „Božské housle“ Pavla Šporcla v Šumperku, v Rapotíně Ensemble Fiorello a program „Barokní trojhvězdí“, ve Šternberku „Nechte trubky znít“ a soubor PBtet či v Bruntále „Hudba z kůru“ mezzosopranistky Evy Garajové a varhanice Michaely Káčerkové.

Klášterní hudební slavnosti

Od 14. května do 30. září mají Klášterky opravdu co nabídnout. Kouzlo vídeňské noblesy a kavárenské pohody, genia loci unikátních míst koncertů i špičkové interprety, kteří do kraje v srdci Jeseníků rádi přijíždějí.

Festival Klášterní hudební slavnosti se od roku 2007 koná na mnoha pozoruhodných místech Jeseníků. Často jsou to církevní stavby nebo stavby s církví majetkově provázané v Olomouckém a částech Moravskoslezského a Pardubického kraje. Je největší a jediný svého druhu, který se v dané lokalitě v období letních měsíců koná. Výrazem uznání a podpory projektu je záštita ministra kultury a také dlouhodobá záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Foto: Pavel Hotárek

 

Sedmnáctý ročník Klášterních hudebních slavností přinese 17 koncertů