Na světovém romském festivalu Khamoro zahrají špičky romské hudby, festival nabídne i divadlo a romskou literaturu

V Praze 26. května začne 21. ročník největšího světového romského festivalu Khamoro. Kromě hudebních vystoupení světových umělců nabídne výstavu fotografií s romskou tematikou, divadelní představení, romskou literaturu nebo dětský den. Tradičně se bude konat defilé účinkujících kapel a souborů, které každý rok ulice Prahy promění v obrovský průvod plný hudby.

 Na zahajovacím večeru v neděli 26.5. vystoupí v Kasárnách Karlín známá romská skupina ze Slovenska Igor Kmeťo & Band, a kapely Lače Manuša a Gipsy Suno z Česka. Vstup na úvodní party je pro širokou veřejnost zcela zdarma.

 

Hlavní hvězdou programu je dvanáctičlenná skupina Fanfare Ciocărlia, která je známá svým energickým rychlým zvukem. Balkánskou dechovku kombinují se známými rockovými a filmovými melodiemi. Gypsy jazzoví hudebníci vystoupí v oblíbeném pražském jazzovém klubu Jazz Dock spočívajícím na hladině Vltavy. V pondělí 27. 5. tam zahraje uskupení, které založil pětadvacetiletý kytarista Gismo Graf, vycházející hvězda německého gypsy swingu, který tento žánr kombinuje například s vlivy bossa novy a vystoupí také all-stars band Hot Club d’Europe s známým kytaristou Paulusem Schäferem.

 

“Letošní Khamoro je důkazem, že romská hudba je nesmírně rozmanitá, těší nás, že na festivalu vystoupí jak české romské kapely, tak světové hvězdy.”, říká producent festivalu Khamoro, Džemil Silajdžić. Na Khamoru bude také pestrý program pro děti. V pátek 31. 5. od 15:00 se v parku Portheimka bude konat Dětský den “Khamororo”, na kterém vystoupí převážně dětští umělci, v programu ale bude také například i exhibice pohybového umění parkour.

 

“Milovníky španělského flamenca bezpochyby zaujme taneční a hudební představení uskupení ‘3000… DeSCencias’. Jde o autentické romské flamenco, členové ansámblu pocházejí přímo z rodin v romské části města Sevilla”, prozrazuje Jelena Silajdžić, ředitelka pořádající neziskové organizace Slovo 21. “Hudební zážitky z celého týdne završíme na legendárním galakoncertu v SaSaZu od 20 hodin”, dodává Silajdžić

 

Festival Khamoro  v Praze už od roku 1999 pořádá organizace Slovo 21 společně se Studio Production Saga.