Jeseníky čeká rozmanité hudební léto

Léto v Jeseníkách bude české, hudební a rozmanité díky festivalu Klášterní hudební slavnosti. Od 27. června do 13. září  2021 přivede do pozoruhodných míst Olomouckého a Moravskoslezského kraje různé hudební lahůdky v duchu letošního motta „Česká hudební rozmanitost“. Čistá klasika, Sólo v chrámu, Crossover či Tematické večery zazní na 15 koncertech letošního 15. ročníku.

Klášterní hudební slavnosti

Milovníci Čisté klasiky se mohou těšit hned na dva koncerty rezidenčního souboru Musica Florea. V Šumperku. Nejprve u příležitosti slavnostního zahájení festivalu představí díla českého barokního skladatele Antonína Reichenauera a jeho současníků. Závěrečný koncert v září pak věnuje konfrontaci Oratoria Václava Horálka s Requiem W. A. Mozarta. Mezi skutečné hudební lahůdky bude letos patřit vystoupení patronky festivalu harfenistky Jany Bouškové s koncertním mistrem České filharmonie houslistou Josefem Špačkem v dřevěném kostelíku v Maršíkově. Klasiku bude ctít také vokální Ensemble Baroque Quintet, který ve Šternberku zazpívá díla starých českých mistrů a oblíbené Čtvero ročních dob A. Vivaldiho rozezní v unikátní Hudební hale v Karlově Studánce Ensemble Lucis.

Sólo v chrámu kláštera v Bílé Vodě rozehraje nejlepší hornista světa Radek Baborák a v kostele impozantního kláštera na Hedeči pak oživí romantické varhany polský varhaník Waclaw Golonka.

 

Diváci, kteří s oblibou poznávají různé hudební styly a přístupy, uvítají Crossover večery. Mohou se těšit například na dva koncerty v secesní Tančírně v Račím údolí. Nejprve všestranná umělkyně Gabriela Vermelho spolu s uskupením Gadrew Way rozehraje skladby a písně známé i neznámé v osobitém, strhujícím pojetí. Podruhé se do Tančírny vrátíme s mužským vokálním kvartetem Q Vox a s programem Láska opravdivá. Zážitkem hudebním i vizuálním bude open air koncert na nádvoří zámku Velké Losiny čtyř klarinetů Clarinet Factory, stejně tak i program FolkloreClassic v zámeckém Skleníku v Loučné nad Desnou či Cesta kolem světa ve Šternberku s energickou kapelou Bardolino.

Speciální Tematickými večery

Festivalová dramaturgie počítá také se speciálními Tematickými večery. Patří mezi ně uvedení originální barokní opery Endymio včetně původních kostýmů a kulis v Jeseníku, večer věnovaný bývalé první dámě Dopisy Olze v Bludově a velký koncert Orchestru Ježkovy Stopy v Rapotíně.

Česká hudební rozmanitost se tedy do letošního ročníku Klášterních hudebních slavností propisuje jak v rovině interpretační, tak programové. Čeští špičkoví hudebníci představí díla českých autorů mnohdy v konfrontaci se zahraničními a v kontextu různých hudebních stylů a období. Těšme se na pestré hudební léto v srdci Jeseníků.

KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI 2021

Festival KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI si za 15 let fungování našel cestu k tisícům diváků a je nedílnou součástí kulturního léta v Olomouckém kraji. Letos od 27. června do 13. září uvede 15 koncertů.

 

Vstupenky jsou dostupné online na www.klasternihudebnislavnosti.cz nebo www.klasterky.cz

Nakupovat a rezervovat vstupenky lze také na e-mailu v

vstupenky@klasternihudebnislavnosti.cz.