Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce


V sobotu 12. května 2018 bude při příležitosti zahájení jubilejní 110. lázeňské sezóny otevřena výstava věnovaná tvorbě českých malířů Jaroslava Kláta mladšího a staršího. Zatímco dílo Jaroslava Kláta staršího osciluje mezi realismem a abstrakcí, tvorba Jaroslava Kláta mladšího představuje ukázku symbolického konstruktivismu, který je založen na originální syntéze tvarů, kompozic, objektů a barev stojící na hranici výtvarné abstrakce. 

Autorem celého projektu je Barbora Půtová, historička umění a antropoložka, působící na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

„Na výstavě budou zastoupena díla obou malířů, otce a syna. Z tvorby Jaroslava Kláta staršího se bude jednat o vrchol jeho umělecké tvorby, který charakterizoval příklon k abstraktní malbě a tašismu v 60. letech. Z tvorby Jaroslava Kláta mladšího budou představena poslední plátna, jimiž prostupují základní kompoziční prvky jeho malířského rukopisu, jenž vystihuje dominantní role barvy a světla, působivá rytmizace plochy a integrita objektů,“sdělila autorka výstavy a stejnojmeného katalogu k výstavě, Půtová.

 

Pořadatelem výstavy je společnost Lázně Poděbrady, a. s.

 

Jaroslav Klát mladší (*1962 Karlovy Vary)

Již v útlém věku podlehl kouzlu výtvarného umění. Během studií na Akademii výtvarných umění vycestoval na stipendijní pobyt do Paříže. Součástí jeho svébytného malířského projevu se staly barva, velkorysé gesto, expresívní výraz a zároveň racionálně promyšlený prostor obrazu. Inspiraci pro svá díla nalézá v přírodě, v jejich tvarech – na plátnech tak můžeme v nakumulovaných obrazcích objevovat rybí a ptačí těla, části lidského těla nebo tváře. V případě kompozic výrazného délkového formátu máme zase pocit, že jsme se přiblížili světu šamanů, totemů a barevnému hýření masek.

 

Jaroslav Klát starší (*1902 Cerkvice nad Loučnou – †1979 Karlovy Vary)

Výtvarné umění miloval od mládí. Po studiu na litomyšlském gymnáziu odešel za prací do Prahy. Po válce vycestoval na roční stipendijní pobyt do Paříže, kde se setkal s díly svých oblíbených autorů. Zanedlouho po návratu byl jako úředník přeložen do Karlových Varů. Zde s energií sobě vlastní vytvářel ve vysídlené oblasti nové kulturní a umělecké zázemí. Nakonec se na počátku 50. let rozhodl nastoupit dráhu profesionálního výtvarníka. Vytvářel řadu olejomaleb průmyslové krajiny, ve kterých cítíme ozvuky moderní francouzské malby. K nejzajímavějšímu okruhu jeho díla náleží cyklus abstraktních kompozic, ve kterých se malíř pustil do experimentů po vzoru Jacksona Pollocka.

 

Harmonogram

12. května v 18.00 hodin bude za účasti autora, akademického malíře Jaroslava Kláta ml. v Galerii Ludvíka Kuby slavnostně zahájena výstava. Úvodní slovo pronese kurátorka výstavy Barbora Půtová. Na vernisáži bude pokřtěn stejnojmenný katalog. Bohatý kulturní program doplní svým improvizačním vystoupením herečka a zpěvačka Jitka Osička. Vstupné zdarma.

9. června v 16.00 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy s autorem, akademickým malířem Jaroslavem Klátem mladším. Vstupné zdarma

23. června ve 14.00 hodin proběhne komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou, PhDr. Barborou Půtovou, Ph.D. et Ph.D. Vstupné zdarma.

Dalším výstavním projektem v Galerii Ludvíka Kuby bude architektonická expozice Čeští architekti a počátky turistiky na chorvatském Jadranu. Výstava bude zahájena na začátku července.

 

Publikace vydané k výstavě

Barbora Půtová: Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce. Praha 2018.

Galerie Ludvíka Kuby

www.lazne-podebrady.cz/galerie

Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce

Výstava 12. 5. – 1. 7. 2018

Otevírací doba:

pondělí zavřeno
úterý–neděle 10.00 – 12.00 13.00 – 18.00

Vstupné:

Základní vstupné 40 Kč
Lázeňští hosté 20 Kč
(Lázně Poděbrady, a. s.)
Studenti, Senioři nad 60 let 20 Kč
Držitelé průkazu ZTP a ZTP/P Zdarma

 

Kontakt:

Vojtěch Odcházel (Galerie Ludvíka Kuby)

mobil: + 420 602 444 134
e-mail: galerie@lazne-podebrady.cz

Barbora Půtová (kurátorka výstavy)

mobil: + 420 601 187 600
e-mail: barbora.putova@ff.cuni.cz

Jaroslav Klát ml. (malíř)

www.jaroslavklat.cz
mobil: + 420 603 717 684