Jana Koubková oslaví jubileum výstavou. Chystá ji pražský Palác YMCA

Jak šel jazz s Janou Koubkovou na plakátech. To je název výstavy v Paláci YMCA v centru Prahy. Na ní se od 24. září do 6. listopadu představí více než dvacítka dobových plakátů a mnoho fotografií z osobního archivu první dámy českého jazzu, která v říjnu oslaví své 75. narozeniny. „Z těch plakátů a fotografií dýchá život jazzmanů  před rokem 1989, kdy se jazzu dařilo někdy o něco lépe než jiným žánrům, protože byly většinou bez textů,“ říká Koubková. Výstava v přízemí sedmipatrového paláce v ulici Na Poříčí 12 bude volně přístupná denně od 8 do 20 hodin, vstup je zdarma.

„Plakáty a fotografie jsou mým životním dokumentem, součástí mého života.  Naplňovala jsem ho tím, co mě baví a těší – hudbou. A dokonce jsem se jí mohla živit,“ vyznává se Jana Koubková, která výstavu spolu s Palácem YMCA pořádá. Na výstavě se představí plakát JazzSanatoria Luďka Hulana, Vokalízy 1981- 2000 a další dobové plakáty hlavně z festivalů. „Mnohá jména uvedená na plakátech už jsou, bohužel, v jazzovém nebi. Je dobré si je opět připomenout, protože nejen pro jazz, ale pro hudbu vůbec udělali v té době strašně moc,“ dodává Koubková.

Na vlnách hudby

„Hudba, stejně jako sport, spojuje. Je příležitostí k setkávání, vytváří vztahy a přátelství. I proto patří k aktivitám YMCA, největší a nejstarší mládežnické organizace na světě,“ uvádí Petra Otřísalová, ředitelka pražského Paláce YMCA, kde mladí lidé sportují, ale také se setkávají nejen díky výstavám, ale i hudbě.  Zcela jedinečnou zábavou pro náctileté je v YMCA Ten Sing neboli teenagers singing. „Dospívající mladí lidé se tu věnují hudbě, zpěvu a tanci. Důležitá je hlavně chuť si některou z uměleckých disciplín zkusit a zažít pak radost ze společného vystoupení,“ doplňuje Petra Otřísalová.   

zpěvačka Jana Koubková – foto archiv Jany Koubkové repro zdarma

 

Zpěvačka Jana Koubková je první dámou českého jazzu. Je i přední tuzemskou odbornicí na scat. Narodila se 31. října 1944 v Roztokách u Prahy a celým svým životem dokazuje, že jazz je hudba pestrá a zábavná.

Zpívá od svých šesti let – ve sborech, vokálních skupinách i sólově. Jako jazzová sólistka se prosadila v roce 1975 v Jazz sanatoriu Luďka Hulana. Prošla řadou různých stylů, od blues, swingu, latin, free až po world-ethno a fusion. V roce 1981 založila festival jazzových, bluesových a rockových zpěváků Vokalíza. Šest let působila na Pražské státní konzervatoři v oboru interpretace. Zúčastnila se mnoha mezinárodních festivalů nejen v Evropě, ale třeba i na Kubě, v Africe či v Asii.

Janě Koubkové se daří i jako skladatelce písní a filmové hudby. Má svůj pořad v rozhlase, píše fejetony, sloupky a poezii. Vydala dvě knihy: Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí. A nově také Básně z jazzové dásně. Jejím životním heslem je: Být připraven, toť vše.

Jana Koubková_první dáma českého jazzu foto archiv Jany Koubkové repro zdarma

Víte že…?

YMCA je největší a nestarší organizací mládeže na světě? Vznikla jako křesťanské sdružení mladých lidí již v roce 1844. Dnes má 58 milionů členů ve 119 zemích světa. V Česku působí s přestávkami od roku 1921. V současnosti v zemi funguje 26 poboček v jedenácti krajích. Zaměřuje se na sociální a volnočasové programy pro děti, mládež i celé rodiny. Organizuje nejrůznější sportovní akce, amatérské hudební a divadelní aktivity, provozuje mateřská centra a pořádá také oblíbené letní tábory.