Jak se padesát let zachraňují životy, které ještě nemusí skončit, prozradí dokument o pražském IKEMu

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny patří k největším světovým centrům v oblasti kardiovaskulární medicíny, diabetologie a transplantologie. Byl to právě IKEM, který opakovaně přicházel s prvenstvími ovlivňujícími světovou medicínu. Co stojí za jeho zrodem a jak se za padesát let od svého založení vyvinul mohou diváci vidět v dokumentu IKEM: Jak se zachraňují životy, které ještě nemusí skončit v premiéře v úterý 6. dubna 2021 od 21:05 hodin na ČT2.

„Když jsem před pár lety pracovala na seriálu Sestřičky, natáčeli jsme jednu část právě v IKEMu, a mě přitom zaujalo množství špičkových revolučních programů, které tam dělají, co všechno zkoušejí, a jak přitom používají svoje výzkumné oddělení. Čím více jsem se zajímala o to, proč právě on je tak pružná inovativní instituce, tím více jsem zjišťovala, že za tím vším stojí neobyčejná historie sahající až do období na začátku padesátých let,“ uvádí ke zrodu svého zájmu o IKEM autorka scénáře a režisérka dokumentu Bára Kopecká a dodává: „Film o Institutu je proto zároveň také filmem o historii české medicíny, minimálně co se týče oborů interny a transplantací, a popisuje mimo jiné také provázanost politiky a vědy, a také to, jak osobní kvality, invence a jistá urputnost lidí zapálených pro svůj obor dokáží neuvěřitelné věci, navzdory politickým a ekonomickým nástrahám.“

IKEM

Dokument o pražském IKEMu

Ve filmu se prolínají dvě vyprávěcí linie: historická a medicínská. Historická část sleduje peripetie, jež vedly k založení IKEMu, představí osobnosti, které chod ústavu zásadně ovlivnily a také zmapuje praktické a politické problémy, jimž lékaři museli čelit za dobu existence ústavu. Linie medicíny je tvořena sekvencemi transplantací a jejich koordinací a aplikováním nových poznatků do léčby nemocných pacientů. Divák tak může sledovat vývoj léčebných postupů v průběhu několika desítek let a pozorovat rozvíjení instituce v kontextu dějin.

Institut klinické a experimentální medicíny

Dnes Institut klinické a experimentální medicíny tvoří čtyři odborná centra, osm klinik a patnáct odborných pracovišť, základen a laboratoří. „Režisérka Bára Kopecká v Institutu před třemi lety natáčela, poznala tak místní prostředí i lidi, kteří se na špičkové medicíně podílejí. A právě během natáčení a zákulisních rozhovorů jsme se neustále vraceli k tématu historie a nadcházejícího kulatého výročí. A právě někde mezi operačními sály a střižnou v České televizi tehdy vznikl nápad ukázat IKEM tak, jak ho mnozí vůbec neznají,“ uvádí ředitel IKEMu Michal Stiborek.

 

„Málokterá instituce má dnes v České republice oprávněné renomé národního rodinného zlata, tak jako Institut klinické a experimentální medicíny. Nejen pro svůj pionýrský přístup k řadě technologií, operací a transplantací a z toho vyplývajícího mezinárodního renomé, ale také pro řadu ve svých oborech respektovaných osobností, které jsou s tímto pracovištěm spojené,“ říká kreativní producentka dokumentu Martina Šantavá: „V rámci jednoho dokumentu můžeme vidět jakou rychlostí se vyvíjela medicína v oborech transplantace, diabetologie a kardio centra za posledních padesát let,“ uzavírá.

Více informací naleznete ZDE