Hudební festival v srdci Jeseníků začíná v neděli a potrvá až do září

V neděli 27. června 2021 zahájí 15. ročník Klášterních hudebních slavností světový hornista Radek Baborák v Bílé Vodě. Hned v pondělí naváže slavnostním koncertem v Šumperku rezidenční soubor festivalu Musica Florea, který představí skladatele Antonína Reichenauera, přezdívaného „český Vivaldi“.

Klášterní hudební slavnosti

Následujícími zastávkami budou v prvním prázdninovém víkendu pozoruhodná místa, která stojí rozhodně za návštěvu. Nejprve v neděli 4. července rozezní Romantické varhany v komplexu monumentálního kláštera Hory Matky Boží na Hedeči polský varhaník Waclaw Golonka. V pondělí 5. července multitalentovaná hudebnice a zpěvačka Gabriela Vermelho probudí nálady, pocity a poezii v nádherné secesní Tančírně v Račím údolí. Na folklórní strunu o den později zahraje mladá houslistka Markéta Janoušková s cimbálovou muzikou v originálním kulturním domě Skleník v Loučné nad Desnou.

S duchovním programem autentické interpretace staré hudby zavítá 8. července do Šternberku pětice mladých zpěváků Ensemble Baroque Quintet a v sobotu 10. července bude příležitost užít si Vivaldiho Čtvero ročních dob v kouzelné Karlově Studánce. „Všechna místa koncertů Klášterních hudebních slavností mají své genius loci a ve spojení s živou hudbou je jejich návštěva neopakovatelným intenzivním zážitkem,“ zve ředitel festivalu Roman Janků.

Roman Janků  Foto: Martina Herštusová

Festival bude pokračovat celé prázdniny až do září. Do té doby uvede dalších devět koncertů v duchu letošního motta Česká hudební rozmanitost. Bude mezi nimi komorní večer, open air koncert na nádvoří zámku, původní barokní opera, koncert pro 51 strun, etno cesta kolem světa, mužské vokální kvarteto, jazz a swing i konfrontace s Mozartem. Pestré hudební léto v srdci Jeseníků si naplánujte na www.klasterky.cz.

 

Klášter na Hedeči

KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI 2021

Festival KLÁŠTERNÍ HUDEBNÍ SLAVNOSTI si za 15 let fungování našel cestu k tisícům diváků a je nedílnou součástí kulturního léta v Olomouckém kraji a Moravskoslezském kraji. Letos od 27. června do 13. září uvede 15 koncertů.

Vstupenky jsou dostupné online na www.klasternihudebnislavnosti.cz nebo www.klasterky.cz.  Nakupovat a rezervovat vstupenky lze také na e-mailu vstupenky@klasternihudebnislavnosti.cz.