Hradozámecká noc na hradě Roštejn

Ze soboty 31. srpna na neděli 1. září proběhne tradiční Hradozámecká noc jejímž cílem je představit vybrané památky po celé ČR v jiném světle – tedy večer a se speciálním programem. Večerní program tak nebude chybět ani na hradě Roštejn v Kraji Vysočina.

Během Hradozámecké noci bude na hradě Roštejn volně přístupná historická trasa A, kde se v jednotlivých místnostech návštěvníci dozví zajímavosti o dobovém stravování. Prohlídka bude spojena i s drobnou ochutnávkou a jednotlivé místnosti budou kromě elektřiny osvětlovat i svíčky. Začátek vstupu na trasu bude v 19.00 hodin, poslední možný vstup pak bude ve 21.30 hodin.

Hrad Rostejn zdroj foto – IROP

Hrad Roštejn

Pozdně gotický hrad, který se zvedá na skalnatém vrchu ve výšce 677 m n. m. v romantické krajině Javořických vrchů u vsi Doupě, byl vybudován pány z Hradce v první polovině 14. století. Jeho název odpovídá erbu rodiny, zlaté pětilisté růži – původní označení hradu bylo německé Rosenstein (růžový kámen), později Roštýn. V 70. letech 16. století nechal hrad přestavět Zachariáš z Hradce v duchu renesance na lovecký hrádek obklopený rozlehlou oborou. Dnes je hrad majetkem Kraje Vysočina a je ve správě Muzea Vysočiny v Jihlavě p. o. V roce 1915 hrad vyhořel. Zásadní opravy začaly až v roce 1958. Část hradu byla pro veřejnost otevřena v roce 1969. Po dalších opravách byly ostatní interiéry na dnešní prohlídkové trase zpřístupněny v roce 1982. „Dnes jsou zde vystaveny sbírky z fondu Muzea Vysočiny v Jihlavě. Na další opravy aktuálně přispívá Evropská unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP),“ říká Renáta Marková, ředitelka územního odboru Centra pro regionální rozvoj pro Kraj Vysočina.

Hrad Rostejn zdroj foto – IROP