Historická událost – Hurvínek poletí do stratosféry!

Po Krtečkovi se do vesmíru podívá další český neohrožený hrdina   dětských srdcí – Hurvínek Divadlo Spejbla a Hurvínka rozdává dětem radost a zároveň jim i pomáhá

Hurvínek je nejenom hrdina dětských srdcí, ale brzy se stane i hrdinou doslova vesmírným. Na přelomu letošního června a července se vypraví do stratosféry naší planety na palubě družice Planetum1. O Startu 11. české/československé družice se sice ví už od loňska, ale jméno jejího slavného pasažéra oznámila až dnes, 10. dubna, při mimořádné tiskové konferenci ředitelka divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová spolu s ředitelem Planetária Praha Jakubem Rozehnalem. Hurvínek mezitím jako správný kosmonaut poctivě plnil kosmický výcvik.  A jelikož zdolal i přetížení 16G v ose Y, byl připuštěn k letu. Do vesmíru se tak na počátku léta podívá dva centimetry vysoká skleněná figurka ze sklářské dílny Košler. Hurvínkova speciální cesta do vesmíru je určitě tou nevýznamnější zprávou tohoto roku, ale divadlo nezapomíná ani na své pozemské diváky, pro které i v dubnu připravilo bohatý program. A jelikož má na srdci i ty diváky, kteří z různých důvodů potřebují pomoc, uspořádalo například i mimořádné představení pro děti s postižením zraku a sluchu. Během března proběhl také benefiční koncert na podporu dětí na Ukrajině a sbírka hraček.

Hurvínek poletí do stratosféry

Oblíbený nezbedný hrdina Hurvínek je sice chlapec s hlavou v oblacích, brzy ale bude mít možnost podívat se daleko nad ně. Jak uvedl dramaturg Divadla Spejbla a Hurvínka Miki Kirschner, který je rovněž iniciátorem spolupráce s Planetáriem hl. m. Prahy, jedná se  o   dvoucentimetrovou skleněnou figurku vytvořenou ve sklářské dílně Košler, kterou vynese až do stratosféry naší planety družice Planetum1. Na oběžnou dráhu by ji  tam  měla vynést raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vizionáře a vesmírného průkopníka Elona Muska.

„Spejbl a Hurvínek jsou hvězdami nejen na pódiu našeho divadla, ale jsou po nich pojmenovány i dvě skutečné malé planetky, nebo chcete-li hvězdy. Nyní bude mít Hurvínek šanci podívat se na ně z paluby družice, která vystoupá do stratosféry naší planety. Již prošel kosmickým výcvikem a začátkem léta ho čeká jeho asi největší dobrodružství,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Družice Planetum1 patří do třídy tzv. cubesatů – malých družic složených z „kostek“ o standardizovaných rozměrech 10 x 10 x 10 cm. Planetum1 bude základní verzí s jednou jednotkou (1U). Proto se se pro účely této cesty musel vyrobit Hurvínek speciální, skleněný. Družice bude během své mise obíhat přibližně 550 km nad povrchem Země. Vystoupá tedy asi o 100 až 200 km výše než Mezinárodní kosmická stanice ISS. Prolétávat bude s periodou 90 minut a rychlostí téměř 28 000 kilometrů za hodinu (7,9 km/s). Při této rychlosti by družice překonala vzdálenost mezi Prahou a Brnem za pouhých 20 sekund, pokud by ovšem nejela po dálnici D1.

Družice samotná poslouží zejména k výukovým účelům. Řídicí centrum umístěné v pražském planetáriu bude přijímat školní exkurze a pořádat workshopy. Žáci budou mít možnost s družicí přímo komunikovat, získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy. Pomáhat jim bude i nebohý pan Spejbl, kterému jeho syn poletí „kdovíkde nad hlavou“. Vysokoškoláci se zapojí v rámci bakalářských či diplomových prací. Cílem je pomoci vychovat v České republice generaci budoucích špičkových odborníků.

Hurvínek a vesmír – víte, že jsou spolu se Spejblem opravdovou hvězdou a jejich jména doletěla až na Mars?

Hurvínek má k vesmíru blíž, než se na první pohled může zdát. Spolu se Spejblem jsou totiž opravdové hvězdy, tedy lépe řečeno planetky. Dvě planetky č. 29471 a 29472, které 27. října 1997 objevila Lenka Šarounová na Ondřejově, se od 24. června 2002 jmenují Spejbl a Hurvínek.

Když v roce 2018 NASA poskytla příležitost vyslat jména zájemců spolu se sondou InSight na Mars, Spejbl spolu s Hurvínkem neodolali a dvě „letenky“ si také pořídili.  Díky tomu jsou i jejich jména na čipu, který je součástí sondy. Kromě našich hrdinů využilo tuto možnost ještě dalších 2 429 805 obyvatel naší planety. 26.11.2018 sonda InSight po více než půlroční cestě vesmírem přistála na Marsu. Spejbl a Hurvínek jsou tudíž tak trochu také Marťani.

Do vesmíru se Spejbl s Hurvínkem podívali několikrát i na prknech jejich dejvického divadla. Například v roce 1932 ve hře „Se Spejblem do stratosféry“, v roce 1956 ve hře „Spejbl na Venuši“, nebo v roce 1997 ve hře „Hurvínek ufonem“. Třeba se diváci v budoucnu dočkají ztvárnění i toho letošního Hurvínkova dobrodružství.

Divadlo Spejbla a Hurvínka se srdcem na dlani

Spejbl a Hurvínek přinášejí úsměv na dětské tváře už více než sto let. Kromě toho, že baví publikum svými patáliemi, také pomáhají těm, kteří to potřebují. Během března proběhly v Divadle Spejbla a Hurvínka v pražských Dejvicích hned tři takové akce. „Nejprve to byl koncert kapel „Bombarďák“ a „UTB“, které bez nároku na honorář uvedly na podporu dětí na Ukrajině. Díky kasičce Dětského fondu OSN – UNICEF byla vybrána hezká finanční částka. Kasička UNICEF zůstává v divadle i nadále k dispozici a stále je tak možné přispět i bez navštívení divadelního představení. Zájemci ji najdou v prostoru pokladny,“ doplňuje Denisa Kirschnerová. Následně proběhla také sbírka hraček, které byly předány přes nadační fond Šatník Nory Fridrichové k další distribuci dětem.

S podporou Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a také SCS Software odehrálo divadlo dne 31. března 2022 čertovský muzikál Jak s Máničkou šili všichni čerti pro neslyšící a zrakové postižené děti. Všechny děti samozřejmě měly vstup zdarma, představení bylo tlumočené do znakové řeči a děti měly možnost nahlédnout i do zákulisí.

Divadlo dále připravuje představení pro děti s titulky v ukrajinštině a pracuje na speciálním představení přímo v ukrajinském jazyce.

„Budeme rádi, pokud budeme moci přinést Ukrajincům, kteří se ocitli ve složité životní situaci, neznámém městě a neklidné době alespoň malé rozptýlení a optimismus díky našim postavám“ říkají David Janošek, umělecký šéf a Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

V dubnu do divadla za Spejblem a Hurvínkem a paní Kateřinou, nositelkou Lipového Ámose

Také v dubnu čeká na všechny fanoušky divadla oblíbená představení. Těšit se mohou na nejnovější hru Hurvínek a nezvaný host a chybět nebude ani speciální miminí divadlo pro ty nejmladší diváky ve věku od jednoho do tří let Žeryčku, hop! V divadle pokračují také představení pro školy a zážitkové workshopy pro školní skupiny i veřejnost. Těší se na vás Spejbl, Hurvínek, Mánička, Žeryček i bábinka alias nositelka Lipového Ámose, paní Kateřina Hovorková.

 

Více informací naleznete ZDE