Grand Veteran 2018


Veteránský život znamená nejen obstarání historického automobilu nebo motocyklu, ale také starost o jeho garážování nebo pořízení příslušných dokumentů, které umožní pohyb po silnicích.

Tuto službu organizuje prostřednictvím testačních komisí největší organizace pro veteránské kluby v Čechách – Federace klubů historických vozidel České republiky (FKHV). Podle posledního přehledu existuje v Čechách asi 250 veteránských klubů se zhruba 9000 členy.

 

Doposud však ve veteránském kalendáři chybělo setkání zástupců všech sdružení a aktivit v České republice. FKHV se proto rozhodla prostřednictvím organizačního spolku Grand Veteran uspořádat stejnojmennou akci, která přivede zástupce všech sdružení v České republice na jedno místo a nabídne ojedinělou podívanou. Tímto místem je rozlehlý areál Psychiatrické nemocnice v Bohnicích v Praze 8.

 

Právě tady proběhne v sobotu 28. dubna reprezentativní přehlídka automobilů ze sdružení a klubů v oblasti auto a moto veteránů, představení řemesel a prodej náhradních dílů, které se používají při renovaci historických vozidel, literatury, umění a dalších souvisejících aktivit.

Hlavním cílem je prezentace veteránského života, představení zajímavých vozů, zvláště vyrobených v Československu, jako součásti technického a kulturního dědictví společnosti.

Zároveň budou předvedena poutavou a neobvyklou formou dvě klíčová výročí československých a českých dějin, 100 let od vzniku Československa a 50 let od okupace vojsky Varšavské smlouvy.  Pořadatelé chtějí oslovit především děti a mládež, pro které jsou zmíněné epizody našich dějin velmi vzdálené. Pro mládež a dospělé bude připravena možnost vyzkoušet si speciální řemesla a objevit jejich krásu i jednoduchost. Do těchto prezentací jsou přizvány vybrané partnerské školy a učiliště se svými žáky a pedagogy.

Účastníci a diváci budou potěšeni takovými kousky, jakými jsou například automobil Praga Grand,  aerodynamický Wikov 35 „Kapka“, Mercedes-Benz 500 K kabrio C, sportovní Wikov 8/27 ze seriálu První republika, služební Mercedes-Benz Alexandera Dubčeka z Čsl. ambasády v turecké Ankaře atd.

Součástí programu bude několik kusů československé a invazní vojenské techniky a osobní vozidla z 60. let. Ústředním prostorem pro předvedení zmíněných představení bude náměstí před budovou ředitelství Psychiatrické nemocnice Bohnice uvnitř areálu v Praze Bohnicích. 

Během akce bude na místě vysílat Radiožurnál Českého rozhlasu ze svého stříbrného R-Streamu s moderátorkou Lucií Výbornou. Akci bude zároveň moderovat legendární sportovní komentátor Petr Vichnar. 

Na organizačním zajištění akce se podílí Městská část Praha 8. 

 

Programové body Grand Veteran

Projekt 1918 – Inscenovaná ukázka bojové scény z I. Světové války z východní fronty, kde na obou stranách fronty bojují Čechoslováci. Scéna bude zakončena komentovanou ukázkou vozu Praga Grand – vozidlem presidenta Masaryka.

Předvedení tříkolky Carla Benze. Půjde o působivou jízdní ukázku s tříkolkou Benz Patentwagen z roku 1886, za řidítky se stylizovanou Berthou a Carl Benzovými.

Projekt 1968 – Druhou kombinovanou prezentací bude období od Pražského jara 1968 až do odchodu sovětských vojsk v roce 1991. Klíčovými scénami budou příjezdy a odjezdy reálné okupační kolony, jejich střet s demonstranty a kontakt s československými vojenskými jednotkami (což je méně známý fakt) a zapojení historických sanitek. Následně budou tímto způsobem přiblížena období posrpnové emigrace, období normalizace, sametové revoluce a konečně i odchod sovětských vojsk v roce 1991.

Pomocí audiovizuální techniky – velkoplošné obrazovky s ozvučením venkovní scény na prostranství před budovou ředitelství Psychiatrické nemocnice Bohnice – budou představení doplněna atmosférou a fakty z politického, kulturního a společenského kontextu doby.

Takové pojetí nedávné kapitoly dějin vyvolá u mladé generace nezapomenutelný zážitek, který nedokáže poskytnout žádná učebnice. Tato druhá část vzniká ve spolupráci s režijním vedením, specialisty na vojenskou historii a Radiožurnálem Českého rozhlasu.

Defilé 10 kusů historických sanitek, včetně několik seriálových sanitek a sanitka vybavená originální vlajkou s červeným křížem z roku 1968 a řidičem sanitky ze srpnových dní 1968.

Motocykly Hradní stráže –  Diváci si užijí jízdní ukázky cca 5 kusů historických motocyklů ze sbírky Pavla Krotila, doprovázející modrý vůz BMW 735 iL z kolony prezidenta Václava Havla.

Jízda pravidelnosti – diváci budou svědky dvou jízd 50 vozidel na tratí v areálu Psychiatrické nemocnice v Bohnicích s komentovaným startem vozidel.

Výstava pro 120-150 vozidel (včetně vojenské techniky a motocyklů), s popisky, rozčleněných podle klubové příslušnosti. K dispozici bude i katalog vozidel.

Workshopy, polytechnické stoly – tři stanoviště s ukázkami základních dílenských a rukodělných činností. Pro menší děti zde budou připraveny možnosti vyzkoušet si základní dovednosti jako zatloukání hřebíků, upevnění materiálu do svěráku a řezání pilkou, vlastní řezání, broušení, povrchová úprava. Pro starší děti bude připravena možnost vrtání, tváření kovu za studena nebo příprava části karoserie pod lak.  

Vozidla I. republiky – defilé vozidel z televizního seriálu První republika.

Otevření veteránské sezony zakončením akce v Psychiatrické nemocnici budou odjezdy vozidel z areálu Psychiatrické nemocnice do slavnostní jízdy Prahou. Každému vozidlu bude požehnáno kaplanem Českého olympijského týmu, knězem Oldřichem Chocholáčem, do nové veteránské sezóny a každé vozidlo dostane ochranný talisman.

 

Vstupenky můžete koupit ZDE

Se svými historickými vozidly přijedou zástupci z těchto sdružení Federace klubů historických vozidel:

  • Veteran Car Club ČR
  • Český klub historických vozidel
  • Mercedes-Benz klub ČR
  • Unie klubů užitkové a vojenské historické techniky
  • British Car Club
  • Asociace klubů amerických vozidel
  • Asociace klubů Královéhradecka

Partneři akce:

  • Asociaci Veteran Car Clubů v Autoklubu ČR
  • Asociaci klubů historických vozidel v ÚAMK

 

 

Časový harmonogram Grand Veteran 28. 4. 2018

7.00 – 8.30 Příjezdy registrovaných auto a moto veteránů

9:00 – 18:00 Areál otevřen pro veřejnost

 

Programová část od 9:00 – 12:30

– předvedení motocyklů Hradní stráže

– 100 let vzniku ČSR – jízda prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, 

– defilé historických sanitek

– předvedení tříkolky Carla Benze

 

11:00 -12:30 I. kolo jízdy pravidelnosti

         

Programová část od 13:30 – 18:00

13:00 – 14:00 50 let od Pražského jara 1968

14:30    II. kolo jízdy pravidelnosti

16:00 – 18:00 Plynulý odjezd účastníků na jízdu Prahou

18:00    Konec akce v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice

17.30 – 19.00 Příjezdy do Mercedes Fórum

19.30  Společenský galavečer v Mercedes Fórum. Bodem programu bude i vyhlášení výsledků v jízdě pravidelnosti a v soutěži elegance.

 

Federace klubů historických vozidel