Gemrotová, Vojtko, Vítek a Hübner – to jsou hlavní hvězdy velkolepého muzikálového koncertu, který se uskuteční 29. května v pražském Domově sv. Karla Boromejského

Muzikálové hvězdy Michaelu Gemrotovou, Mariana Vojtka, Pavla Vítka a Jakuba Hübnera snad netřeba představovat ani těm, pro něž muzikály nejsou zrovna oblíbeným šálkem kávy. V případě orchestru, který zmíněné hvězdy na koncertě doprovodí a který se uskuteční 29. května od 19 hod. v Kostele sv. Rodiny v Domově sv. Karla Boromejského v pražské čtvrti Řepy, je vše ale úplně jinak. Collegium Modern Prague Orchestra s dirigenty Michalem Macourkem a Petrem Jiříkovským je totiž zcela nově založeným tělesem a půjde o jeho úplně první koncert.

Marian Vojtko

Orchestr vznikl z popudu dvou spolupracovníků, kteří se blíže poznali při přípravě muzikálu Ples upírů- tedy dirigenta Michala Macourka a Michaela Prostějovského, který libreto zmíněného muzikálu přebásnil do češtiny. Vzápětí vstoupil do příprav nového orchestru také dirigent a klavírista Petr Jiříkovský, dlouholetý kamarád a spolužák Michala Macourka. Základní myšlenkou bylo vytvořit těleso se stálými členy, které by bylo schopné hrát hudbu muzikálovou, filmovou, ale i vážnou. Nakonec se podařilo dát dohromady špičkové umělce, kteří se dobře znají již z předcházejících projektů a kteří si rozumí nejen profesně, ale i lidsky. Collegium Modern Prague Orchestra je schopno koncertovat jak samostatně, tak i jako doprovodná složka. A to bez omezení žánrů nebo nástrojových skupin.

Během muzikálového koncertu, který byste si neměli nechat ujít, zazní slavné árie z muzikálů Bídníci, Fantom opery, Kočky, Šumař na střeše, Noc na Karlštejně, Sunset Boulevard, Carmen, Ples upírů a slavné světové evergreeny prověřené časem a miliony posluchačů doslova po celém světě. Za všechny uveďme My Way, New York, New York, Strangers In The Night, Can´ Take My Eyes Off You, Jednoho dne se vrátíš z filmu Tenkrát na Západě nebo titulní melodii z filmů o Vinnetouovi.

Za dramaturgií koncertu stojí vedle dirigentů muzikálový a textař Michael Prostějovský a jeho společnost MUSICAL-MEDIA, s.r.o. Výtěžek z koncertů pořadatelé Collegium Modern Prague a spolek CMP věnují Domovu sv. Karla Boromejského proslaveného příkladnou péčí o své klienty – nemocné seniory. Informace by nebyla pak úplná bez stručného představení obou dirigentů Collegium Modern Prague Orchestra.

Domov svatého Karla Boromejského v pražské čtvrti Řepy

Dirigent, hudební skladatel a klavírista Michal Macourek (47) je vnukem legendárního českého muzikanta, skladatele, dirigenta, hudebního dramaturga a spolupracovníka básníka Josefa Kainara, Harryho Macourka (1923 – 1992). A právě dědeček Macourek vedl od raného dětství svého vnuka k hudbě. Michal vystudoval Pražskou konzervatoř a Akademii múzických umění v oborech klavír, skladba a dirigování. Jako dirigent spolupracoval s celou řadou orchestrů u nás i v zahraničí (Bavorský rozhlasový orchestr, New York Chamber Ensemble, Brémská komorní filharmonie, Jihoněmecká filharmonie, Komorní filharmonie Žilina, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Plzeňská filharmonie). V roce 1998 získal I. cenu ve Skladatelské soutěži řeckého ministerstva kultury za skladbu Molekulárium a o dva roky později II. cenu na Mezinárodní skladatelské soutěži v Lyonu. Na objednávku napsal v roce 2004 skladby pro České dny ve Francii. Od roku 1992 je profesorem skladby na Konzervatoři Jaroslava Ježka, roku 2005 se stal hudebním režisérem Českého rozhlasu ČRo 3 Vltava. Od roku 2011 spolupracuje s divadlem GoJa, kde dirigoval muzikál Bídníci, poté se roku 2013 stal šéfdirigentem tohoto divadla v rámci hudebního nastudování a prvního uvedení muzikálu Fantom opery v České republice. V letech 2017-2018 v tomto divadle pak nastudoval a dirigoval muzikál Ples upírů. Spolu se svou manželkou Kateřinou Macourkovou Hlaváčovou se věnuje komorní hře v Duu Dacapo, se kterým vytvořil řadu nahrávek pro Český rozhlas.

dirigent Michal Macourek

Klavírista a dirigent Petr Jiříkovský (48) svou kariéru začal jako klavírista – studoval v Praze, v Paříži a ve Vídni. Kromě sólového vystupování a mnoha aktivit v oblasti komorní hudby rozvíjí od roku 2008 svou profesionální dirigentskou dráhu. Svými vynikajícími výkony si Petr Jiříkovský jako klavírista získal mezinárodní renomé. Je zván na špičková koncertní podia v Evropě, USA, Jižní Americe, Japonsku, Jižní Koreji a Číně – např. Mozarteum v Salzburgu, Theatre du Chatelet v Paříži, Concertgebouw v Amsterdamu, Kennedyho Centrum ve Washingtonu, Teatro Alfa v Sao Paulu nebo Suntory Hall v Tokiu. Petr Jiříkovský se představil také na mnohých festivalech jako je Salzburger Festspiele, Schleswig-Holstein, Schwetzingen, Sion-Valais, Colmar, Kyoto Autumn… Jako sólista hrál s mnoha orchestry (Česká filharmonie, FOK, Pražská komorní filharmonie, Talichův komorní orchestr) a to pod vedením vynikajících dirigentů jako Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, James Sedares, Muhai Tang nebo Jean-Claude Casadesus. Domácí publikum mělo možnost poznat Petra Jiříkovského jako sólistu na recitálech festivalu Pražské jaro nebo v prestižním cyklu Světová klavírní tvorba v pražském Rudolfinu. Petr Jiříkovský je zván k dirigování komorních a symfonických orchestrů (Severočeská filharmonie Teplice, Státní filharmonie Košice, Jihočeská komorní filharmonie, PKO). Na mnoha koncertech vystupuje zároveň v roli dirigenta i sólisty při provedení klavírních koncertů.

dirigent Petr Jiříkovský

Petr Jiříkovský je vyhledávaným komorním hráčem. Od roku 1993 je členem Tria Martinů a postupně začal spolupracovat s dalšími sólisty, především houslisty (Pavel Šporcl, Jan Talich). S Pavlem Šporclem pořídili mnoho nahrávek, z nichž patří mezi nejvýznamnější dvě CD s kompletním dílem Antonína Dvořáka pro housle a klavír vydaná u firmy Supraphon. Dlouholetá spolupráce se světově uznávaným houslistou Shlomo Mintzem přinesla Petrovi Jiříkovskému další příležitosti a opakovaná pozvání do některých zemí. Po úspěšném turné v Argentině a Brazílii (2007) vedl hned v dalším roce klavírní a komorní mistrovské kurzy na Univerzitě v Sao Paulu (listopad 2008). Od roku 2009 je pravidelným hostem letních mistrovských kurzů Keshet Eilon v Izraeli. Petra Jiříkovského znají posluchači také z mnoha rádiových záznamů (Vltava, Rádio Classic) a z dalších vynikajících CD titulů, natočených pro různé vydavatele. Jeho nahrávky stěžejních cyklů Bedřicha Smetany (pro Studio Matouš), jehož dílo patří ke klíčovému repertoáru Petra Jiříkovského, jsou vysoce ceněny zahraniční kritikou. Se svým kolegou Danielem Wiesnerem pořídil první světovou CD nahrávku čtyřruční verze Mé vlasti Bedřicha Smetany (v autorově úpravě). Petr Jiříkovský vyučuje sólový klavír a komorní hudbu na Pražské konzervatoři a na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy.

Interiér Kostela sv. Rodiny v Domově svatého Karla Boromejského