Galashow světového parkuru Global Champions Prague PlayOffs 2018


Největší akce světové série v parkurovém skákání – – míří do české metropole.

Global Champions Prague PlayOffs

Premiéra prestižní soutěže za účasti elitních jezdců a koní světa se uskuteční v O2 areně od 13. do 16. prosince letošního roku. Organizátorem je Czech Equestrian Team.

Prague PlayOffs  je vyvrcholením celoročního seriálu Longines Global Champions Tour a týmové soutěže Global Champions League. V průběhu čtyř závodních dnů se na kolbišti v O2 areně představí šestnáct nejlepších týmů světa v parkurovém skákáníZlatý medailista z olympijských her v Barceloně 1992 Jan Tops založil v roce 2006 seriál parkurových závodů nejvyšší kategorie s pěti hvězdami Longines Global Champions Tour. Největší světové hvězdy sbírají v jednotlivých kolech body do individuálního žebříčku. O šampionovi celého seriálu se rozhoduje v posledním kole v katarské metropoli Dauhá. V roce 2016 se k tomuto projektu připojila Global Champions League určená pro týmy. Je unikátní tím, že družstva jsou složená z jezdců různých národností, což neexistuje v žádné jiné jezdecké soutěži. Pražská O2 arena hostí v rámci Global Champions Prague PlayOffs vrchol týmového klání – tzv. Super Cup, do něhož postoupí šestnáct nejvýše postavených celků. Ze čtvrtečního čtvrtfinále postoupí dvanáct do pátečního semifinále. Pouze šest nejlepších družstev se utká o vítězství v nedělním finále.

Longines Global Champions Super Grand Prix

Dalším ze sportovních vrcholů pražské akce je Longines Global Champions Super Grand Prix, ojedinělá Velká cena určena pro vítěze hlavních soutěží všech šestnácti kol Longines Global Champions Tour.  Světová série v parkurovém skákání Global Champions League má celkem sedmnáct dílů – letošní ročník odstartoval v Mexico City a poslední zastávkou je právě Praha. V rámci Global Champions League nastupují k závodům dvojice jezdců vybrané z pětičlenných týmů, které jsou složeny podle přísných pravidel tak, aby jejich součástí byli nejlepší jezdci z celého světa. Současně pravidla požadují, aby byl jeden z jezdců v každém týmu ve věku do 25 let.

Prague Lions

Praha je od roku 2018 součástí prestižní série parkurových závodů Global Champions a díky této skutečnosti může mít i svůj vlastní tým, který dostal název Prague Lions. Jeho barvy bude reprezentovat celkem pět jezdců.  Anna Kellnerová Jednadvacetiletá česká reprezentantka, která má přes svůj mladý věk na kontě řadu předních umístění z mezinárodních závodů. Na českých kolbištích nenašla třikrát přemožitele v individuálním mistrovství České republiky v kategoriích starších juniorů a mladých jezdců. Jako mladá jezdkyně byla zařazena do reprezentačního týmu České republiky. Od roku 2017 se pravidelně účastní světové série Global Champions, díky čemuž pronikla do absolutní světové špičky.

Anna Kellnerová Foto: David Horváth

Aleš Opatrný ve svých sedmatřiceti letech patří stabilně k nejlepším českým parkurovým jezdcům. Po mnoho let je oporou národní reprezentace. V roce 2000 vybojoval zlato na mistrovství Evropy mladých jezdců ve Velké Británii. Dvakrát se účastnil finále Světového poháru, několikrát reprezentoval na seniorském evropském šampionátu. Na domácí půdě si dojel již mnohokrát pro zlatou medaili z mistrovství České republiky.

Aleš Opatrný Foto: David Horváth

Závodníci

Niels Bruynseels  pětatřicetiletý belgický jezdec se z členů celku Prague Lions může pochlubit nejvyšším postavením na žebříčku jezdců Mezinárodní jezdecké federace – FEI Longines Ranking. Dlouhodobě se pohybuje v nejlepší světové dvacítce. Jako mladý jezdec má stříbrnou medaili z evropského šampionátu 2004 ve Vilamoura. Dařilo se mu i na mistrovství Evropy seniorů 2017 v Göteborgu. Na svém kontě má bezpočet předních příček ze soutěží Grand Prix. Jako belgický reprezentant se objevuje v barvách národního družstva i v Pohárech národů.

Gerco Schröder  Nizozemský reprezentant  je držitelem zlaté medaile ze soutěže družstev na Světových jezdeckých her v roce 2006 v Cáchách a 2014 v Caen. V roce 2012 si dojel pro stříbro na olympiádě v Londýně jak v individuálním, tak v týmovém hodnocení. Olympijských her se účastnil celkem třikrát, osmkrát se probojoval do finále Světového poháru, v němž si nejlepší výsledek připsal v Lipsku v roce 2011, kde dojel šestý. Na mistrovství Evropy získal nejcennější kov čtyřikrát v týmovém klání, v roce 1999 to bylo v kategorii mladých jezdců, dále už bodoval v seniorské kategorii.

Holger Wulschner tento německý jezdec má ve svých pětapadesáti letech nejvíce zkušeností. Ve finále Světového poháru byl již v roce 1997. Na mezinárodních závodech má za posledních deset let v databázi mezinárodních závodů zapsáno bezmála 1500 startů s mnoha vítězstvími v soutěžích Grand Prix. 

Program:

V pátek 14. prosince bude opět hlavní soutěží Super Cup, přičemž do semifinále postoupí osm družstev ze čtvrtfinále a čtyři nejvíce bodující týmy z kvalifikací. 

Program soboty 15. prosince je rozdělen na dvě samostatné části – dopoledne se pojedou kategorie CSI2* a program bude zaměřen více na rodiny s dětmi. Odpoledne jsou v plánu pětihvězdičkové soutěže – Super Grand Prix s dotací 1,26 milionu eur, která je přístupná pouze pro vítěze jednotlivých Velkých cen, tzn. pro šestnáct jezdců v rámci letošní Longines Global Champions Tour. Vrcholem parkurového víkendu v Praze bude neděle 16. prosince s finále Super Cupu, ve kterém nastoupí šest nejlepších týmů.

Termín:  

  1. – 16. prosince 2018

Místo konání:  

O2 aréna, Praha

Předprodej vstupenek: 

od 26. března, Ticketportal.cz

 

Více informací naleznete ZDE