Série online filmů Sdílené hlasy přibližuje přehlížené lidské osudy

Společný projekt bienále Ve věci umění a organizací Slovo 21 a Život 90 vznikl původně jako performance pro živé publikum, z důvodů omezení kulturních akcí v souvislosti s koronavirovou pandemií však tvůrci přistoupili k zásadní změně koncepce, a vznikla tak série čtyř krátkých filmů – intimních portrétů, které skrze zprostředkované příběhy zachycují historii všedního dne a nabízejí divákům možnost prožít zkušenost těch, kteří se často ocitají na pokraji zájmu většinové společnosti. Filmy je možné kdykoliv zdarma streamovat online na plaformách Vimeo a Facebook.

Projekt vznikl v rámci programu bienále Ve věci umění, které probíhalo v létě 2020 v Praze a jehož organizátoři se snažili hledat nové způsoby pro vzájemné porozumění uvnitř rozdělené společnosti. Sdílení příběhů, hlasu, prostoru a času vytváří příležitostí pro kolektivní naslouchání a přiblížení se ostatním.

„I ve světě, ve kterém máme díky současným technologiím na dosah životy jiných lidí, mnohé příběhy, zkušenosti a výpovědi zůstávají přesto na okraji – neviděné, neslyšené, nepoznané. Může jít o výrazné příběhy, překvapivé životní události každodenní zkušenosti, které nemají kde zaznít,“ říkají k projektu Veronika Janatková a Viktória Beličáková z týmu bienále Ve věci umění.

Příběhy Františky, Elišky, Jaroslava a Drahomíry do projektu přinesla organizace Život 90, jejíž zástupci skutečné životní osudy svých klientů-seniorů sesbírali a sepsali.

„V naší organizaci denně pomáháme 1500 seniorům a seniorkám, a setkáváme setak se spoustou zajímavých a silných životních příběhů. Oslovili jsme několik našich klientů a klientek a strávili jsme s nimi milé chvíle povídáním. Jejich vzpomínky jsme následně sepsali do příběhů. Myslíme si, že se nám podařilo vybrat lidi, kteří mají rozdílné osudy, a každé vyprávění je díky tomu jiné a velmi poutavé,“ říkají Aneta Šebková a Michaela Jirsová z organizace Život 90.

Do podoby živé akce před kamerou tyto příběhy následně převedli herci a herečky spojení se spolkem Slovo 21: Pavlína Matiová, Martin Oláh, Jitka Matiová a Věra Horváthová.

„Jsme rádi, že jsme se mohli zapojit do tak krásného projektu. Členové klubu romských spisovatelů Paramisara/Vypravěči a romské osobnosti se mohli vcítit do osudů seniorů. Myslím si, že právě takové spolupráce mají smysl a boří mosty mezi většinovou společností a romskou menšinou,“ říká Pavlína Matiová ze spolku Slovo 21.