Festival Folklor bez hranic v Ostravě s mezinárodní účastí

Festival městských folklorních souborů s mezinárodní účastí

Termín konání festivalu:

13. – 17. srpna 2018.

Festival se stal trvalou součástí folklorního kalendáře festivalů a slavností, na nichž se podílí Folklorní sdružení ČR. V roce 2018 se koná již 21. ročník. Pořadatelé se snaží každoročně zajistit účast alespoň pěti zahraničních souborů, dvou souborů z České republiky. Nabízí možnost prezentace také folklorním uskupením z Ostravy a okolí, a to jak dospělým, tak dětským. V průměru se festivalu zúčastní asi 12 kolektivů, tanečních i hudebních.

Cílem festivalu je obohatit a zpříjemnit letní dny obyvatelům a návštěvníkům města Ostravy. Také proto probíhají hlavní odpolední koncerty na mobilních pódiích v husté sídlištní zástavbě či v blízkosti nákupních zón téměř každý den v jiném městském obvodu (Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Mariánské Hory, Ostrava-Jih, Ostrava-Poruba) a volně přístupné. Některé festivalové dny jsou před zahájením koncertů realizovány festivalové průvody jako pozvánky na vystoupení. Tak je tomu také před závěrečným koncertem na Slezskoostravském hradě. Pondělní slavnostní zahájení probíhá v sále Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě.

Pondělí 13. srpna, 19.30 hodin

Janáčkova konzervatoř, Českobratrská 40, Moravská Ostrava

Zahajovací koncert festivalu Folklor bez hranic

Účast: náměstek primátora Zbyněk Pražák

Pátek 17. srpna, 17 hodin

Slezskoostravský hrad, Hradní 1, Slezská Ostrava

Závěrečný koncert festivalu Folklor bez hranic

Účast: náměstek primátora Zbyněk Pražák



Součástí programu je také řada doprovodných akcí názvem Roztančené město. Účastníci festivalu se v jeho rámci představují v dopoledních hodinách v rozličných zařízeních města, např. v domovech pro seniory, v centru pro osoby se zdravotním postižením, vystoupí na lázeňské kolonádě v Klimkovicích, ale také na veřejných prostranstvích.

Festivalové dění je doplněno tvůrčí dílnou s výukou tanců domácích i zahraničních hostů a každoroční výstavou fotografií z předchozích ročníků, která probíhá ve foyeru Nové radnice po celý srpen.

Záštitu nad festivalem přebírá každoročně primátor města Ostravy a další významná osobnost kulturního, politického či společenského života Moravskoslezského regionu, tradicí je přijetí zástupců festivalových hostů primátorem města v reprezentačních prostorách Nové radnice a také jednotlivých starostů navštívených městských obvodů.

Program festivalu naleznete ZDE