Fascinace Wagnerem – světová premiéra v Praze.

Ve Foru Karlín vystoupí jeden z nejuznávanějších wagnerovských tenorů současnosti Andreas Schager.

Fascinace Wagnerem

Národní divadlo uvádí 25. a 26. 10. 2018 v koncertním sále Forum Karlín světovou premiéru jedinečného projektu Fascinace Wagnerem (Faszination Wagner). Po prvním uvedení v Praze má projekt namířeno i na další scény v Evropě. Jedná se o výjimečné spojení opery a filmu vytvořeného speciálně pro tyto účely. S trochou nadsázky lze tento počin označit za revoluci v opeře. Zazní výběr z díla Richarda Wagnera v podání Orchestru Státní opery v hudebním nastudování Matthiase Fletzbergera. Vystoupí jeden z nejuznávanějších wagnerovských tenorů současnosti, operní hvězda Andreas Schager.

Orchestr Státní opery se takového projektu účastní vůbec poprvé. Hudebně ho při této příležitosti povede rakouský klavírista a dirigent Matthias Fletzberger, který podotýká: „Wagnerovy vize překračovaly hranice hudby, chtěl vytvořit souborné umělecké dílo“, které by zaměstnávalo všechny smysly současně. Převedení obsahu živé hudby do filmové podoby propůjčuje Wagnerově hudbě i při koncertu nový rozměr.“ Spolu s Andreasem Schagerem vystoupí jeho manželka, světoznámá houslistka Lidia Baich.

Autorem celé koncepce a filmu je německý filmový a divadelní režisér, scénárista a muzikolog tureckého původu Selcuk Cara, který kariéru začal jako operní pěvec. Dnes převážně režisér a spisovatel je autorem bestselleru Turek, ale přesto inteligentní, ve svém díle se zabývá problematikou holocaustu. Jeho doktorská práce se věnovala Richardu Wagnerovi.

Tenorista Andreas Schager

Hvězdou večera bude nejlepší wagnerovský tenorista současnosti Andreas Schager, k jehož nejnovějším úspěchům patří Parsifal na Bayreuthských slavnostech 2018 pod taktovkou Semjona Byčkova nebo na jaře 2018 Tristan v Berlínské státní opeře pod taktovkou Daniela Barenboima. Schagerův debut na proslulém londýnském festivalu Proms BBC v roli Siegfrieda (Soumrak bohů, Staatskapelle Berlin/Daniel Barenboim) v roce 2013 byl v tisku označen za senzaci večera. Od té doby má Andreas Schager na svém kontě jako wagnerovský pěvec celou řadu ocenění. Jeho fenomenální projev měli možnost poznat i operní fanoušci v Praze, kteří si jej v listopadu 2017 přišli poslechnout do Fóra Karlín jako Siegmunda v koncertní verzi prvního aktu Valkýry (Orchestr Státní opery, dirigent Andreas Sebastian Weiser).

Spojením vynikajících umělců a zároveň přátel vznikl unikátní projekt Fascinace Wagnerem, který uvede vrcholná čísla oper (Rienzi, Tristan a Isolda a Prsten Nibelungův) Richarda Wagnera (1813–1883). Inspiraci k monumentální tetralogii Prsten Nibelungův našel Wagner ve starogermánských a skandinávských mýtech a pověstech o bojích bohů, polobohů i obyčejných smrtelníků o magický prsten, který svému majiteli umožňuje vládu nad celým světem. Intriky a složité dramatické osudy prožívají tři generace hlavních hrdinů, aby nakonec podlehly zničení v posledním díle, v Soumraku bohů. Provedení celého cyklu čtyř oper trvá celkem 14,5 hodin! Fascinace Wagnerem sice zabere jen dvě a čtvrt hodiny, posluchači ale nebudou o nic ochuzeni. Průřez tetralogie se zaměří především na osudové rodinné vazby – na vztah boha Wotana k jeho synovi Siegmundovi a vnukovi Siegfriedovi, obou ve skvělé intepretaci Andrease Schagera. Souběžně s hudbou bude promítán film, vytvořený speciálně pro tuto příležitost.

 



„Film je vlastně komentářem, který rozkrývá prostřednictvím asociativních obrazů a sekvencí Siegfriedův vnitřní svět …“, říká režisér Selcuk Cara, který se Wagnerovou tetralogií zabývají ve své doktorské práci Prsten Nibelungův – rozpad rodinných struktur jako dramaturgický prostředek v tetralogii Richarda Wagnera. V první polovině večera zazní orchestrální úvod k 5. dějství opery Rienzi a modlitba římského tribuna Coly Rienziho opět s Andreasem Schagerem, a poté Tristan a Isolda – Symfonická variace pro housle a orchestr v úpravě Matthiase   Fletzbergera.   Sólistkou   bude   rakouská   houslistka   Lidia   Baich,   která   patří k  nejpozoruhodnějším  umělkyním  mladé  generace.  I  ona  už  v  Praze  vystupovala,  na  výše zmíněném večeru jako sólistka v Houslovém koncertu Albana Berga. 

Spojení Wagnerovy hudby s ohromující říší obrazů se stane nezapomenutelným zážitkem