Expozice Zemědělství v Národním zemědělském muzeu.


 

  Tento týden byla v Národním zemědělském muzeu  po dlouhém sedmdesáti-létem čekání otevřena nová expozice Zemědělství. K expozicím Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Živá zahrada, Voda v krajině a Laboratoř ticha tak nyní přibude i ucelená expozice věnující se historii zemědělství.   

Historie   

    Instituce oficiálně vznikla 28. 9. 1918 založením spolku České zemědělské muzeum. Záhy, po vzniku republiky, se spolek transformoval na Československé zemědělské muzeum, ústav pro studium a povznesení venkova, aby se stal, zejména díky vynikající muzeologické práci Josefa Kazimoura a s mimořádnou politickou podporou Antonína Švehly a dalších osobností, jednou z nejprogresivnějších muzejních institucí první republiky. Základ muzejní sbírky vytvořily předměty vystavené na Jubilejní výstavě v r. 1891 a na Národopisné výstavě v r. 1895.

Nová budova NZM

V třicátých letech vznikl projekt na výstavbu nové hlavní budovy v Praze na Letné. Tato budova, která je dnes významnou památkou českého funkcionalismu, byla postavena v letech 1937-1939 jako společný projekt s budovou Národního technického muzea podle projektu architekta Milana Babušky. Těsně po dostavbě byla však zabrána německou okupační armádou. Po válce byla sice budova navrácena muzejním účelům, ale již v roce 1950 byla budova rozhodnutím Státní dislokační komise dočasně uvolněna pro potřeby nově vzniklých projekčních organizací (Stavoprojekt). Do budovy na Letné se muzeum vrátilo až v roce 1994. Ve stejném roce otevřelo nové expozice ve Valticích a o čtyři roky později pak také v přízemí zámku Kačina.V roce 2003 muzeum získalo areál v Čáslavi, kam byly přestěhovány sbírky ze Zdechovic. V roce 2006 došlo k přechodu zřizovatelské funkce z Ministerstva kultury na Ministerstvo zemědělství, které zřídilo novou příspěvkovou organizaci s názvem Národní zemědělské muzeum.

Vloni se návštěvnost oproti předchozímu roku zvýšila téměř o 200 tisíc lidí, tedy na téměř půl milionu návštěvníků ve všech pobočkách muzea.                                                                                                                                                          

 Expozice

V nové expozici Zemědělství nechybí symbolická cesta dějinami zemědělství formou časové osy, která přibližuje jeho vývoj od pravěku až do současnosti se všemi zvraty, propady i úspěchy. Zemědělství od neolitu představuje základ celé společnosti, umožnilo rozvoj dalších odvětví, vědy a techniky. Obděláváním půdy a chovem hospodářských zvířat se až do 19. století živila převážná část obyvatel. Hospodářův rok byl závislý na střídání ročních období. Návštěvníci se seznámí i s koloběhem hospodářského roku. Naleznou zde unikátní sbírkové předměty, například legendární ruchadlo bratranců Veverkových, které v 19. století započalo éru nových technologií a inovací v zemědělství. Dominantou expozice je také býk César, nejlepší plemeník z první české inseminační stanice. Centrálním tématem je hospodářský cyklus. Zobrazení zemědělských prací během jednoho roku doplňuje výstava historické techniky. Zájemci si také mohou si poslechnout audio vyprávění našich předků od neolitu až po současnost.                                                                                                            

Slova ministra

    „Oceňuji, že Národní zemědělské muzeum odpovídá trendům, kterými jdou i světová muzea. Důležitým prvkem je interaktivita, tím expozice lákají i ty nejmenší návštěvníky. Děti se tak mohou seznámit se zemědělstvím zábavným způsobem, což je podle mě důležité. Zemědělství bychom měli vnímat v širších souvislostech, jako nenahraditelnou součást našich životů. Vím, že historie muzea byla plná změn, různých přesunů a stěhování. Promítal se do ní vývoj naší republiky, která letos slaví 100. výročí vzniku. A stoletá je také historie muzea,“ řekl při slavnostním otevření nové expozice ministr zemědělství Jiří Milek.

v Národním zemědělském muzeu můžete vidět tuto expozici

Poučení a hry pro děti.      

     Dětští návštěvníci mohou vstoupit do chlívku s ovcí a kozou nebo obilné sýpky a zjistit, jaké to je zahrabat se do zrní. Zahrají si na archeology a čeká je tu i světnička, kde si vyzkouší výrobu chleba a másla. Je jim také vyhrazena střední část expozice seznamující děti s životem hospodářských zvířat.   „Odtržení naší společnosti od toho, jak získáváme jídlo, je velké, a považujeme za důležité zejména děti seznamovat s tím, kde se potraviny berou, a budovat v nich vztah k zemědělství, potažmo k přírodě, půdě a krajině. U nás se o to snažíme hravou a interaktivní formou,“ uvedl generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.  Expozice vznikla při příležitosti stého výročí založení Československa. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice.  Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá lněkolik desítek tematických akcí pro veřejnost.

 

Jaromír a Věra Hamplovi

 

Foto: archiv NZM