Doležalovo kvarteto zahajuje 2. ročník festivalu Qu@artet + s japonským flétnistou Naoki Sato

V Gröbeho vile zahájí 31.května 2022 v 19:30 Doležalovo kvarteto již 2. ročník festivalu Qu@rtet +, který si soubor nadělil k letošnímu padesátému výročí od založení souboru.

Program:

  • Kancheli: Chiaroscuro pro smyčcový kvartet
  • A.Mozart: Flétnový kvartet D-dur K.285 a Flétnový kvartet A-dur K.298
  • Dvořák: Smyčcový kvartet Es-dur, op.51 „Slovanský“
  • Festival Qu@rtet

Festival Qu@rtet+

Festival Qu@rtet+ tvoří čtyři koncerty. Na nich spolu s Doležalovým kvartetem vystoupí japonský flétnista Naoki Sato, přední český kontrabasista Adam Honzírek, ukrajinsko – americký klavírista Stanislav Khristenko nebo vynikající český klarinetista Irvin Venyš.

Naoki Sato se narodil roku 1987 v japonské prefektuře Gunma. Studoval od roku 2007 na Kjótské univerzitě umění u profesora Yoshimi Oshima. V roce 2011 pokračoval ve studiích v Německu na Hamburger Konservatorium u Waldo Ceunena a v roce 2015 na Hochschule für Musik und Theater Hamburg u profesora Hanse-Udo Heinzmanna. Ještě jako student začal hrát ve švédském orchestru Jönköping Sinfonietta a později se stal prvním flétnistou švédské Norrlands Operan. V České filharmonii působí na pozici prvního hráče skupiny fléten.

Doležalovo kvarteto

Jeden z nejstarších českých souborů – Doležalovo kvarteto – založil roku 1972 violista Karel Doležal.  Soubor slavil velké úspěchy na mezinárodních soutěžích jako například na soutěži v Bordeaux (1977), na soutěži Pražského jara (1975) a Leoše Janáčka (2010 a 2015). Ve svých uměleckých počátcích studovali členové kvarteta u profesorů Lubomíra Kosteckého a Antonína Kohouta (členů Smetanova kvarteta). V roce 1975 absolvovali mistrovské kurzy ve Výmaru u Raphaela Hylliera, violisty Juilliard Quartetta.

V únoru 2003 se ve Dvořákově síni Rudolfina konal slavnostní koncert k 30. výročí založení Doležalova kvarteta. Poté byla činnost souboru ukončena a zakladatel Karel Doležal předal název hudebníkům mladé nastupující generace.

Soubor natočil řadu CD, za něž získal mnohá ocenění. Nejnovější CD vzniklé ve spolupráci se společností Supraphon obsahuje kromě světových premiér smyčcových kvartetů Josefa Myslivečka také jeho hobojové kvintety − tyto soubor znovuobjevil a nahrál ve spolupráci s hobojistkou Michaelou Hrabánkovou. Nahrávka získala za svou svěží a stylovou interpretaci i muzikologický přínos vysoké hodnocení časopisu Diapason (5 Diapason 2/2021).