Nové nastudování opery Rigoletto nyní online na webu Národního divadla

Po celý březen budou na webových stránkách Národního  divadla umístěna videa se záznamy obou obsazení nového nastudování opery Rigoletto –premiéra proběhla 30. ledna resp. 2. února 2021 ve Státní opeře. Nové zpracování známého díla italského skladatele Giuseppe Verdiho

Rigoletto

bylo první operní premiérou sezony 2020/21 a zároveň i prvním premiérovým titulem ve zrekonstruované budově Státní opery (po tříleté rekonstrukci byla znovuotevřena v lednu 2020). Režie díla se ujala česká rodačka Barbory Horáková Joly, která je držitelkou prestižního britského ocenění International Opera Award 2018 v kategorii Objev  roku  a  která  v současné  době  pracuje  pro  neprestižnější  operní  domy v Evropě.

 

Ritoletto

Hudební nastudování opery zaštítil  mladý  a  nadějný  italský  dirigent Vincenzo  Milletarì, žák  Maestra  Riccarda  Mutiho  a  laureát  řady  mezinárodních dirigentských soutěží.

„Tato premiéra dává tušit,  že  minimálně soubor Státní opery se po  změně vedení a  po  znovuotevření své budovy vydává světovou cestou… Je také jasné, že nový Rigoletto  rozpoltí  odbornou  i  laickou  veřejnost,  ale  také  že  jde  o  hudebně  velmi kvalitní inscenaci,“ napsala Veronika Paroulková ve své recenzi na operním portále KlasikaPlus.

V titulní roli ve Státní opeře debutovali španělsko-americký barytonista Daniel Luis de Vicente a gruzínský sólista Nikoloz Lagvilava. Křehkou  Gildu  ztvárnily sopranistky Olga  Jelínková a Marie  Fajtová. V  roli  Vévody  mantovského  se představili čínský tenorista Long Long a jeho korejský kolega Kyungho Kim, v roli Maddaleny se vystřídaly mezzosopranistky Jana Sýkorová a Kateřina Jalovcová. Sparafucileho  ztvárnili  basisté Zdeněk  Plech a Ivo  Hrachovec.  V  inscenaci  je doprovodil Sbor a Orchestr Státní opery.

Obě  videa mají  české  titulky  a najdete je po celý  březen  zdarma na  webu Národního divadla na stránce představení Rigoletto:https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/rigoletto-3266351

 

Foto: Serghei Gherciu, Jan Pohribný