Divadelní premiéra Stín svobody V+W

Jaké byly poválečné osudy Jiřího Voskovce, jenž se na rozdíl od Jana Wericha rozhodl, že v komunistickém Československu nezůstane? Jaký stín dopadá na Voskovce s Werichem? Nuže, vydejme se do nedávné minulosti a nechme se unést poetikou hudby Jaroslava Ježka. Prožijme kus života klaunů, které neopouští humor ani ve chvílích nejtěžších.

Světová premiéra autorské divadelní hry STÍN SVOBODY V+W – 30.04.2019 v DIVADLE BEZ HRANIC od 19:30 v podání profesionálních herců Strážovického divadla a Divadla Neklid pod režijní supervizí Jiřího Fréhara.

Proč právě hra STÍN SVOBODY V+W? Takovou otázku si právě položil nejen profesionální herec, a také autor výše uvedené hry Filip Minařík. Vedly ho k tomu hned tři důvody.

1. Páni Voskovec a Werich mají svým náhledem na svět a humorem obrovský přesah až do dnešní doby. Ovšem o poválečných osudech Jana Wericha je v povědomí Čechů mnohem více informací, než o životě jeho kumpána a „dvojčete“ z Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce. Proto je děj směrován hlavně směrem na životní osudy Jiřího Voskovce ve „svobodné zemi“, jehož život byl neméně dramatický, než byl Jana Wericha v komunistickém Československu.

2. Voskovec kdysi přislíbil rodině Škvoreckých, že napíše svou autobiografii, v níž vylíčí svá americká léta. Josef Škvorecký učinil až příliš rychlý krok a začal knihu pod hlavičkou svého nakladatelství brzy propagovat v edičním plánu. Nicméně pracovní vytíženost nikdy nedovolila Voskovcovi, aby na svém životopisu pracoval soustavně. Existují články a rozhovory, v nichž se Voskovec kaje a slibuje, že knihu dopíše. Jeden novinář dokonce zažertuje a navrhuje Voskovcovi, že v případě nedodání díla do určitého data, bude na něj fanoušky, kteří dychtivě na knihu čekají, podána žaloba. Voskovec umírá roku 1981 a z knihy, která se pracovně nazývá Stín svobody, zůstává pouze pár stránek strojopisu, jež jsou zveřejněny až v knize Korespondence V+ W. Název Stín svobody je symbolem jedenácti měsíců, strávených v internaci, kdy Voskovec trpěl a dopadal na něj stín Sochy svobody.

3. Snaha poukázat na problematiku predátorů v lidské společnosti, kdy je člověk konfrontován s manipulativním jedincem ve svém blízkém okolí. Na toto téma je obecně učiněno například v Kanadě velké množství vědeckých studií. Avšak tato teorie nebývá snadno přijatelná pro každého. Výše popsaný společenský jev postihl právě Jiřího Voskovce v jeho soukromém životě. Naše hra se vedle pobavení, snaží diváka vést také k zamyšlení na toto téma.

V divadelní hře STÍN SVOBODY postavy Voskovce a Wericha provází v průběhu hry klauni, kteří v rolích různých postav poukazují na to, že i lidé kolem nás jsou vlastně klauny, zároveň však jsou alter egy V+ W. Nechybí zde ukázky z tvorby obou autorů, které jsou zakomponovány tak, aby korespondovaly s dějem hry. Divák nahlédne do tajů natáčení filmů, tvorby klauniády, zažije atmosféru hollywoodských party a pozná i klaunův civilní den. Celou hru provází hudba a písně Jaroslava Ježka v podání skladatele a muzikanta Karla Trumma, jehož některé autorské hudební skladby zdatně kooperují a doplňují také celou divadelní kompozici.

Autorem hry je Filip Minařík, hra je nastudována pod hlavičkou profesionální scény Strážovického divadla v úzké spolupráci profesionálních herců z Divadelního studia Neklid, Divadel Horních Počernic a Pod Petřínem a dalších.

Osoby a obsazení:

VOSKOVEC: Filip Minařík

WERICH: Ivo Šorman / Dušan Sitek

KLAUNI: Lukáš Křišťan a Vladimír Kryštof Maliňák

ANNE: Gábina Končínská / Barbora F. Karásková

CHRISTINE: Jana Keilová

AMERIČANKA: Anna Clare Bryson-Gustová

DUCH STARÉ AMERIKY: Jiří Rohlíček st.

 

Informace o hercích a tvůrcích:

– Filip Minařík: je profesionální divadelní, televizní herec, režisér, pedagog, profesionální drezurní jezdec, trenér a malíř. Se svou manželkou vlastní jezdecké centrum Minarik Dressage, kde také pořádají kulturní festivaly pod hlavičkou Strážovické divadlo. STÍN SVOBODY V+W je jeho druhým autorským a režijním počinem. Prvním je divadelní představení VINNETOU-POKREVNÍ BRATRSTVÍ, který se úspěšně hraje již šest let na strážovické open air scéně s živými koňmi z jeho stáje.

– Ivo Šorman: je herecký pedagog, profesionální herec i režisér a zároveň principál stálé profesionální scény Divadelního Studia Neklid, v jehož zkušebně byla hra nastudována.

– Dušan Sitek: je známý profesionální divadelní, filmový, televizní a rozhlasový herec, kterého můžeme vidět na mnoha profesionálních divadelních scénách např. Divadlo Pod Palmovkou – KRÁLOVA ŘEČ. Je hvězdným hostem a společně s Ivo Šormanem se alternuje v roli Jana Wericha.

– Lukáš Křišťan: je profesionální divadelní, filmový, televizní a rozhlasový herec, autor divadelních her, povídek a také je tvůrcem Audioknih např. – JEDLOVÁ SAMOTA (námět, scénář i načtená postava Kurta Hubera; spolupráce s vydavatelstvím Audiostory), která je ve finální nominaci Audiokniha roku 2018 – sekce dramatizace.

– Vladimír Kryštof Maliňák: je profesionální herec, který je absolventem Vyšší Odborné Školy Herecké.

– Gábina Končínská: je profesionální herečka, jenž je také členka sokolského divadla Pod Petřínem.

– Barbora F. Karásková: je profesionální herečka, muzikantka věnující se převážně divadelní tvorbě.

– Jana Keilová: je profesionální herečka, jenž je dlouholetou členkou scény Divadla Horní Počernice, kdy pod vedením režiséra Vladimíra Dády Stoklasy excelovala v několika v hlavních rolích např. POSLEDNÍ LÉTO SARAH BERNHARDT.

– Anna Bryson- Gustová: je historička a příležitostná profesionální herečka. V Oxfordu hrála absolventské představení po boku Rowana Atkinsona.

– Jiří Rohlíček st.: je profesionální lékař a příležitostní herec. Zároveň je milovníkem Mayovek a vystupuje v roli náčelníka Apačů na festivalu Karla Maye.

– Karel Trumm: je profesionální hudební skladatel, muzikant a výtvarník, někdejší člen Vinohradského divadla. Ve hře STÍN SVOBODY V+W je spoluautorem hudby.

– Jiří Fréhar: je profesionální režisér, herecký pedagog, člen poroty Thalie a někdejší divadelní a umělecký ředitel. Ve hře STÍN SVOBODY V+W je režijním supervizorem.

Hra Stín Svobody V+W bude mít světovou premiéru v Divadle Bez Hranic 30. dubna 2019 v 19:30.