Den s geologem o kamenech i zkamenělinách v muzeu, v geoparku, v jeskyni i na nalezišti zkamenělin

Celý den s geologem pro děti s doprovodem i dospělé | 28. července, 8., 11. a 22. srpna 2018 vždy od 9:00, předchozí rezervace nutná | Geopark Barrandien, Muzeum Českého krasu, Koněpruské jeskyně, okolí Koněprus

Celodenní program s muzejním geologem s hádankami a úkoly pro děti i dospělé o kamenech i zkamenělinách v muzeu, v geoparku, v jeskyni i na nalezišti zkamenělin.

Každý si bude moci najít svoji vlastní zkamenělinu a odnést si ji na památku domů.

Součásti programu

Součástí celodenního programu je program v expozici i v geoparku Muzea Českého krasu v Berouně a navazující terénní exkurzní část u Koněpruských jeskyní.

Součástí programu budou různé hádanky a úkoly, které směřují k pochopení základů vývoje neživé přírody. Hádanky a úkoly budou většinou přizpůsobeny dětem. Až když děti nebudou vědět bude pomáhat dospělý doprovod. U několika otázek si děti a dospělí role své prohodí.

Muzeum a geopark

V Geoparku Barrandien na dvoře Muzea Českého krasu se naučíme objevovat pradávnou minulost z běžných kamenů v našem okolí. Dotkneme se láv z vyhaslých sopek i zkamenělého dna pradávných moří. V muzeu si pak povíme o zkamenělinách a představíme si jejich ukázky.

Koněpruské jeskyně

Po přesunu ke Koněpruským jeskyním linkovým autobusem (po dohodě lze i automobilem) se projdeme po zkamenělém mořském dně a zájemci se mohou i s geologem zúčastnit prohlídky jeskyní.

Pokusíme se, aby i prohlídka jeskyní byla vedena přímo geologem. Zda-li budeme moci do jeskyně vstoupit jako samostatná skupina s vlastním výkladem, bude záležet na rozhodnutí dispečera jeskyní především s ohledem na počet osob v naší skupině a na vytíženosti jeskyní.

Sběr zkamenělin v lomu u jeskyní

Po prohlídce jeskyní se s geologem vydáme po naučné stezce, která nás po 800 metrech dovede na bohaté paleontologické naleziště ve starém lomu pod jeskyněmi. Zde si ukážeme rekonstrukci pradávného útesu i typické zkameněliny. Hlavně si ale najdeme své vlastní zkameněliny, které si můžeme odnést domů jako trvalou připomínku nejen dobrodružné výpravy, ale i pradávného moře a jeho obyvatel.

Organizace programu a další informace

Termíny

V současné době jsou vypsány tyto termíny konání programu

 

  • sobota 28. července 2018 – Jsou volná místa
  • středa 8. srpna 2018 – Jsou volná místa
  • sobota 11. srpna 2018 – Tento termín je obsazen
  • středa 22. srpna 2018 – Jsou volná místa

Přihlášení na program

Na program je třeba se předem přihlásit v pokladně muzea na telefonu 311 624 101.
Pro přihlášení a případné dotazy lze volat v čaceh 9:00-12:00 a 13:00-17:00.

Počet míst na programu je omezený na maximálně 30-35 osob a to především z důvodu zajištění určité úrovně kvality programu v muzeu a v jeskyni.

Vstupné na program

Vstupné na program v muzeu (včetně vstupného do muzea) a poplatek za průvodce na exkurzí části programu u Koněpruských jeskyní činí dohromady:

  • Plné: 100,- Kč
  • Snížené: 50,- Kč
  • Rodinné: 250,- Kč (maximálně 2 dospělí a 3 děti)

Cena nezahrnuje vstupné do jeskyní (hradí se samostatně na pokladně jeskyní; pro uznání studentské slevy do 26 let na vstupné do jeskyní je třeba předložit platný doklad o studiu). Prohlídka jeskyní není nezbytnou součástí programu – kdo nebude chtít na prohlídku vyčká venku a případně se předem dohodne s průvodcem, kam může zajít.

Cena nezahrnuje ani náklady na dopravu.

Začátek programu

Program začíná vždy v 9:00 hodin v pokladně Muzea Českého krasu v Berouně – vstup z Husova náměstí (Husovo náměstí 88).




Doprava

Doprava z Berouna do Koněprus a zpět probíhá linkovým autobusem. Jízdné si platí každý sám. Po dohodě s průvodcem je možné se přepravit i jiným způsobem.

Bezpečnost při exkurzní části programu

Všichni účastníci programu jsou povinni se předem seznámit s bezpečnostním poučením. To bude dostupné u průvodce a je k dispozici i na pokladně Muzea Českého krasu i na webu: http://muzeum-beroun.cz/bge. Za děti a mladistvé do 18 let vždy odpovídá příslušná dospělá doprovázející osoba.

Na exkurzi je třeba pevná obuv a celkově vhodné oblečení do terénu – například na paleontologické naleziště se schází po nezpevněné kamenité stezce. Doporučujeme rovněž použití repelentu.

Návštěvníci jsou při prohlídce jeskyní povinni dodržovat návštěvní řád Koněpruských jeskyních (dostupný také on-line: https://www.caves.cz/jeskyne/konepruske-jeskyne/navstevni-rad). V jeskyni je teplota kolem 10°C. Do jeskyně je přísný zákaz vodit i vnášet zvířata – s nimi nebudete do jeskyně vpuštěni. Nedoporučuje se vstup dětem do 3 let.

Časový plán programu

Časový plán konání programu je přizpůsoben jízdním řádům autobusům ke Koněpruským jeskyním.

O víkendech a svátcích jedou ke Koněpruským jeskyním za celý den jen dva autobusové spoje a proto o víkendech a svátcích celý program začíná ráno začíná a následně i odpoledne pokračuje v berounském muzeu.

V pracovních dnech, kdy je lepší autobusové spojení, nejprve probíhá celá část v berounském muzeu a následně pak exkurzní část u Koněpruských jeskyní.

Sobota, neděle, svátek:

9:00 – 9:10 Nákup vstupenek v pokladně muzea
9:15 – 9:55 Komentovaná prohlídka Geoparku Barrandien
10:00 – 10:50 Přesun ke Koněpruským jeskyním (linkovým autobusem či po vlastní ose)
11:00 – 12:50* Prohlídka Koněpruských jeskyní
13:00 – 13:30 Cesta po naučné stezce na naleziště zkamenělin
13:30 – 14:00 Výklad na nalezišti a sběr zkamenělin
14:00 – 14:45 Přesun zpět do Berouna (linkovým autobusem či po vlastní ose)
14:45 – 15:45 Přestávka s možností samostatné prohlídky muzea
15:45 – 16:15 Výklad v geologicko-paleontologické expozici s ukázkami zkamenělin
16:15 – 16:45 Prostor pro dotazy, případné dourčení nalezených zkamenělin

Pracovní den

9:00 – 9:15 Nákup vstupenek v pokladně muzea
9:20 – 10:20 Komentovaná prohlídka Geoparku Barrandien
10:30 – 11:00 Výklad v geologicko-paleontologické expozici s ukázkami zkamenělin
11:00 – 12:00 Přestávka s možností samostatné prohlídky muzea
12:00 – 13:00 Přesun ke Koněpruským jeskyním (linkovým autobusem či po vlastní ose)
13:10 – 15:00* Prohlídka Koněpruských jeskyní
15:00 – 15:30 Přestávka na občerstvení
15:30 – 16:00 Cesta po naučné stezce na naleziště zkamenělin
16:00 – 17:00 Výklad na nalezišti a sběr zkamenělin
17:00 – 18:00 Přesun zpět do Berouna (linkovým autobusem či po vlastní ose)

* – prohlídka jeskyní včetně úvodu před vstupem a shrnutím po výstupu trvá cca 1:20 hod. Správa jeskyní však negarantuje přesný čas vstupu (neprovádí časové rezervace) a proto je přidána i časová rezerva. Pokud se podaří prohlídku jeskyní zvládnout rychleji než je plánován její konec, je možné čas využít na rychlé občerstvení případně jít dříve na naleziště zkamenělin.



Booking.com